Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Być może masz mikroplastik w mózgu i naukowcy biją na alarm

Być może masz mikroplastik w mózgu i naukowcy biją na alarm

to jest straszne. Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie Environmental Health Perspectives i opublikowanego na stronie internetowej Poczta nowojorskaMałe kawałki plastiku mogą ukrywać się w naszych mózgach. Niepokojąca obserwacja, która powinna zaalarmować władze odpowiedzialne za opiekę zdrowotną. Jak podkreślają naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Meksyku, mikroplastik jest wszędzie. Od wody, przez żywność, po powietrze, którym oddychamy, stanowią one realne zagrożenie dla naszego organizmu.

Konkretnie, spożywamy średnio pięć gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej wagę karty kredytowej. Naukowcy zauważyli, że przemieszcza się z naszych jelit do innych części ciała, takich jak nerki, wątroba i mózg. Jest to zjawisko, które w dłuższej perspektywie może mieć szkodliwe skutki.

Aby dojść do tego wniosku, profesor Eliseo Castillo i jego zespół badaczy spędzili cztery tygodnie na podawaniu myszom wody zawierającej taką ilość mikroplastiku, jaką co tydzień spożywają ludzie. Wyniki: Już po kilku tygodniach myszy wykazywały już oznaki zmian fizycznych, co rodzi pytania. „Te myszy są narażone na działanie tego wirusa już od czterech tygodni. Pomyśl, co to oznacza dla nas, ludzi, którzy jesteśmy na to narażeni od urodzenia”. Podczas swojego udziału ogłosiła bezpośrednie konsekwencje tego narażenia.

wideo – Karta zdrowia – dr Christian Recchia: „To pięć znaków, które pozwalają mi określić, czy pacjent jest zdrowy”

Zmiana komórek odpornościowych

Jak wyjaśniła, mikroplastiki osłabiają komórki odpornościowe zwane makrofagami, które odpowiadają za ochronę organizmu przed ciałami obcymi, co prowadzi do stanu zapalnego w organizmie. Jest to zjawisko, które jej zdaniem może prowadzić do zaostrzenia choroby podstawowej.

Przeczytaj także >> Mikroplastiki są nieuniknione, ale te wskazówki pomogą Ci jeść ich mniej

Teraz Eliseo Castillo i jego zespół chcą zrozumieć wpływ diety na sposób, w jaki organizm wchłania mikroplastiki. „Zatem podajemy tym zwierzętom laboratoryjnym dietę bogatą w cholesterol, wysokotłuszczową lub bogatą w błonnik, po czym będą one narażone na działanie mikroplastiku. Celem jest sprawdzenie, czy jest to dieta wpływa na wchłanianie mikroplastiku w organizmie.Wyjaśniła.

READ  Uważaj na uszkodzenia mózgu