Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Rak: czynniki środowiskowe

Rak: czynniki środowiskowe

Na początku XX wieku lekarze zauważyli wzrost liczby przypadków raka pęcherza moczowego wśród pracowników przy produkcji niektórych barwników chemicznych. Inni jednocześnie powiązali pionierów radiologii z naturalnie występującym rakiem skóry. Na podstawie tych obserwacji ustalono pierwsze powiązania pomiędzy początkiem nowotworu a bezpośrednim otoczeniem, co stało się dziś głównym tematem badań nad nowotworami, ponieważ wiele czynników ryzyka zidentyfikowano w tak zwanym środowisku.

Badania nad rakiem poczyniły w ostatnich latach ogromny postęp zarówno pod względem leczenia, badań przesiewowych, jak i profilaktyki. Jednak pomimo tego postępu nowotwory pozostają główną przyczyną zgonów na świecie.
Jeśli zwrócono uwagę na kilka czynników ryzyka (palenie tytoniu, spożycie alkoholu lub niezbilansowana dieta), rola czynników środowiskowych stała się ważnym przedmiotem zainteresowania nauki o nowotworach.

Ponieważ nowotwory mają podłoże wieloczynnikowe, w jaki sposób możemy powiązać określone narażenie środowiskowe z występowaniem nowotworów? Jak ocenić rolę czynników środowiskowych?

z :

  • Roberta Barockiegolekarz, biochemik i toksykolog oraz kierownik oddziału biochemii metabolicznej w szpitalu Necker-Enfants Malades.
  • Delfina dumnaepidemiolog środowiskowy w Lyon Bérard Lyon Centre i w NSERM, Wydział Zapobiegania Rakowi Środowiskowemu
  • Matylda Touvier, Dyrektor ds. badań w zakresie epidemiologii żywienia w Inserm i profesor w Collège de France of Public Health na dorocznej katedrze w latach 2022–2023

=> Aby wziąć udział Badanie zdrowia Nutrinet

Czynniki środowiskowe wywołujące raka

Te środowiskowe czynniki rakotwórcze, chemiczne, fizyczne, biologiczne, ale także psychospołeczne, nazywane są „narażeniem”. Nie zapominając o wszystkich indywidualnych zachowaniach, czy to diecie, paleniu, spożywaniu alkoholu czy aktywności fizycznej, trzej specjaliści potwierdzają czynniki, nad którymi można pracować, zarówno na poziomie indywidualnym, jak i zbiorowym, aby zmodyfikować ryzyko zachorowania na raka u obecnych i przyszłych pokoleń. . Jeśli chodzi o zanieczyszczenie atmosfery, dotyczy to wszystkich substancji zanieczyszczających, którymi wdychamy, a zwłaszcza drobnych cząstek w środowisku miejskim. Twierdzą, że „Na przykład 80% nowotworów piersi to nowotwory hormonozależne, związane z narażeniem na substancje zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego.„.

READ  Znajdź życie na Marsie: zła pogoda dla łazików!

Obecnie istnieje kilka klasyfikacji, w tym klasyfikacja Międzynarodowego Centrum Badań nad Rakiem WHO, która regularnie publikuje zbiorcze badania lub oceny i która skupia toksykologów, epidemiologów i badaczy różnych specjalności w celu przeglądu całej dostępnej literatury naukowej. To właśnie cała ta literatura jest dokładnie badana i ma ustalony własny poziom dowodów, a stopniowanie pomaga kierować polityką publiczną w oparciu o czynniki, co do których istnieje wysoki poziom pewności. To właśnie spójność tych dowodów naukowych umożliwia dokonanie klasyfikacji w celu potwierdzenia, czy uciążliwość powoduje raka u ludzi.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

W badaniu przeprowadzonym przez Narodowy Instytut Raka oszacowano, że z około 142 000 nowych przypadków każdego roku 40% z nich można by uniknąć poprzez zmianę zachowania – najpierw palenie, potem spożywanie alkoholu itp. Niezrównoważona dieta, nadwaga, brak sprawności fizycznej i aktywności… Według Mathilde Touffier „Ważne jest, aby na poziomie indywidualnym zmienić i dostosować nasze zachowanie do tego, jakie mogłoby być, a następnie także pracować na poziomie politycznym, aby zmodyfikować środowisko, w którym pracujemy*”.

Aby walczyć z zanieczyszczeniem powietrza, Delphine Braud zwraca uwagę na „Znaczenie ustanowienia polityk i przepisów, które mogą zmniejszyć koncentrację, ale także zwiększyć świadomość naszego zachowania„.

► Reszta do posłuchania…

Gość o 8:20

25 minut

Wielkie dobro dla ciebie!

52 minuty