Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Polska produkuje 64% europejskich porzeczek | Udane owoce i warzywa

Czerwona porzeczka to mały kciuk z gamy czerwonych owoców. Globalnie źródła FAO nie odróżniają go od jego starszego brata, czarnego człowieka. Jednak dane zebrane na temat tych dwóch owoców pokazują, że światowa hegemonia Rosji produkuje ponad 350 000 ton rocznie, a następnie 160 000 ton w Polsce i mniej niż 25 000 ton na Ukrainie. Dane europejskie (źródła Eurostatu) rozróżniają produkty. Z całkowitej liczby 55 000 ton rodzynek wyprodukowanych w Europie, Polska zgromadziła 35 000 ton, następnie Niemcy – 7 000 ton, Holandia – 4 000 ton i Węgry – 3 000 ton. Francja przybywa o 18:00mi Ranking krajów produkujących agrest to niespełna 2000 dni za Austrią. We Francji czerwona porzeczka jest najważniejszym owocem czerwonym pod względem wielkości i powierzchni. Produkcja porzeczek powoli spada od 2010 roku, kiedy osiągnęła wartość 2000 d. Według Acroste obszar upraw czerwonych porzeczek w 2017 roku wynosił około 400 hektarów. Produkcja Czerwonej Porzeczki jest przeznaczona przede wszystkim do przetwórstwa w sadach na otwartym terenie, a jej jakość ocenia się na podstawie integralności dojrzewających owoców na gronie, ich wielkości oraz ich właściwości organoleptycznych: cukru, kwasowości i barwy. Tylko niewielka część produkcji porzeczek kierowana jest na nowy rynek, głównie do wyrobu ciast, a bardzo mało do bezpośredniego spożycia. Ten brak zainteresowania konsumentów wyjaśnia niski wolumen importu tego produktu, około 1000 ton, oraz stagnację importu, podczas gdy import malin, a zwłaszcza borówek, wzrósł o + 100% w ciągu ostatnich pięciu lat. Lata. Uprawiany słabo we Francji, głównie pod osłonami w Europie Północnej i Wielkiej Brytanii, agrest (duża porcja owoców na talerzu) jest sprzedawany konsumentom w stanie świeżym.

Przeczytaj także: Czerwone jagody: Czerwona gorączka podbiła konsumentów