Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przeciwutleniacz, ten napój jest doskonały dla zdrowia jelit (wystarczy jeden składnik)

Przeciwutleniacz, ten napój jest doskonały dla zdrowia jelit (wystarczy jeden składnik)

To naturalne rozwiązanie zwiększa obecność „dobrych bakterii” w mikroorganizmach.

Choroby zapalne jelit (IBD) charakteryzują się przewlekłym stanem zapalnym ścian przewodu pokarmowego, niezwykle utrudniają codzienne życie i wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego. Między innymi prowadzą do stanów zapalnych układu pokarmowego, powodują bóle brzucha i zaburzenia transportu. Chociaż nie ma jeszcze lekarstwa na tę chorobę, trwają badania mające na celu poprawę codziennego życia pacjentów. W tym celu naukowcy z Uniwersytetu Missouri w Stanach Zjednoczonych odkryli, że sok wyprodukowany z jednej rośliny może złagodzić ich objawy.

Aby osiągnąć swoje wyniki, naukowcy przebadali 60 myszy, podzielonych na kilka grup i każdą umieszczono w innej pozycji. Jednej osobie podano placebo, drugiej zaszczepiono środkiem odtwarzającym objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (choroba zapalna jelita grubego), kolejnej podano ten środek i sok jako naturalny lek, a na koniec ostatniej grupie podano sok sam. Aby monitorować wpływ soku na organizmy myszy, naukowcy obserwowali myszy, które przeżyły, ich wagę, nasilenie zapalenia okrężnicy i skład flory jelitowej. Wyniki opublikowane w czasopiśmie „International Journal of Molecular SciencesPokazuje, że szczury, które piły ten napój w ramach leczenia, miały lepszy wskaźnik przeżywalności i mniejszą utratę wagi w porównaniu z innymi gryzoniami. Ta poprawa stanu zdrowia wskazuje, że słynny sok pomógł wyleczyć ogólny stan zdrowia gryzoni z powodu zapalenia jelit, na które cierpiały. doświadczenie: „Te zmiany w mikroflorze jelitowej są powiązane z poprawą funkcjonowania bariery jelitowej, lepszą naprawą okrężnicy i działaniem przeciwutleniającym, łagodząc w ten sposób uszkodzenia jelit i zapalenie okrężnicy”.rozwija się w komunikacie prasowym profesor Satyanarayana Rachajani, główna autorka badania.

Ten niesamowity sok to sok z czerwonej kapusty. Zawiera szeroką gamę związków bioaktywnych, które poprawiają zdrowie układu trawiennego, a także ma działanie przeciwzapalne w okrężnicy myszy. Czerwona kapusta stymuluje limfocyty T regulatorowe układu odpornościowego, promując przeciwzapalną równowagę immunologiczną. „Moduluje skład mikroflory jelitowej, zwiększając liczebność dobrych bakterii, co prowadzi do zwiększonej produkcji kwasów tłuszczowych i innych metabolitów pochodzenia bakteryjnego, które zmniejszają stan zapalny”. Profesor Rashjani kontynuuje. Dlatego czerwona kapusta wydaje się być obiecującym sposobem leczenia objawów chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przy jednoczesnym promowaniu zdrowego środowiska jelitowego: „Odkrycia te dostarczają nowego wglądu w mechanizmy leżące u podstaw terapeutycznej skuteczności czerwonej kapusty w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit (IBD) oraz jej zdolności do modulowania mikroflory jelitowej, aktywacji szlaków przeciwzapalnych i poprawy regulacji odporności, podkreślając jej potencjał jako cennego środek terapeutyczny na IBD.” IBD i powiązane z nią choroby zapalne.„ – podsumowuje badacz.

READ  Rzadka, intensywna burza słoneczna zmierza w stronę Ziemi, niosąc za sobą możliwe zakłócenia