Badanie przeprowadzone przez koreańskich naukowców doprowadziło do klasyfikacji interesujących produktów spożywczych, zarówno pod względem zużycia energii, jak i składników odżywczych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Oto dziesięć najlepszych produktów spożywczych podzielonych na kategorie ze względu na ich wartość odżywczą.
Każdego dnia, w zależności od aktywności fizycznej, organizm człowieka potrzebuje kalorii. Często mówimy o potrzebach kalorycznych, ale tak naprawdę mierzymy je w kaloriach (lub 1000 kalorii).
W przypadku kobiet dzienne zapotrzebowanie waha się od 1800 kalorii przy umiarkowanej aktywności (mniej niż 30 minut dziennie) do 2000 kalorii przy intensywnej aktywności (ponad godzinę dziennie). U mężczyzn wymagania są większe, przy umiarkowanej aktywności 2100 kalorii i od 2500 do 2700 kalorii przy intensywnej aktywności.
Oczywiście jest to średnia, a potrzeby różnią się w zależności od wieku, wagi lub wzrostu. Jeśli spożycie kalorii jest zbyt niskie, organizm będzie polegał na swoich rezerwach, co doprowadzi do utraty wagi. Wręcz przeciwnie, jeśli spożywane kalorie są większe niż potrzeby organizmu, ten ostatni będzie magazynował nadmiar, co często prowadzi do przyrostu masy ciała.
Aby zachować zdrowie, ważne jest, aby wybrać dietę dostosowaną do Twoich potrzeb. Nie ma pożywienia, które mogłoby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych bez przekraczania naszych codziennych potrzeb.
Kompromis między kaloriami a wartościami odżywczymi
Z drugiej strony możliwe jest spożywanie pełnowartościowych pokarmów w sposób zrównoważony. Musisz znaleźć pokarmy, które dostarczają odpowiedniej ilości kalorii, ale są również bogate w składniki odżywcze, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu.
Na przykład jedzenie w restauracji typu fast food dostarczy więcej niż wystarczającą ilość kalorii, ale zwykle nie zapewni składników odżywczych. Mówimy o „pełnych” kaloriach dla osób bogatych w składniki odżywcze i „pustych” dla osób bez niezbędnych składników odżywczych.
Tak więc żywność, która uzyskała wynik 100, prawdopodobnie spełni Twoje dzienne zapotrzebowanie żywieniowe, nie przekraczając ich. Oczywiste jest, że jedzenie nie powinno być spożywane w pojedynkę, akompaniament pokryje inne codzienne potrzeby.
W 2015 roku koreańscy naukowcy przebadali ponad 1000 rodzajów żywności, nadali im wartości odżywcze zgodnie z tą zasadą i opublikowali wyniki w czasopiśmie naukowym. PLoS one. Oto 10 najlepszych na ich liście:
10. Vivano
Ma niską zawartość tłuszczu i jest uważana za chudą rybę. Zwykle występujący w wodach tropikalnych lucjan dostarcza 100 kalorii na 100 gramów.
9. Liście buraków
Liście buraków są bogate w wapń, żelazo, witaminy K i B i są uważane za bardzo pożywne, ponieważ zawierają 22 kalorie na 100 gramów i dużą różnorodność składników odżywczych.
8. Tłuszcz wieprzowy
Tłuszcz wieprzowy znajduje się głównie w witaminach z grupy B i minerałach. W szczególności jest zdrowszy niż jagnięcina czy wołowina. Dostarcza 632 kalorii na 100 gramów.
7. Boćwina
Boćwina jest produkowana głównie w Szwajcarii i Francji i jest warzywem występującym od wiosny do jesieni. Należy do rodziny buraków i jest bardzo rzadkim źródłem betalenu, barwników roślinnych, które nadają purpurowy odcień. Barwniki te mają w szczególności właściwości przeciwutleniające. Boćwina dostarcza 19 kalorii na 100 gramów.
6. Pestki dyni
Pestki dyni są jednym z najbogatszych źródeł roślinnych żelaza i manganu, który jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Te nasiona zawierają również znaczną ilość kalorii, która wynosi 559 kcal na 100 gramów.
5. Nasiona Chia
Mając 486 kalorii na 100 gramów, nasiona chia dostarczają dużo kalorii. Ale zawiera również wiele błonnika pokarmowego, a zwłaszcza białek.
4. Filtry z filtrem
Ta płastuga jest dobrym źródłem witaminy B1, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu. Mając tylko 70 kalorii na 100 gramów, sola cytrynowa jest również jedną z chudych ryb.
3. Okoń morski
Ryba czerwona lub okoń morski to ryba występująca w głębokich wodach Oceanu Atlantyckiego. Ryba bogata w białko i uboga w tłuszcze nasycone 79 kalorii na 100 gram.
2. Jabłko chermoya lub budyń jabłkowy
Czerymoja, budyń jabłkowy, Czerymoja, niezależnie od nazwy, ten mały owoc, który smakuje podobnie do jabłka i cynamonu, jest doskonałym pożywieniem. Zawiera 75 kalorii na 100 gramów i dostarcza cukru, witamin A, C, B1, B2 i potasu.
1. Migdały
Wiadomo, że migdały są dobre dla zdrowia. Bogaty w kwasy tłuszczowe wspomaga zdrowie układu krążenia i pomaga w walce z cukrzycą. Ostrzegam, kalorie, które jedzą, są bardzo ważne, ponieważ zawierają 579 kalorii na 100 gramów.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!