Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niedobór cynku i selenu.. Czy przy niedoborach żywieniowych preferowane są ciężkie formy?

Dlaczego nie wszyscy jesteśmy równi? COVID-19 ? Dlaczego u niektórych osób pojawiły się łagodne formy przeziębienia lub grypopodobne, a u innych ciężkie postacie, które doprowadziły ich do intensywnej terapii? Co jeśli dieta jest poważnym czynnikiem ryzyka? Jest to hipoteza badana przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Gandawie w Belgii, który mógł odkryć związek między niedoborem niezbędnych składników odżywczych a ciężką postacią koronawirusa.

według to badanie Prasa belgijska doniosła, że ​​znaczny niedobór cynku i selenu może być czynnik obciążający. Jakim mechanizmem? Jakie są skutki tych dwóch składników odżywczych? W jaki sposób te potrzeby są zaspokajane na co dzień?

Niedobór stwierdzono u badanych pacjentów

W ramach swoich badań belgijscy naukowcy zrekrutowali próbkę 138 pacjentów z Covid przyjętych w 2020 r. w UZ Ghent i AZ Jan Palfijn, dwóch szpitalach w Gandawie, i przeanalizowali ich krew. „Chcieliśmy sprawdzić poziom niektórych składników odżywczych” – powiedział dr Gijs Du Laing, współautor badania. Belgijskie media HLN. Zespół odkrył, że „prawie wszyscy pacjenci, którzy poważnie zachorowali, a nawet umierali w szpitalu, mieli poważne niedobory selenu i cynku przy przyjęciu”, zwłaszcza osoby starsze. “Wiedzieliśmy z poprzednich badań, że osoby z niedoborem niektórych składników odżywczych zapadają na znacznie poważniejsze choroby niż niektóre infekcje wirusowe. Chcieliśmy dowiedzieć się, czy tak było również w przypadku Covid-19. “

Jednocześnie naukowcy odkryli, że “pacjenci, którzy nie mieli tego niedoboru lub których niedobór był mniej oczywisty, przeżyli i wyzdrowieli znacznie szybciej. Rozpoznali znacznie mniej poważną chorobę” – powiedział profesor Du Ling, gdy prace zostały już wykonane. Badania naukowe nad skutkami tych braków w Niemczech i W Chinach, belgijscy autorzy badania wskazują, że „w Chinach odkryto już, że obszary z wystarczającą ilością selenu we krwi mają znacznie mniejszą śmiertelność z powodu Covid-19”. Ponadto zdaniem naukowców niedobór cynku lub selenu może zwiększać czynniki ryzyka ciężkiej postaci Covid-19 u pacjentów z cukrzycą, otyłością lub chorobami układu krążenia.

READ  W Strasburgu trwają polowania na komary tygrysie

Składniki odżywcze zaangażowane w odpowiedź immunologiczną

To rozsądna hipoteza, ponieważ takie niedobory mogą powodować zaburzenia odporności. Jednak bardzo rzadko zdarza się mieć niedobór zarówno cynku, jak i selenu, więc jeśli zauważymy ten podwójny niedobór, prawdopodobnie osoby niedożywione a priori starzy ludzie Szacowany przez dr Laurenta Chevaliera, dietetyka i autora
Mieszkam z chorobą autoimmunologiczną » (Wyd. Marabout, 2020).

Ale za pomocą jakiego mechanizmu te składniki odżywcze mogą wpływać na ryzyko poważnej infekcji wirusem Corona? „Cynk i selen to dwa pierwiastki śladowe, które są przechowywane w organizmie w niewielkich ilościach, ale odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego” – wyjaśnia Raphael Grumman, dietetyk i autor książki. Ulga długowieczna »* (wyd. Leduc). Dlatego konieczne jest regularne wprowadzanie ich do organizmu: komórki odpornościowe będą mogły rosnąć tylko w obecności tych dwóch minerałów i innych niezbędnych elementów, takich jak witaminy D i C czy białka, które przyczynią się do budowy układu odpornościowego . komórki, w szczególności
limfocyty ».

Tak więc te dwa przemieszczone elementy są niezbędne dla naszej zdolności do walki z infekcją wirusową. „Jednak w przypadku Covid-19 niedobór odporności może promować ciężkie formy: organizm nie jest w stanie wystarczająco szybko zareagować i zostanie przytłoczony wirusem, kontynuuje Raphael Grumman. przeciwnie, ma zdolność Ewakuacji wirusa i nie wywoływania objawów lub łagodzenia objawów i skrócenia czasu ich trwania.”

Pamiętaj, aby przyjmować go codziennie, szczególnie dla osób słabych

Jak więc zapewnić sobie dzienne spożycie niezbędnych składników odżywczych, aby uniknąć niedoborów? „Nie ma potrzeby spieszyć się z przyjmowaniem odżywek. W większości przypadków wystarczy zbilansowana dieta” – zapewnia dr Chevalier. W praktyce „Cynk i selen znajdują się głównie w owocach morza: skorupiakach, rybach i owocach morza i jest to główne źródło lepiej przyswajalne przez organizm, jak wylicza Raphaël Gruman. Występuje również w jajach i trochę w produktach pełnoziarnistych , ale w stosunkowo małych ilościach. Zjedzenie 100 gramów krewetek zapewnia zapotrzebowanie na cynk na cały tydzień.”

READ  Oto cztery powody, aby nie panikować w obliczu pojawienia się nowych wariantów Covid-19 - wieczornej wersji West-France

Gdyby belgijscy naukowcy nie mogli potwierdzić, że pacjenci w ich badaniu nie rozwiną się? ciężka postać wirusa koronowego Chociaż nie mają znacznego niedoboru cynku i selenu, zalecają suplementację osobom z grup ryzyka, zwłaszcza osobom starszym. W ten sposób można zapewnić specjalne wsparcie. Dr Chevalier, który zapewnił monitorowanie żywienia pacjentów po Covid, zauważył, że „
Korona wirus Zwiększa katabolizm: Pacjenci, którzy są już niedożywieni, są po nim jeszcze bardziej. Musieli przepisać im bogaty suplement witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, a także dietę bogatą w białko”.

Jako środek ostrożności „starsi ludzie, którzy mogą mieć jedzenie carençante musi być uzupełniony selenem i cynkiem
Witamina D i C”, jak nalega Raphael Grauman, oraz „ćwiczyć a
Aktywność fizyczna Pomaga wzmocnić układ odpornościowy niezależnie od wieku – dodaje dietetyk. Naprawdę pomaga chodzić na spacer, wykonywać elastyczne ćwiczenia cardio, takie jak aqua aerobik lub rower treningowy, lub chodzić po schodach raz dziennie”.

* « Łagodzenie naturalnych długoterminowych rozwiązań COVID-19 », Raphaël Grumann, Editions Leduc, w księgarniach od 12 października, 18,90 €.