Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Wegetarianie, nawet palacze, będą zdrowsi niż mięsożercy – wieczorna wersja Ouest-France

Wydaje się, że nowe duże badanie naukowe dowodzi korzyści płynących z diety roślinnej. Nawet jeśli palą i piją alkohol, ludzie, którzy nie jedzą mięsa, są generalnie zdrowsi od mięsożerców.

Czy wybór diety bezmięsnej może przynieść jakieś korzyści zdrowotne? To wydaje się udowadniać Najnowsze badanie opublikowane na dorocznej Europejskiej Konferencji Otyłości, Przez naukowców z University of Glasgow (Szkocja).

Naukowcy interesowali się wpływem żywienia mięsem lub bez na biomarkery, są to właściwości biologiczne, które można precyzyjnie zmierzyć i wykorzystać jako wskaźniki funkcji organizmu, chorób itp.

Obszerne badanie

Aby zrozumieć, w jaki sposób wybór diety charakteryzuje poziomy biomarkerów, szczególnie we krwi i moczu, dr Carlos Silis Morales, który prowadził badanie, i jego koledzy przeanalizowali dane zdrowotne dotyczące 177 723 członków w wieku od 37 do 73 lat z brytyjskiej bazy danych Biobank. Wszyscy są w dobrym stanie zdrowie. Żaden z nich nie zgłosił znaczących zmian w swojej diecie w ciągu ostatnich pięciu lat.

Próbka ta została następnie podzielona na dwie kategorie: 4111 osób, które nie jadły czerwonego mięsa, drobiu lub ryb, sklasyfikowano jako wegetarian, a kolejnych 166 516 uczestników, spożywających mięso, zgrupowano razem.

Uważa się, że niektóre biomarkery wskazujące na chorobę są wyższe u konsumentów mięsa w porównaniu do wegetarian. (Zdjęcie poglądowe: Jerome Fouquet / Quest France)

Różnice istotne statystycznie

Następnie zespół dr Carlosa Silisa Moralesa przyjrzał się poziomom 19 biomarkerów. Wśród nich są te związane z cukrzycą, chorobami układu krążenia, nowotworami, kościami, stawami, czynnością nerek i wątroby …

Wyniki są imponujące: 13 biomarkerów znaleziono u wegetarian na poziomach “ Dużo mniej niż to ” Wśród mięsożerców. Między innymi cholesterol lipoprotein o małej gęstości (LDL), tzw. „Zły cholesterol” oraz lipoproteiny A i B (związane z chorobami układu krążenia), ale także markery czynności wątroby wskazujące na stan zapalny lub uszkodzenie komórek i inne, takie jak insulina Czynnik wzrostu (IGF-1; hormon promujący wzrost i reprodukcję komórek nowotworowych) lub kreatynina (marker pogarszającej się czynności nerek).

READ  Covid-19: Co mówią wskaźniki w Alpach Nadmorskich, gdy sklepy i tarasy rozpadają się?

Nawet palacze i wegetarianie wykonują lepszą pracę

Nasze wyniki są naprawdę ważne do rozważenia, Dr Carlos Celis Morales wyjaśnia w komunikacie prasowym. Oprócz niejedzenia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa, które są powiązane z chorobami serca i niektórymi rodzajami raka, osoby stosujące dietę wegetariańską zwykle spożywają więcej warzyw, owoców i orzechów, które zawierają więcej składników odżywczych, błonnika i innych potencjalnie korzystnych składników. związki. “

Różnice w żywieniu Może to pomóc wyjaśnić przyczynę niskiego poziomu biomarkerów chorób, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i chorób przewlekłych u wegetarian..

I pomimo spożywania alkoholu lub palenia przez niektórych wegetarian, poziomy biomarkerów pozostały niższe niż w przypadku konsumentów mięsa.

Naukowcy przypominają, że na wyniki badań należy podchodzić „z ostrożnością”. (Ilustracja: Getty Images / iStockphoto)

Pewne wady dla wegetarian

Jednak chociaż wydaje się, że 13 poziomów biomarkerów przyniosło korzyści wynikające z diety roślinnej, tylko kilka z nich wskazywało na niedobory korzystnych biomarkerów.

W szczególności naukowcy zauważyli mniej cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości, znanego jako „dobry cholesterol”, ale także wapnia lub witaminy D. Niektórzy wegetarianie mieli również wyższy poziom tłuszczów (trójglicerydów) we krwi i cystatyny-C (upośledzona czynność nerek).

W 2019 roku Kolejne badanie Okazało się, że wegetarianie wydają się mieć mniejsze ryzyko chorób układu krążenia. Jednak wyniki wskazywały również na większe ryzyko wystąpienia udaru …

Dlatego należy zachować ostrożność przy przeprowadzaniu dwóch badań z wynikami. „To jest badanie obserwacyjne […] Nie można wyciągnąć żadnych wniosków dotyczących bezpośrednich przyczyn i skutków, “ Wspomniał również o komunikacie prasowym wydanym przez University of Glasgow.