Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Vaucluse.  Swoją kuchnią Said Somali chce „szokować i uspokajać ludzi”

Vaucluse. Swoją kuchnią Said Somali chce „szokować i uspokajać ludzi”

24-letni Said Soumila będzie reprezentował Francję na mistrzostwach Europy w gotowaniu WorldSkills, zarezerwowanych dla osób poniżej 25 roku życia. Zawody odbędą się we wrześniu 2023 roku w Gdańsku.


Nolwen Utret
Dzisiaj o 19:49 | Zaktualizowano dzisiaj o 19:51

Gotowanie jest jak jego psychoterapia. Saeed Sumaila, lat 24, czerpie inspirację ze swojego doświadczenia. – Nie chcę mówić czegoś, co mnie nie dotyczy – mówi. Na jego daniach łączą się pasje szefa kuchni. „Może być brutalny i wściekły”, mówi bardzo spokojnym głosem. Może to prowadzić do szokujących przypraw, bardzo kwaśnych smaków, które, gdy ich spróbujesz, szybko wzrosną i delikatnie opadną na roszponkę. To delikatna rzecz, ale ma dużą moc. Chcę tego. Szokuję ludzi i uspokajam ich. Nie lubię, gdy wszystko jest płaskie.

Urodzony w Mumuzdo, stolicy na wschód od Majotty, Said Soumila mieszkał na wyspie do dwunastego roku życia. Jej księżycowa matka jest gospodynią domową. Mahoris, którego ojciec jest rybakiem.

„Kuchnia w szczerości, w miłości.”

Wraz z sześcioma braćmi i siostrami wspomina dzieciństwo, kiedy „kuchnia” była obecna na co dzień. „Kuchnia w wierności, w miłości. Żyliśmy z dnia na dzień.” Saeed Sumaila pamięta, jak pomagał ojcu w przygotowaniu ryb i sprzedawaniu ich na targu. W 2011 zmiana. Przybył do Vaucluse w wieku 12 lat i adaptacja nie jest oczywista. Przyjeżdżając do Francji z bratem i ojcem na życzenie tego ostatniego, relacje rodzinne nieco się komplikują.

Kebab w Bollène

„W latach 2014-2017 mieszkaliśmy u rodziny goszczącej i musieliśmy się przystosować i zachowywać jak Francuzi” – wyjaśnia. Saeed Smaila zajmuje trzecie miejsce i kontynuuje okres treningowy. W kebabie, w Bollène, odbywa się dekolt. „Nie wiedziałem, co tam robię i powiedziałem sobie, że muszę się ruszyć, że chcę zrobić coś mocniejszego niż dodanie sałatki do chleba” – mówi. Jego pasja rośnie.

READ  bezpośredni. Wojna na Ukrainie: Kijów otrzymuje pierwsze zachodnie czołgi ciężkie

Said Sumaila ukończył profesjonalną maturę z kulinariów w Lycee Ferdinand Revol w Valyrias. Isabelle Junfrey, jego przybrana matka, wspomina „pilną” nastolatkę, studentkę, która nigdy nie przestała przekraczać siebie i robić postępy. „Widziałam, jak pracował do północy, naprawdę wkładał w to serce” — wyjaśnia.

Dobra kuchnia, ale otwarta

Następnie Said Soumila wziął udział w kursie gotowania BTS w Avignon Hotel School, obracając się w restauracji dla smakoszy w Château de Massillan w latach 2017-2019. Od swojego pierwszego praktycznego kursu gotowania został zauważony. „Kiedyś chodziłem do kuchni, żeby zobaczyć, co robią chłopaki i pomyślałem, że to świetna robota. To był mały drób z doliny, z cydrem i jabłkami” – powiedział Xavier Vincent, który był wówczas dyżurnym nauczycielem w szkole. Saeedowi Soumila proponuje się udział w regionalnych umiejętnościach globalnych. Zainteresowany odmawia przed akceptacją. skończył jako pierwszy. To było w 2018 roku. Od tego czasu nagrody są remisowe. Krajowy brąz w 2018 r., a następnie srebro w 2022 r. W międzyczasie Said Soumila kontynuuje rok specjalizacji w deserach w School of Hotels oraz w uprzywilejowanym lokalu La Vieille Fontaine w Hôtel d’Europe w Awinionie, stając się następnie drugim cukiernik Zofia Paulina.

Od marca 2022 jest Szefem Kuchni w Restauracji Alice et ses Merveilles w Mieście Papieży. Lubi łączyć smaki i chętnie bawi się słono-słodką stroną, ale trudno mu zdefiniować swoją kuchnię. „Mam w sobie dwie osobowości, które grają przeciwko sobie” — wyjaśnia. Ktoś mówi: „Potrzebujemy czegoś bardziej miękkiego”. Drugi mówi: „Muszę znaleźć coś bardziej gorzkiego”. Staram się równoważyć te dwie rzeczy. Saeed Smaila chce mieć kuchnię zbliżoną do gastronomii, „coś wyrafinowanego i zbudowanego na talerzu”, ale otwartą, bez klientów przestrzegających pewnych kodów.

Od Majotty do Vaucluse

➤ 30 stycznia 1999: Said Soumila rodzi się na Majotcie.
➤ 2011: Przeprowadzka do Vaucluse.
➤ 2014: Szkolenie z kebaba 9 klasy w Bułanie
➤ 2014-2017: Matura zawodowa z kierunku kulinarnego w Liceum im. Ferdinanda Revola w Valerías
➤ 2017-2019: BTS Kitchen w Hotel School w Awinionie zmienia się w Gourmet Restaurant w Château de Massillan
➤ 2018: Regionalne złoto (PACA) w konkursie WorldSkills i brąz w finale krajowym w Caen.
➤ 2019-2020: Rok Specjalizacji Deser w Szkole Hotelarskiej w Awinionie oraz w wyróżnionej gwiazdkami restauracji l’Hôtel d’Europe w Awinionie
➤ Od marca 2022: szef kuchni restauracji Alice et ses Merveilles w Awinionie
➤ 2022: Srebro na WorldSkills France.
➤ 2023: Reprezentuj Francję na WorldSkills Europe