opublikowany
zanieczyszczenieWrząca woda usuwa prawie wszystkie mikroplastiki
Te maleńkie cząsteczki atakują wszystko. Dobra wiadomość, stara metoda oczyszczania wody działa.
- przez
- Michelle Pralong
W krajach i regionach, w których woda może zawierać bakterie, wirusy i pasożyty, zabija je wrząca woda. Od kilku lat źródło zanieczyszczeń podbiło wszystko: glebę, żywność, chmury i oczywiście wodę. To są mikroplastiki. Zanieczyszczenia te, o długości mniejszej niż 5 mm, są trudne do wykrycia i usunięcia.
Ich dokładny wpływ na zdrowie nie jest jeszcze dobrze określony, chociaż wiemy, że niektóre, np. polistyren, mogą powodować stany zapalne, stres oksydacyjny lub zabijanie komórek. Nic bardzo zachęcającego.
Wystarczy 5 minut gotowania
Chińscy naukowcy chcieli wiedzieć, czy stara, dobra metoda gotowania wody jest skuteczna przeciwko mikroplastikom. Stworzyli próbki wody kranowej, które zawierały kilka powszechnych minerałów, a także trzy związki mikroplastiku: polistyren, polietylen i polipropylen. Nauka na żywo. Zmieniali także twardość wody, dostosowując stężenie węglanu wapnia.
Wyniki były bardzo jednoznaczne: według badania opublikowanego w 2019 r. po gotowaniu przez 5 minut, a następnie schłodzeniu, woda zawierała znacznie mniej cząstek mikroplastiku. Publikacje ACS. W twardej wodzie zmniejsza się o co najmniej 80%, gdyż węglan wapnia pod wpływem wysokich temperatur ulega zestaleniu, zatrzymując w środku cząsteczki plastiku. Po prostu przefiltruj wodę, aby usunąć te stałe pozostałości.
Dlatego gotowanie wody jest zawsze dobrym pomysłem.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!