Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Skazany na korupcję Bernard Laporte odmawia rezygnacji ze stanowiska prezesa federacji

Prezes Francuskiej Federacji Rugby (FFR) Bernard Laporte, skazany 13 grudnia na dwa lata więzienia w zawieszeniu za korupcję, odmawia odejścia z urzędu, dopóki będzie się odwoływał od tej decyzji – powiedział w rozmowie z Niedzielna gazeta 18 grudnia.

Jestem prawnikiem: nie rozumiem, dlaczego muszę odejść. Oznacza to, że jestem świadomy faktów, o które jestem oskarżany. niemożliwy „odpowiada w szczególności panu Laporte na tych, którzy nakłaniają go do odejścia ze stanowisk na czele FFR.

Pełniący urząd od końca 2016 r. prezes federacji, który w 2020 r. został ponownie wybrany na czteroletnią kadencję, został uznany za winnego pięciu z sześciu przestępstw, za które był ścigany, w tym biernej korupcji i handlu wpływami.

Ponieważ odwołał się od decyzji Sądu Karnego w Paryżu, wyrok pozbawienia wolności w zawieszeniu oraz dwuletni zakaz pełnienia funkcji prezesa FFR nie podlegają natychmiastowemu wykonaniu.

Przeczytaj także: Materiał jest zarezerwowany dla naszych subskrybentów Dlaczego Bernard Laporte pozostanie u steru Francuskiego Związku Rugby, mimo że został uznany za winnego korupcji

Ale od czasu orzeczenia wiele głosów domagało się jego odejścia, w tym minister sportu Amelie Odea Castera, Narodowa Liga Rugby (LNR), a nawet Federalna Komisja Etyki i Etyki FFA.

– Jestem pewien, że jestem niewinny.

Dla wszystkich pan Laporte, lat 58, sprzeciwia się zniesieniu niedopuszczalności w rozmowie z Dynar. „Mają prawo mówić, co chcą, jestem pewien, że jestem niewinny. Poza tym są prawa, więc je szanujemy. Jeśli 30% klubów i głosów domaga się nadzwyczajnego walnego zgromadzenia, a dwie trzecie zarejestrowanych wyborcy głosują za rezygnacją z zarządu, wtedy mogą odbyć się wybory Nowe.on myśli.

Przeczytaj także: Po skazaniu Bernarda Laporte National Rugby Union wezwał do nowych wyborów w Związku Piłki Nożnej
READ  Foot PSG - Paris Sanchez: Przyjechał Renato Sanchez, miejsce na niego czeka

Bernard Laporte zapytany, jaki wywiad powinien odbyć w najbliższym czasie z ministrem, odpowiedział, że wie ” trochę „ I on ma „Nic przeciwko temu”. „Mam go do telefonu, pójdę się z nią zobaczyć i porozmawiamy. W każdym razie, to nie powstrzymuje mnie przed ponownym startem w wyborach.”On mówi.

W piątek pojawił się w trzystronicowym liście Federalna Komisja Etyki i Deontologii Związku Prośba od byłego trenera XV Francji Tymczasowe cofnięcie jako środek zapobiegawczy do czasu wydania prawomocnego orzeczenia w sprawie karnej..

Przeczytaj także: Bernard Laporte wezwał komisję etyki Francuskiego Związku Rugby do dymisji

„Oczywiście biorę pod uwagę jego decyzję, która zostanie przekazana do Biura Federalnego, gdy tylko będziemy mogli ją wezwać”.Pan Laporte odpowiada na pytanie o ten pogląd. Według informacji francuskiej agencji informacyjnej, ten urząd federalny powinien objąć obchody końca roku.

Świat z Agence France-Presse