Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Tarte Tropézienne, łagodna gwiazda najczęściej wybieranego kurortu na Lazurowym Wybrzeżu

Tarte Tropézienne, łagodna gwiazda najczęściej wybieranego kurortu na Lazurowym Wybrzeżu

Od kilku sezonów Tarte Tropézienne jest dostępny w „Baby Trop”, wielkości herbatnika. La Tarte Tropézienne / Zdjęcie prasowe

Ciasta przeznaczenia (1/7) – Nie odwiedzaj Saint-Tropez bez fantazjowania o tarcie Tropezin i nie ma powodu, dla którego wczasowicze mieliby oprzeć się pokusie spróbowania tej bogato zdobionej bułeczki, choćby raz w roku.

Wraz ze wzrostem temperatury pragnienie bezczynności na plaży na południu Francji staje się coraz bardziej nieodparte… i, co dziwne, także tych, którzy skubią ciasto Tropezin, zazwyczaj po powrocie z plaży, tuż przed aperitif, z zapewnieniem, że nadrobimy ewentualny spadek poziomu cukru we krwi. Bo to prawie paradoksalne widzieć tę brioszkę ozdobioną podwójną śmietaną (masło i ciasto) i posypaną chrupiącym cukrem, aby zebrać tyle dźwięków pod palącym słońcem wybrzeża. A fortiori w krainie owoców i oliwy z oliwek, gdzie na pierwszy rzut oka najchętniej psuje się pyszne dania lodami lub sorbetem.

I Bóg stworzył Troubizin

La tart Tropezin, brioche z kremem o smaku kwiatu pomarańczy. La Tarte Tropezin / Kliknij na obrazek

W rzeczywistości oryginalny przepis nie zawiera nic prowansalskiego, ale pochodzi z pamięci piekarza i cukiernika polskiego pochodzenia, Aleksandra Miki, który utknął w Saint-Tropez pod koniec II wojny światowej, który wpadł na genialny pomysł przerobienia jednego z jej babci. ciastka. Przede wszystkim hit miał miejsce w 1956 roku, kiedy kręcił Roger Vadim I Bóg stworzył kobietę. Bohaterka filmu Brigitte Bardot dosłownie ulega wpływowi tego bogatego przysmaku, jej imię posuwa się nawet do sugestii piekarza. W tym samym czasie, gdy mały port miał stać się miejscem docelowym dla jet seta, tarte tropezin miał stać się oficjalną specjalnością kulinarną, której nikt nie chciał pochłonąć. W obliczu sukcesu jasne jest, że Alexander Mica rozwinie swój biznes i w 1972 roku złoży wniosek patentowy, aby chronić przepis na tartkę tropikalną, którą odrzuciłby w kilku rozmiarach, w tym w pojedynczych. Dziś marka jest duplikowana w około piętnastu punktach sprzedaży, głównie na Lazurowym Wybrzeżu i nieoczekiwanie w… Dallas.

W Saint-Tropez jesteśmy trzema rzemieślniczymi piekarzami i cukiernikami, którzy ćwiczą każdą serwowaną tartę Saint-Tropez.

Laurent Cavazza, Marcel i Cavazza

Tarta Tropezin marki Marcel i Cavazza, która jest bez wątpienia najcieńsza ze wszystkich, zwieńczona kremowym muślinem. Marcel i Cavazza / kliknij na obrazek

Jednak ciasto, jak każda słodka gwiazdka, wywoła tyle interpretacji, ile talent ciasta. Można ją znaleźć np. przyozdobioną truskawkami lub malinami, w sezonie w Marcel et Cavazza. ” W Saint-Tropez jesteśmy tylko trzema rzemieślniczymi piekarzami i cukiernikami, z Sénéquier i Aux deux Frères, którzy uprawiają sport i każdy serwuje tartę Saint-Tropez. Mój, zwieńczony kremem muślinowym, jest bez wątpienia najcieńszy ze wszystkich i dzięki temu łatwy do delektowania się pod ręką, na ulicy, a nawet na plaży. Wyjaśnia Laurent Cavazza, wyszkolony w Lenôtre cukiernik, który przejął rodzinną firmę założoną przez swojego dziadka Marcela w 1933 roku.

READ  Kalendarz ekonomiczny: decyzja EBC, handel detaliczny w USA

Z Saint-Tropez do Paryża

Do Tarte Tropezin powraca Philippe Contessini. Philip Contessini / kliknij na obrazek

Podobnie aura La Tropézienne wykracza teraz poza granice miasta, ponieważ wywołuje pragnienia bez względu na kontekst. W Paryżu genialny cukiernik Philippe Contessini nie mógł uniknąć ponownego odwiedzenia tej specjalności, tak jak zrobił to ze wspaniałymi klasykami, takimi jak Paris-Brest i tarte tatin … oczywiście dodając osobisty akcent. ” Sugerowałem go przez kilka miesięcy, kiedy zaczynałem moje wypieki, chciałem go przerobić na lato. Przede wszystkim dlatego, że to ciasto lubię jeść, Wyjaśnia talent cukierniczy. Ale stonowałam konsystencję kremu, żeby był przyjemniejszy w ustach, a przede wszystkim dodałam nuty miodu akacjowego z małego produktu, który spotkałam podczas poszukiwań. Ten dotyk daje lekkie wzmocnienie, które utrwala podniebienie bez dodawania cukru. Możemy też potraktować to jako miłą nagrodę pocieszenia dla paryżan, którzy muszą jeszcze spędzić kilka tygodni w stolicy, dopóki nie wyobrazą sobie, że jedzą, w cieniu platanów Place des Lices.

Najlepsze miejsca do spróbowania tart tropezin

Tarta TropezińskaPlace des Lices, 83990 Saint-Tropez. Jak na przykład. : 04 94 97 94 25.

Marcel i Cavazza, 29 bis rue Georges Clemenceau, 83990 Saint-Tropez. Jak na przykład. : 04 94 97 83 53.

Aux Deux Frères, 3 rue des Commercants, 83990 Saint-Tropez. Jak na przykład. : 04 94 97 00 86.

Filip Contessini31 rue Notre Dame Nazareth, Paryż 3. Like. : 01 42 78 93 25. Sprzedam online.