Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Nowe badanie mówi, że czerwone wino starzeje się szybciej w kosmosie niż na Ziemi

Badacze przesłali wyniki Butelki czerwonego wina Na Międzynarodową Stację Kosmiczną w listopadzie 2019 r. W ramach eksperymentu naukowego mającego na celu zbadanie wpływu mikrograwitacji na picie. Wysyłka Przebywała na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przez 438 dni, 19 godzin Przed powrotem na Ziemię na pokładzie statku kosmicznego SpaceX.

Dziennikarz winiarski Jane Anson Jest jedną z nielicznych osób, którym udało się pobrać próbki. Według niej, w porównaniu z inną przestarzałą butelką z tego samego okresu na Ziemi, butelka, która była przechowywana Laboratorium stacji kosmicznej „To było naprawdę bardziej wyrafinowane niż rok, dwa, a nawet trzy lata”..

Próbki przetestowane przez profesjonalistów z branży winiarskiej

do Oceniając jakość napojówNaukowcy stojący za eksperymentem nie wahali się wezwać profesjonalnych degustatorów. Oprócz Anson w ocenie wzięło udział 11 innych osób. W pierwszej części testu każdemu z nich podano trzy kieliszki wina, nie wiedząc, w którym z nich znajduje się dojrzałe wino w pomieszczeniu. „Zasadniczo musieliśmy wybrać, który z trzech jest inny. A wśród nich zauważyłem różnicę w kolorze”.Wyjaśnił dziennikarz i reporter z dekantera.

Zadowalające podejście zdaniem badacza z Purdue University

W drugiej części degustacyjnej testerzy wypili próbki dwóch win dojrzewających w kosmosie, wszystkie ocenione jako dobrej jakości. „Jednym z głównych kryteriów, na które należy zwrócić uwagę na początku, było to, czy te wina przetrwały. Czy oba są dobrej jakości? Odpowiedź na to pytanie brzmiała zdecydowanie„ Tak ””.– dodał Anson. z jego strony, Philip DarrettBadacz z Purdue University, systemy do testowania smaku, Potwierdzony Bądź zadowolony z uzyskanych wyników. Według niego, pomimo 14 miesięcy spędzonych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, Próbki zostały ocenione jako spełniające oczekiwania.

Wino “kosmiczne” najlepszej jakości według testów sensorycznych. Zdjęcie: Mission WISE

Wino najlepszej jakości

Oprócz ewolucji koloru zmieniły się również aspekty aromatyczne i smak. Wciąż według Darietta, „Oba wina są opisane za pomocą bogatego słownictwa świadczącego o złożoności zmysłu węchu i smaku. Szczególne odniesienie dotyczy zmysłowych wymiarów gładkości, harmonii i wytrwałości”. (Komentarze zgłoszone przez Forbes).

READ  „The Tourist Cliché of Thomas Pesquet or Orbiting Scene Society”

Warto zauważyć, że ten kosmiczny eksperyment został zapoczątkowany przez Space Cargo Unlimited. Nicholas JaumeWspółzałożyciel młodej firmy i jego współpracownicy mają nadzieję, że ich badania kiedyś przyczynią się do sukcesu załogowych misji kosmicznych. Ma również na celu przygotowanie nas na możliwe przyszłe konsekwencje Zmiany klimatyczne w rolnictwie.

Dodatkowo wiemy, że butelka wina, która nie została otwarta podczas degustacji, zostanie wystawiona na sprzedaż za około 1 milion dolarów. „Petros 2000, który we Francji zwykle kosztuje około 6 000 euro, przy sprzedaży na aukcji w domu aukcyjnym Christie’s w Londynie powinien wynieść ponad 800 000 euro”.I Potwierdza Euronews.