https://fr.sputniknews.com/20211106/une-etude-ocena-lexposition-des-francais-aux-additifs-alimentaires-inquiete-1052482203.html
Badanie oceniające narażenie Francuzów na obawy związane z dodatkami do żywności
Badanie oceniające narażenie Francuzów na obawy związane z dodatkami do żywności
Francuscy badacze ocenili narażenie swoich rodaków na dodatki do żywności, aby dojść do niepokojących wniosków. Średnio jeden … 06.11.2021, Sputnik Francja
2021-11-06 – w godz. 06:00 + 0100
2021-11-06 – w godz. 06:00 + 0100
2021-11-06 – w godz. 06:00 + 0100
Francja
jedzenie
EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności)
Choroba Alzheimera
/html/head/meta[@name=”og:title”]/@Zadowolony
/html/head/meta[@name=”og:description”]/@Zadowolony
https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/0b/01/1044666656_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_0b0bfe566f8bee4cad3bbd0f01bad7c1.jpg
Po przetestowaniu tysięcy produktów w laboratorium i przebiciu wyników reklamami dotyczącymi spożycia żywności przez ponad 106 489 osób, naukowcy byli w stanie ustalić, że Francuzi zjadali średnio cztery kilogramy dodatku rocznie. Francuzi spożywają 155,5 mg dodatków dziennie i na kilogram masy ciała, w porównaniu do średniej wagi Francuzów (72,4 kg), co odpowiada spożyciu 11,3 grama dodatków. dziennie lub cztery kilogramy rocznie. Jednak w przypadku tych, którzy spożywali najwięcej przetworzonej żywności (5% uczestników badania), liczba ta wzrosła do dziesięciu kilogramów w przypadku zdrowych, zmodyfikowanych skrobi, z których część podejrzewa się o stymulację chorób nerek i układu krążenia. Ponad 50 spożywanych dodatków, na które regularnie narażonych jest od 15 do 90% Francuzów, z których jedną trzecią podejrzewa się o szkodliwe skutki zdrowotne. Tak więc mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), azotyn sodu (E250) lub nawet di-, tri- i polifosforany (E450, E451 i E452) są klasyfikowane jako „niewysoce zalecane” lub nawet „do unikania”. ” w ocenie czasopisma, w tym samym czasie badanie wykazało, że 7% populacji francuskiej spożywa dawki przekraczające próg ryzyka ustalony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) glutaminianu sodu (E621). Wzmacniacz smaku może promować degenerację mózgu, a tym samym zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Badacze sugerują, że konieczne jest ograniczenie spożycia żywności ultraprzetworzonej, bogatej w dodatki, poprzez preferowanie żywności z jak najmniejszą ilością dodatków, w tym sezonowych owoców i warzyw.
Sputnik Francja
+74956456601
MIA „Rosija Siegodnia”
2021
Dmitrij Basenko
https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/09/15/1044461370_0:0:2048:2049_100x100_80_0_0_55dfae2a16892b6328a65faeb03ad
Dmitrij Basenko
https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/09/15/1044461370_0:0:2048:2049_100x100_80_0_0_55dfae2a16892b6328a65faeb03ad
Aktualności
fr_FR
https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/0b/01/1044666656_131:0:1838:1280_1920x0_80_0_0_9adbfb226c19dd0b291143f4850c54f5.jpg
Dmitrij Basenko
https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/09/15/1044461370_0:0:2048:2049_100x100_80_0_0_55dfae2a16892b6328a65faeb03ad
Żywność, EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), choroba Alzheimera
Francuscy badacze ocenili narażenie swoich rodaków na dodatki do żywności, aby dojść do niepokojących wniosków. Średnio Francuzi zjadają go co roku cztery kilogramy, z czego jedną trzecią podejrzewa się o niekorzystny wpływ na zdrowie.
Po przetestowaniu tysięcy produktów w laboratorium i przejrzeniu wyników z reklamami spożywania żywności przez ponad 106 489 osób, naukowcy byli w stanie ustalić, że Francuzi zjadali średnio cztery kilogramy dodatku rocznie.
W porównaniu do wagi przeciętnego Francuza (72,4 kilograma), odpowiada to spożywaniu 11,3 grama dodatków dziennie, czyli czterech kilogramów rocznie. Jednak dla tych, którzy spożywają najwięcej przetworzonej żywności (5% uczestników badania), liczba ta wzrasta do dziesięciu kilogramów.
podejrzewa się, że jest szkodliwy
W sumie z 50 najczęściej spożywanych dodatków, na które regularnie narażonych jest od 15 do 90% Francuzów, jedną trzecią podejrzewa się o szkodliwe skutki zdrowotne. Tak więc mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), azotyn sodu (E250) lub nawet di-, tri- i polifosforany (E450, E451 i E452) są klasyfikowane jako „niewysoce zalecane” lub nawet „do unikania”. w ocenie czasopisma.
Naukowcy zwracają uwagę, że konieczne jest ograniczenie spożycia żywności ultraprzetworzonej, bogatej w dodatki, poprzez preferowanie produktów spożywczych z jak najmniejszą ilością dodatków, w tym sezonowych owoców i warzyw.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!