Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

10 najlepszych produktów spożywczych o najlepszej wartości odżywczej – wieczorne wydanie Ouest-France

Badanie przeprowadzone przez koreańskich naukowców doprowadziło do klasyfikacji interesujących produktów spożywczych, zarówno pod względem zużycia energii, jak i składników odżywczych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Oto dziesięć najlepszych produktów spożywczych podzielonych na kategorie ze względu na ich wartość odżywczą.

Każdego dnia, w zależności od aktywności fizycznej, organizm człowieka potrzebuje kalorii. Często mówimy o potrzebach kalorycznych, ale tak naprawdę mierzymy je w kaloriach (lub 1000 kalorii).

W przypadku kobiet dzienne zapotrzebowanie waha się od 1800 kalorii przy umiarkowanej aktywności (mniej niż 30 minut dziennie) do 2000 kalorii przy intensywnej aktywności (ponad godzinę dziennie). U mężczyzn wymagania są większe, przy umiarkowanej aktywności 2100 kalorii i od 2500 do 2700 kalorii przy intensywnej aktywności.

Oczywiście jest to średnia, a potrzeby różnią się w zależności od wieku, wagi lub wzrostu. Jeśli spożycie kalorii jest zbyt niskie, organizm będzie polegał na swoich rezerwach, co doprowadzi do utraty wagi. Wręcz przeciwnie, jeśli spożywane kalorie są większe niż potrzeby organizmu, ten ostatni będzie magazynował nadmiar, co często prowadzi do przyrostu masy ciała.

Aby zachować zdrowie, ważne jest, aby wybrać dietę dostosowaną do Twoich potrzeb. Nie ma pożywienia, które mogłoby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych bez przekraczania naszych codziennych potrzeb.

Kompromis między kaloriami a wartościami odżywczymi

Z drugiej strony możliwe jest spożywanie pełnowartościowych pokarmów w sposób zrównoważony. Musisz znaleźć pokarmy, które dostarczają odpowiedniej ilości kalorii, ale są również bogate w składniki odżywcze, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu.

Na przykład jedzenie w restauracji typu fast food dostarczy więcej niż wystarczającą ilość kalorii, ale zwykle nie zapewni składników odżywczych. Mówimy o „pełnych” kaloriach dla osób bogatych w składniki odżywcze i „pustych” dla osób bez niezbędnych składników odżywczych.

Tak więc żywność, która uzyskała wynik 100, prawdopodobnie spełni Twoje dzienne zapotrzebowanie żywieniowe, nie przekraczając ich. Oczywiste jest, że jedzenie nie powinno być spożywane w pojedynkę, akompaniament pokryje inne codzienne potrzeby.

READ  Zdjęcia łazika Tianwen-1 Zhurong z orbity Marsa

W 2015 roku koreańscy naukowcy przebadali ponad 1000 rodzajów żywności, nadali im wartości odżywcze zgodnie z tą zasadą i opublikowali wyniki w czasopiśmie naukowym. PLoS one. Oto 10 najlepszych na ich liście:

10. Vivano

Lucjan to bardzo zdrowa ryba. (Zdjęcie: Archiwum Quest France)

Ma niską zawartość tłuszczu i jest uważana za chudą rybę. Zwykle występujący w wodach tropikalnych lucjan dostarcza 100 kalorii na 100 gramów.

9. Liście buraków

Liście buraków dziewiąte w rankingu. (Zdjęcie: Pixabay)

Liście buraków są bogate w wapń, żelazo, witaminy K i B i są uważane za bardzo pożywne, ponieważ zawierają 22 kalorie na 100 gramów i dużą różnorodność składników odżywczych.

8. Tłuszcz wieprzowy

Tłuszcz wieprzowy znajduje się głównie w witaminach z grupy B i minerałach. W szczególności jest zdrowszy niż jagnięcina czy wołowina. Dostarcza 632 kalorii na 100 gramów.

7. Boćwina

Boćwina to niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze żywność. (Zdjęcie: Philip Wageser / Reuters)

Boćwina jest produkowana głównie w Szwajcarii i Francji i jest warzywem występującym od wiosny do jesieni. Należy do rodziny buraków i jest bardzo rzadkim źródłem betalenu, barwników roślinnych, które nadają purpurowy odcień. Barwniki te mają w szczególności właściwości przeciwutleniające. Boćwina dostarcza 19 kalorii na 100 gramów.

6. Pestki dyni

Pestki dyni są bardzo bogate w kalorie. (Zdjęcie: Wikimedia Commons)

Pestki dyni są jednym z najbogatszych źródeł roślinnych żelaza i manganu, który jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Te nasiona zawierają również znaczną ilość kalorii, która wynosi 559 kcal na 100 gramów.

5. Nasiona Chia

Mając 486 kalorii na 100 gramów, nasiona chia dostarczają dużo kalorii. Ale zawiera również wiele błonnika pokarmowego, a zwłaszcza białek.

4. Filtry z filtrem

Ta płastuga jest dobrym źródłem witaminy B1, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu. Mając tylko 70 kalorii na 100 gramów, sola cytrynowa jest również jedną z chudych ryb.

3. Okoń morski

Okoń morski lub karmazyn jest również chudą rybą, ale ma ważny składnik odżywczy. (Zdjęcie: Wikimedia Commons)

Ryba czerwona lub okoń morski to ryba występująca w głębokich wodach Oceanu Atlantyckiego. Ryba bogata w białko i uboga w tłuszcze nasycone 79 kalorii na 100 gram.

READ  Szczepionki: czy to prawda, że ​​Partia Socjalistyczna głosowała przeciwko zgłaszaniu patentów? - Wydanie

2. Jabłko chermoya lub budyń jabłkowy

Czerymoja, druga w rankingu. (Zdjęcie: Fotolia)

Czerymoja, budyń jabłkowy, Czerymoja, niezależnie od nazwy, ten mały owoc, który smakuje podobnie do jabłka i cynamonu, jest doskonałym pożywieniem. Zawiera 75 kalorii na 100 gramów i dostarcza cukru, witamin A, C, B1, B2 i potasu.

1. Migdały

Migdały są bardzo tłuste, ale dostarczają wielu składników odżywczych. (Zdjęcie: Fotolia)

Wiadomo, że migdały są dobre dla zdrowia. Bogaty w kwasy tłuszczowe wspomaga zdrowie układu krążenia i pomaga w walce z cukrzycą. Ostrzegam, kalorie, które jedzą, są bardzo ważne, ponieważ zawierają 579 kalorii na 100 gramów.