Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie oceniające narażenie Francuzów na obawy związane z dodatkami do żywności

https://fr.sputniknews.com/20211106/une-etude-ocena-lexposition-des-francais-aux-additifs-alimentaires-inquiete-1052482203.html

READ  Piłat Diuny jest w wielkim niebezpieczeństwie

Sputnik Francja

[email protected]

+74956456601

MIA „Rosija Siegodnia”

2021

Dmitrij Basenko

https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/09/15/1044461370_0:0:2048:2049_100x100_80_0_0_55dfae2a16892b6328a65faeb03ad

Dmitrij Basenko

https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/09/15/1044461370_0:0:2048:2049_100x100_80_0_0_55dfae2a16892b6328a65faeb03ad

Aktualności

fr_FR

Sputnik Francja

[email protected]

+74956456601

MIA „Rosija Siegodnia”

https://cdnnfr1.img.sputniknews.com/img/07e4/0b/01/1044666656_131:0:1838:1280_1920x0_80_0_0_9adbfb226c19dd0b291143f4850c54f5.jpg

Sputnik Francja

[email protected]

+74956456601

MIA „Rosija Siegodnia”

Żywność, EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), choroba Alzheimera

Francuscy badacze ocenili narażenie swoich rodaków na dodatki do żywności, aby dojść do niepokojących wniosków. Średnio Francuzi zjadają go co roku cztery kilogramy, z czego jedną trzecią podejrzewa się o niekorzystny wpływ na zdrowie.

Po przetestowaniu tysięcy produktów w laboratorium i przejrzeniu wyników z reklamami spożywania żywności przez ponad 106 489 osób, naukowcy byli w stanie ustalić, że Francuzi zjadali średnio cztery kilogramy dodatku rocznie.

Zgodnie z wynikami badania opublikowanymi w czasopiśmie naukowym Raporty naukowe Cytowani przez UFC-Que Choisir Francuzi spożywają 155,5 mg dodatku dziennie i na kilogram masy ciała.

W porównaniu do wagi przeciętnego Francuza (72,4 kilograma), odpowiada to spożywaniu 11,3 grama dodatków dziennie, czyli czterech kilogramów rocznie. Jednak dla tych, którzy spożywają najwięcej przetworzonej żywności (5% uczestników badania), liczba ta wzrasta do dziesięciu kilogramów.

podejrzewa się, że jest szkodliwy

spożyte dodatki Najczęstsze to kwas cytrynowy, który nie stanowi żadnego znanego zagrożenia dla zdrowia, oraz skrobie modyfikowane, z których niektóre podejrzewa się o sprzyjanie chorobom nerek i układu krążenia.

W sumie z 50 najczęściej spożywanych dodatków, na które regularnie narażonych jest od 15 do 90% Francuzów, jedną trzecią podejrzewa się o szkodliwe skutki zdrowotne. Tak więc mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), azotyn sodu (E250) lub nawet di-, tri- i polifosforany (E450, E451 i E452) są klasyfikowane jako „niewysoce zalecane” lub nawet „do unikania”. w ocenie czasopisma.

READ  Szczepionka przeciw grypie sezonowej na początku rewolucji
Jednocześnie badanie wykazało, że 7% populacji francuskiej spożywa dawki glutaminianu sodu (E621) przekraczające próg ryzyka ustalony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wzmacniacz smaku może promować degenerację mózgu, a tym samym zwiększać ryzyko rozwoju Choroba Alzheimera.

Naukowcy zwracają uwagę, że konieczne jest ograniczenie spożycia żywności ultraprzetworzonej, bogatej w dodatki, poprzez preferowanie produktów spożywczych z jak najmniejszą ilością dodatków, w tym sezonowych owoców i warzyw.