Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Regionalne alkohole Polski, których nie można przegapić

Regionalne alkohole Polski, których nie można przegapić

Kiedy myślisz o Polsce, to chyba pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, to wódka i piwo. Ale czy wiesz, że Polska jest pełna skarbów ukrytych w swoich regionach? Oto nasz ekskluzywny wybór. Na zdrowie!

Likier Owoce „Naliyuki”

To król Francji Henryk III przywiózł do Polski pierwszy przepis. Każdy szlachecki i mieszczański dom produkował własne wina, a receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najlepsze wina owocowe to te wytwarzane tradycyjnymi metodami.

Deptocha

Tradycja koziego mleka sięga co najmniej XVIII wieku. Owoce takie jak pigwa czy cytryna po wydzieleniu soku oblane są mocnym alkoholem i kozim mlekiem. Teraz deptucha (od czasownika deptać, „deptać”, bo owoc nie był siekany, ale zgniatany) stała się zatwierdzonym produktem regionalnym.

Nie myodula

Jest to naliuca pachnąca miodem, produkowana na południu Śląska Cieszyńskiego i Żywiecczyzny. Podstawowy przepis jest prosty: wymieszaj filiżankę miodu, szklankę wody i szklankę alkoholu i pozostaw na wolnym ogniu. To chyba najłatwiejsza naluca w domu, jedyne, co musisz zrobić, to się jej od czasu do czasu pozbyć.

duchy

Nie wliwowica

Śliwowica to napój destylowany w 70% ze śliwek! Najsłynniejszy w Polsce powstaje na południu koło Łącka. Chociaż Śliwowica cko jest uważana na Bałkanach za bardziej znaną niż w Polsce, jest uznawana za część polskiego dziedzictwa narodowego. Ze względu na przepisy europejskie tylko 10% Śliwowicy w sklepach to produkty oryginalne.

Le Forest Spirit

Duch Puszczy, czyli „duch dżungli”, to imię ducha wznoszącego się na 50 stopni! Tradycyjny produkt na bazie żyta produkowany jest na Podlasiu od XIX wieku. Teren porośnięty lasami, był idealnym miejscem do ukrycia się przed prawem, a jego produkcja była wówczas zakazana.

Danziger Goldwasser, Spirit of Gold

W tłumaczeniu z niemieckiego „Złote Wody Gdańska” wynaleziono go w XVI wieku. Oryginalna receptura zawiera dwadzieścia rodzajów ziół i przypraw. Ale to, co go najbardziej wyróżnia, to złoto: drobne płatki 23-karatowego złota. Być może to właśnie ten luksusowy składnik skusił na przykład Cezara Piotra Wielkiego i króla Ludwika XIV.

READ  Ubisoft Entertainment: Assassin's Creed Valhalla, drugi co do wielkości bankomat w historii Ubisoft

Starka, „polska whisky”

Chociaż tak nazywa się Starka, technicznie nie jest whisky, burbonem ani nawet wódką. Starka żytnia jest produkowana w Polsce i na Litwie od XV wieku. Tradycja głosi, że po urodzeniu się pierwszego syna w rodzinie gwiazdę do czasu ślubu chłopca należało umieścić w dębowej beczce.

Polski chrom

Mało kto wie, że Polska produkuje wino. W Polsce jest około 1000 hektarów winnic. Regiony winiarskie to Lubuskie, Podkarpackie i Małopolskie Przełom Wisły. Miłośnicy wina powinni znaleźć to, czego szukają, na największym dożynku Święto Winobrania. Tradycja winiarska na Srebrnej Górze, winnicy niedaleko Krakowa sięga X wieku.

Sidr

Dziś nazywany sokiem jabłkowym, niegdyś nazywany jabłecznikiem, od słowa jabłko. Większość starożytnych receptur pochodzi z XIX wieku. Polska to El Dorado pod względem produkcji cydru, a tym samym cydru. Jabłecznik trzebnicki produkuje mrożony cydr na Dolnym Śląsku. Technika jest podobna do sposobu, w jaki Kanadyjczycy robią wino mrożone.

Hydromel

W Polsce łąka ma bardzo długą tradycję, a jej produkcja stale rośnie. Cztery główne typy polskich miodów pitnych to dwójniak, trójniak i czwórniak. We wsi Aziska powstaje jedna z najlepszych polskich łąk. Produkuje osiem rodzajów trawników przyjaznych dla środowiska.

Piwo La Kozicowe

Piwo kozicowe to typowy trunek z Mazowsza Kurpiowskiego. W XIX wieku tradycyjnie podawano go na weselach. Po 1945 roku prawie całkowicie zniknął. Turyści spożywali go tylko podczas popularnych festiwali. Chociaż nazywa się go „piwem” (bio), w rzeczywistości jest fermentowany bez słodu.

Nie Żubrówka

Najlepsze jest to, że ubrówka to najsłynniejszy polski alkohol. Jest destylowany w Białymstoku i sprzedawany do 80 różnych krajów. Żubrówka, znana jako wódka z trawy bawolej, jest produkowana od XVI wieku. Jako inspiracja dla artystów, zauważysz, że jest to nazwa fikcyjnej republiki Grand Budapest Hotel Wesa Andersona.

READ  Emily Tran Nguyen, C. – Od redakcji

Produkcja alkoholu w polskich regionach rośnie, a turystyka rozwija się coraz bardziej. Miłośnicy alkoholi mogą udać się do biur turystycznych, które organizują wycieczki po mikrobrowarach i gorzelniach.

A przede wszystkim nie zapomnij … Na zdrowie!