Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niedobór cynku i selenu.. Czy przy niedoborach żywieniowych preferowane są ciężkie formy?

Dlaczego nie wszyscy jesteśmy równi? COVID-19 ? Dlaczego u niektórych osób pojawiły się łagodne formy przeziębienia lub grypopodobne, a u innych ciężkie postacie, które doprowadziły ich do intensywnej terapii? Co jeśli dieta jest poważnym czynnikiem ryzyka? Jest to hipoteza badana przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Gandawie w Belgii, który mógł odkryć związek między niedoborem niezbędnych składników odżywczych a ciężką postacią koronawirusa.

według to badanie Prasa belgijska doniosła, że ​​znaczny niedobór cynku i selenu może być czynnik obciążający. Jakim mechanizmem? Jakie są skutki tych dwóch składników odżywczych? W jaki sposób te potrzeby są zaspokajane na co dzień?

Niedobór stwierdzono u badanych pacjentów

W ramach swoich badań belgijscy naukowcy zrekrutowali próbkę 138 pacjentów z Covid przyjętych w 2020 r. w UZ Ghent i AZ Jan Palfijn, dwóch szpitalach w Gandawie, i przeanalizowali ich krew. „Chcieliśmy sprawdzić poziom niektórych składników odżywczych” – powiedział dr Gijs Du Laing, współautor badania. Belgijskie media HLN. Zespół odkrył, że „prawie wszyscy pacjenci, którzy poważnie zachorowali, a nawet umierali w szpitalu, mieli poważne niedobory selenu i cynku przy przyjęciu”, zwłaszcza osoby starsze. „Wiedzieliśmy z poprzednich badań, że osoby z niedoborem niektórych składników odżywczych zapadają na znacznie poważniejsze choroby niż niektóre infekcje wirusowe. Chcieliśmy dowiedzieć się, czy tak było również w przypadku Covid-19. „

Jednocześnie naukowcy odkryli, że „pacjenci, którzy nie mieli tego niedoboru lub których niedobór był mniej oczywisty, przeżyli i wyzdrowieli znacznie szybciej. Rozpoznali znacznie mniej poważną chorobę” – powiedział profesor Du Ling, gdy prace zostały już wykonane. Badania naukowe nad skutkami tych braków w Niemczech i W Chinach, belgijscy autorzy badania wskazują, że „w Chinach odkryto już, że obszary z wystarczającą ilością selenu we krwi mają znacznie mniejszą śmiertelność z powodu Covid-19”. Ponadto zdaniem naukowców niedobór cynku lub selenu może zwiększać czynniki ryzyka ciężkiej postaci Covid-19 u pacjentów z cukrzycą, otyłością lub chorobami układu krążenia.

READ  COVID-19: Jaka szczepionka będzie oferowana w ramach kampanii przypominającej rozpoczynającej się 2 października?

Składniki odżywcze zaangażowane w odpowiedź immunologiczną

To rozsądna hipoteza, ponieważ takie niedobory mogą powodować zaburzenia odporności. Jednak bardzo rzadko zdarza się mieć niedobór zarówno cynku, jak i selenu, więc jeśli zauważymy ten podwójny niedobór, prawdopodobnie osoby niedożywione a priori starzy ludzie Szacowany przez dr Laurenta Chevaliera, dietetyka i autora
Mieszkam z chorobą autoimmunologiczną » (Wyd. Marabout, 2020).

Ale za pomocą jakiego mechanizmu te składniki odżywcze mogą wpływać na ryzyko poważnej infekcji wirusem Corona? „Cynk i selen to dwa pierwiastki śladowe, które są przechowywane w organizmie w niewielkich ilościach, ale odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego” – wyjaśnia Raphael Grumman, dietetyk i autor książki. Ulga długowieczna »* (wyd. Leduc). Dlatego konieczne jest regularne wprowadzanie ich do organizmu: komórki odpornościowe będą mogły rosnąć tylko w obecności tych dwóch minerałów i innych niezbędnych elementów, takich jak witaminy D i C czy białka, które przyczynią się do budowy układu odpornościowego . komórki, w szczególności
limfocyty ».

Tak więc te dwa przemieszczone elementy są niezbędne dla naszej zdolności do walki z infekcją wirusową. „Jednak w przypadku Covid-19 niedobór odporności może promować ciężkie formy: organizm nie jest w stanie wystarczająco szybko zareagować i zostanie przytłoczony wirusem, kontynuuje Raphael Grumman. przeciwnie, ma zdolność Ewakuacji wirusa i nie wywoływania objawów lub łagodzenia objawów i skrócenia czasu ich trwania.”

Pamiętaj, aby przyjmować go codziennie, szczególnie dla osób słabych

Jak więc zapewnić sobie dzienne spożycie niezbędnych składników odżywczych, aby uniknąć niedoborów? „Nie ma potrzeby spieszyć się z przyjmowaniem odżywek. W większości przypadków wystarczy zbilansowana dieta” – zapewnia dr Chevalier. W praktyce „Cynk i selen znajdują się głównie w owocach morza: skorupiakach, rybach i owocach morza i jest to główne źródło lepiej przyswajalne przez organizm, jak wylicza Raphaël Gruman. Występuje również w jajach i trochę w produktach pełnoziarnistych , ale w stosunkowo małych ilościach. Zjedzenie 100 gramów krewetek zapewnia zapotrzebowanie na cynk na cały tydzień.”

READ  ces vaisseaux conduisent les limfocytes tueurs jusqu'aux tumeurs

Gdyby belgijscy naukowcy nie mogli potwierdzić, że pacjenci w ich badaniu nie rozwiną się? ciężka postać wirusa koronowego Chociaż nie mają znacznego niedoboru cynku i selenu, zalecają suplementację osobom z grup ryzyka, zwłaszcza osobom starszym. W ten sposób można zapewnić specjalne wsparcie. Dr Chevalier, który zapewnił monitorowanie żywienia pacjentów po Covid, zauważył, że „
Korona wirus Zwiększa katabolizm: Pacjenci, którzy są już niedożywieni, są po nim jeszcze bardziej. Musieli przepisać im bogaty suplement witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, a także dietę bogatą w białko”.

Jako środek ostrożności „starsi ludzie, którzy mogą mieć jedzenie carençante musi być uzupełniony selenem i cynkiem
Witamina D i C”, jak nalega Raphael Grauman, oraz „ćwiczyć a
Aktywność fizyczna Pomaga wzmocnić układ odpornościowy niezależnie od wieku – dodaje dietetyk. Naprawdę pomaga chodzić na spacer, wykonywać elastyczne ćwiczenia cardio, takie jak aqua aerobik lub rower treningowy, lub chodzić po schodach raz dziennie”.

* « Łagodzenie naturalnych długoterminowych rozwiązań COVID-19 », Raphaël Grumann, Editions Leduc, w księgarniach od 12 października, 18,90 €.