Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Miski do żucia i widelce do żucia: dążenie do najlepszych pysznych porad bez odpadów

Miski do żucia i widelce do żucia: dążenie do najlepszych pysznych porad bez odpadów

(ETX Daily Up) – Po zjedzeniu dobrego posiłku zjedz sztućce i talerze: to jest zasada dań jadalnych. Opowiemy Ci wszystko o tej zabawnej i pysznej jednorazowej alternatywie.

Zbliżają się święta iw tym roku jesteś gospodarzem. Chcesz za wszelką cenę zaimponować gościom? Jeśli są przyzwyczajeni do tego, że co roku pojawiasz się z prezentami w gazecie (jednorazowy błyszczący papier? Za mało dla ciebie!), to jest to szansa, aby pójść dalej i być kreatywnym.

Co jeśli wybierzesz? Jadalne sztućce ? Talerz z otrębów pszennych, sztućce z celulozy warzywnej, mini blacha do pieczenia… oferta wzrosła wykładniczo przez lata i prawie każdy znajdzie coś dla siebie. Ale cały sens tego innowacyjnego podejścia leży nie tylko w radości, jaką przynosi naszym kubkom smakowym.

Nasze bezodpadowe, biodegradowalne i w 100% naturalne sztućce jadalne spełniają wszystkie wymagania pod względem odpowiedzialności za środowisko. Pytanie nasuwa się tym bardziej, że jednorazowe plastikowe sztućce stopniowo znikają z półek sklepowych (Unia Europejska zakazała sprzedaży plastikowych talerzy i sztućców od stycznia 2021 r.). Nie mówiąc już o tym, że jest przeznaczony do spożycia, rezygnuje z intensywności mycia po jedzeniu!

Gdzie znajdziesz jadalne sztućce?

Podobnie jak w przypadku stosunkowo młodych trendów, Internet jest często najlepszym miejscem do znalezienia innowacyjnych produktów. Jadalne sztućce nie są wyjątkiem: wiele witryn oferuje obecnie tego typu produkty. Najbardziej znana jest bez wątpienia polska firma Biotrem, która oferuje naczynia i sztućce z otrębów pszennych.

Przejęły je francuskie marki sztućców, takie jak Koovee, która oferuje łyżki i widelce do sucharów (wytrzymają nawet krótkie przejście pod wodą) czy Retif, która sprzedaje dania z cukru trzcinowego.

Stworzona w lipcu 2020 r. przez Guillemette Jaillet i Mathilde Petit-Velasco, Somalté opiera się na kubkach do żucia, aby uzyskać „smak tostowy”, wykonanych z jęczmienia lub słomek z resztek jabłek. Istnieje możliwość zamówienia swoich produktów poprzez kampanię crowdfundingową Bank pocałunek pocałunek banku, za szacowany czas dostawy na grudzień.

READ  CDPR już to bada

Możesz także przygotować własne dania: czekoladowe filiżanki, drążony arbuz do koktajli lub przystawek, kruche ciasteczka… możliwości jest wiele i mogą się różnić w zależności od upodobań podniebienia!