To naturalne rozwiązanie zwiększa obecność „dobrych bakterii” w mikroorganizmach.
Choroby zapalne jelit (IBD) charakteryzują się przewlekłym stanem zapalnym ścian przewodu pokarmowego, niezwykle utrudniają codzienne życie i wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego. Między innymi prowadzą do stanów zapalnych układu pokarmowego, powodują bóle brzucha i zaburzenia transportu. Chociaż nie ma jeszcze lekarstwa na tę chorobę, trwają badania mające na celu poprawę codziennego życia pacjentów. W tym celu naukowcy z Uniwersytetu Missouri w Stanach Zjednoczonych odkryli, że sok wyprodukowany z jednej rośliny może złagodzić ich objawy.
Aby osiągnąć swoje wyniki, naukowcy przebadali 60 myszy, podzielonych na kilka grup i każdą umieszczono w innej pozycji. Jednej osobie podano placebo, drugiej zaszczepiono środkiem odtwarzającym objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (choroba zapalna jelita grubego), kolejnej podano ten środek i sok jako naturalny lek, a na koniec ostatniej grupie podano sok sam. Aby monitorować wpływ soku na organizmy myszy, naukowcy obserwowali myszy, które przeżyły, ich wagę, nasilenie zapalenia okrężnicy i skład flory jelitowej. Wyniki opublikowane w czasopiśmie „International Journal of Molecular SciencesPokazuje, że szczury, które piły ten napój w ramach leczenia, miały lepszy wskaźnik przeżywalności i mniejszą utratę wagi w porównaniu z innymi gryzoniami. Ta poprawa stanu zdrowia wskazuje, że słynny sok pomógł wyleczyć ogólny stan zdrowia gryzoni z powodu zapalenia jelit, na które cierpiały. doświadczenie: „Te zmiany w mikroflorze jelitowej są powiązane z poprawą funkcjonowania bariery jelitowej, lepszą naprawą okrężnicy i działaniem przeciwutleniającym, łagodząc w ten sposób uszkodzenia jelit i zapalenie okrężnicy”.rozwija się w komunikacie prasowym profesor Satyanarayana Rachajani, główna autorka badania.
Ten niesamowity sok to sok z czerwonej kapusty. Zawiera szeroką gamę związków bioaktywnych, które poprawiają zdrowie układu trawiennego, a także ma działanie przeciwzapalne w okrężnicy myszy. Czerwona kapusta stymuluje limfocyty T regulatorowe układu odpornościowego, promując przeciwzapalną równowagę immunologiczną. „Moduluje skład mikroflory jelitowej, zwiększając liczebność dobrych bakterii, co prowadzi do zwiększonej produkcji kwasów tłuszczowych i innych metabolitów pochodzenia bakteryjnego, które zmniejszają stan zapalny”. Profesor Rashjani kontynuuje. Dlatego czerwona kapusta wydaje się być obiecującym sposobem leczenia objawów chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przy jednoczesnym promowaniu zdrowego środowiska jelitowego: „Odkrycia te dostarczają nowego wglądu w mechanizmy leżące u podstaw terapeutycznej skuteczności czerwonej kapusty w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit (IBD) oraz jej zdolności do modulowania mikroflory jelitowej, aktywacji szlaków przeciwzapalnych i poprawy regulacji odporności, podkreślając jej potencjał jako cennego środek terapeutyczny na IBD.” IBD i powiązane z nią choroby zapalne.„ – podsumowuje badacz.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!