Będzie w stanie znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
Jedzenie owoców i warzyw pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia układu krążenia. Ale nie wszystkie warzywa są sobie równe, jak wykazali chińscy badacze w czasopiśmie naukowym Jedzenie i funkcja. Według nich rodzina warzyw szczególnie chroni serce i tętnice, znacznie bardziej niż inne warzywa. Jedno z tych warzyw, które jest rzadko spożywane we Francji, byłoby szczególnie korzystne w obniżaniu poziomu cholesterolu, jednego z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia.
Warzywa te można łatwo znaleźć w supermarketach, sklepach warzywnych, na targowiskach, a nawet w azjatyckich sklepach spożywczych. Być może widziałeś to już wcześniej, nie zwracając na to uwagi. Cieszy się dużą popularnością ze względu na lekko pikantny smak i chrupiącą konsystencję. Gwiazda kuchni azjatyckiej, to warzywo, którego zjada się łodygi i liście. To popularne warzywo właśnie takie jest kapusta pekińska Albo bok choy. Wyglądem przypomina sałatę rzymską lub boćwinę z długimi, kręconymi zielonymi liśćmi. Aby udowodnić jego działanie chroniące serce, naukowcy przeprowadzili eksperyment na 56 chomikach. Zwierzęta te losowo przydzielono do kilku grup, z których każda stosowała określoną dietę przez 56 dni: dieta normalna (A), dieta wysokotłuszczowa (B), dieta wysokotłuszczowa + 5% ekwiwalentu bok choy w diecie. (C), dieta wysokotłuszczowa + 7% kapusty pekińskiej (D). W dniach 0, 28 i 56 pobrano próbki krwi i wątroby w celu zbadania profilu lipidowego, a także kilku parametrów, takich jak enzymy wątrobowe chomika. Wyniki pokazały, że:
► Grupa B (która jadła tłuste potrawy i nie jadła bok choy) miała istotnie wyższy poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów niż grupa A.
► Grupa D – ci, którzy jedli najwięcej bok choy – mieli znacząco niższy poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i „złego cholesterolu” (złego cholesterolu) oraz wyższy poziom „HDL” (dobrego cholesterolu) niż grupa B.
► Brak znaczącego wpływu ani na „dobry cholesterol”, ani na „zły cholesterol” w grupie C, która codziennie jadła trochę kapusty pekińskiej.
Chomiki suplementowane 7% kapustą pekińską wykazały najlepsze wyniki spośród wszystkich innych grup wysokotłuszczowych, pokazując, że odpowiednie spożycie kapusty pekińskiej może być doskonałą alternatywą dla zmniejszenia gromadzenia się cholesterolu w organizmie i utrzymania zdrowia. Być może ze względu na wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy (polifenoli), które pomagają zwalczać utlenianie złego cholesterolu. Odkrycia te wymagają potwierdzenia na szerszą skalę i dostosowania do ludzi.
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!