Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Proste przepisy na focaccię i ciasto jogurtowe

Proste przepisy na focaccię i ciasto jogurtowe

Oto dwa proste i pyszne przepisy, które możesz przygotować bez wagi i piekarnika!

Rafał Houmont

Pisał dalej zaktualizowano

Gotowanie bez wagi… i bez piekarnika! —
Magazyn Zdrowie – Francja 5

Czy można gotować bez ważenia czegokolwiek, bez piekarnika i samej patelni? To wyzwanie, przed którym stoi Raphael Haummont. W programie: focaccia i ciasto jogurtowe.

Aby zachować proporcje przepisu, użyj garnka jogurtu lub małej filiżanki, ale zawsze tak samo!

Składniki i przepis na focaccię jogurtową

Będziesz potrzebować:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego.
  • 2 słoiki (zaokrąglone) mąki.
  • 1/2 opakowania jogurtu z oliwą z oliwek.
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1 mały kawałek (około 10 gramów) świeżych drożdży piekarskich.
  • 1 łyżka soli.
  • Zioła do wyboru (rozmaryn, tymianek), oliwki… (opcjonalnie).

Do salaterki wlać jogurt. Opłucz słoik i wytrzyj go do sucha, aby przywrócić pojemnik. Następnie wlewamy po kolei składniki

Aby uzyskać szybki przepis ze smakiem i przewiewnym ciastem, dodaj trochę drożdże Piekarz ma tylko spróbować chleba. Drożdże te zawierają mikroorganizmy, które zużywają cukier (lub skrobię) i przekształcają go w dwutlenek węgla, a tym samym w drobne pęcherzyki w cieście, a tym samym w bułkę tartą.

To jest tajemnica Chleb i brioszkaitp. Trzeba dać temu grzybowi czas na zadziałanie. Nadaje również słynny dobry smak zakwasowi i cieście na pizzę. Dodaj także proszek do pieczenia, który bardzo szybko tworzy dwutlenek węgla.

Jak prawidłowo zagnieść ciasto?

Kontynuuj przepis, wyrabiając ciasto, a zauważysz zmianę konsystencji.

READ  Odkrycie asteroidy najbliżej Słońca

Ugniatając można zwilżyć gluten w mące i następnie ją ujędrnić. Cząsteczki łączą się i stopniowo tworzą elastyczność. Otrzymasz elastyczne ciasto chlebowe. W domu możesz swobodnie korzystać z robota z hakiem do wyrabiania ciasta.

Możesz w tym celu posmarować dłonie tłuszczem, a następnie uformować małe kotlety wielkości patelni. W tym momencie możesz już dodać porcję wybranych ziół lub przypraw.

Szybkie gotowanie na patelni

Ten przepis wygląda nietypowo, ale gotuje kuchenka (Na ogniu) był jednym z pierwszych sposobów gotowania, na długo przed pojawieniem się pieców. Ciepło wytwarzane przez ogień jest przekazywane przez metal patelni.

Krawędzie będą się szybko gotować. Dlatego ważne jest, aby wybrać patelnię z grubym dnem, która pomoże wolniej rozprowadzać ciepło. Dlatego musisz gotować jedzenie na bardzo małym ogniu. Osłona jest początkowo konieczna, aby pomóc w konwekcji i zatrzymać wilgoć, a tym samym być miękka.

Patelnia i pokrywka zastępują piekarnik, w którym przyrządza się potrawę. Smażymy po 5 minut z każdej strony, następnie odwracamy i sprawdzamy, czy są wystarczająco upieczone. Zawsze należy go przykryć, aby był miękki.

Składniki i sposób wykonania ciasta jogurtowego

W tym samym duchu możesz przewodzić Ciasto jogurtowe Na przykład z jabłkami. potrzebujesz :

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego.
  • 2 łyżki mąki.
  • 1 opakowanie cukru.
  • 2 jajka.
  • 1 torebka suchych drożdży.
  • ½ puszki oleju.

Oto różne etapy przepisu:

  1. Ugotuj jabłka w mieszance cukru i masła.
  2. Lekko karmelizować.
  3. Przygotuj ciasto na ciasto z boku.
  4. Delikatnie wylej tę mieszaninę na jabłka i przykryj.
  5. Pozostawić do delikatnego gotowania na 10 minut.
  6. Ostrożnie przewróć je na drugą stronę, aż się upieczą, 2-3 minuty na drugiej stronie i gotowe.
READ  Covid Long: leki przeciwhistaminowe, te proste cząsteczki dostępne bez recepty jako rozwiązanie?