Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ryzyko zawału serca: sześć najlepszych pokarmów zmniejszających ryzyko

We Francji rocznie odnotowuje się 100 tys. przypadków zawału mięśnia sercowego, w tym 12 tys. zgonów.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów kobiet we Francji.
Zdrowa, zbilansowana dieta zmniejsza czynniki ryzyka chorób układu krążenia.

Dyskomfort, nagła duszność, nudności, ból w klatce piersiowej, niewyjaśnione zmęczenie… Istnieje kilka oznak, które mogą zapobiec zawałowi serca. Zawał mięśnia sercowego niszczy mniej lub bardziej rozległy obszar mięśnia sercowego. Co roku odnotowuje się 100 000 nowych przypadków. Liczba zgonów wynosi 12 000. We Francji jest to główna przyczyna zgonów kobiet. Jednak zespół kanadyjskich badaczy zidentyfikował kategorie żywności, które mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.

  • Przeczytaj także

    Wideo – Zawał serca: jakie objawy powinny Cię ostrzec?

Świeże owoce, warzywa i rośliny strączkowe zmniejszają ryzyko zawału serca

Naukowcy z badaniaktórego wyniki opublikowano w Europejski dziennik serca W 2023 r. badacze przeanalizowali zachowania żywieniowe, styl życia i stan zdrowia 147 642 osób w okresie od dziewięciu do dziesięciu lat. Wyniki były jednomyślne: ryzyko śmierci u pacjentów stosujących zbilansowaną dietę było o 30% mniejsze. Ryzyko udaru mózgu było o 19% niższe, a w przypadku chorób układu krążenia odsetek ten wzrósł do 18%. Dieta śródziemnomorska uznawana jest za zdrową, ponieważ zaleca codzienne spożywanie owoców i warzyw. Świeże owoce zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia o 40% i mogą zapobiec 16% zgonów z powodu tych chorób. Jeśli chodzi o warzywa, wszystkie mają swoje zalety: zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak czy kapusta, dostarczają organizmowi niezbędnej dawki błonnika, witamin, minerałów i witaminy K. Jest bogaty w likopen, przeciwutleniacz występujący w pomidorach, który chroni serce przed tworzeniem się komórek. Od skrzepów krwi. Zapobiega także miażdżycy.

Wreszcie, choć często pomijane w kuchni, rośliny strączkowe są idealną alternatywą dla makaronu i ryżu, ponieważ dostarczają białka roślinnego, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym i witamin z grupy B. To dobry powód, aby zaopatrzyć się w groszek, soczewicę i rośliny strączkowe. Biała i czerwona fasola oraz inne rośliny strączkowe są w jego szafce!

READ  Podbij przestrzeń, kafelek po kafelku

Orzechy, ryby i pełnotłusty nabiał, bez masła i dużej ilości bitej śmietany

Wyniki badania sugerują również, że priorytetem powinno być zwiększenie spożycia żywności ochronnej, takiej jak orzechy i migdały (których często się unika ze względu na wysoką zawartość energii), ryby i produkty mleczne – podsumowuje kanadyjski dr Andrew Minty z Instytutu Badań nad Zdrowiem Populacyjnym. Pracownik służby zdrowia nalega na regularne spożywanie tych produktów, ponieważ zaleca spożywanie siedmiu porcji orzechów tygodniowo, dwóch do trzech porcji ryb i czternaście porcji produktów mlecznych. Nie należy unikać jogurtu pełnotłustego, gdyż choć jest bardziej tłusty, będzie lepiej wchłaniany przez organizm niż produkty nadziewane cukrem. Jeśli chodzi o ser, zaleca się go jeść, ale nie w nadmiarze. Jeśli przyjrzymy się bliżej, żywność zalecana w celu zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia to ta, którą zapewnia nam natura. Jak wiadomo, aby zachować zdrowie, na liście zakupów powinno znaleźć się więcej produktów surowych i nieprzetworzonych!


Marjorie Renaud o informacje o TF1