Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Oto 15 produktów, które powinieneś jeść, aby obniżyć poziom cholesterolu!

Jedzenie jest bardzo ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Niektóre składniki pomagają nawet kontrolować poziom cholesterolu. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, udaru mózgu lub zawału serca, odkryj następujące produkty z mojego ulubionego jedzenia.

Jedzenie: zły i dobry cholesterol

Kiedy osiągamy pewien wiek, cholesterol często wraca do dyskusji. Więc jedzenie będzie twoim sprzymierzeńcem w kontrolowaniu go. Jest to substancja występująca we krwi w dwóch postaciach: lipoprotein o dużej gęstości (HDL) i lipoprotein o małej gęstości (LDL). Ten ostatni jest uważany za „zły” cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ powoduje stagnację złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Może zatrzymać przepływ krwi, a tym samym prowadzić do zawału serca lub zawału serca. atak mózgu. Cholesterol HDL to „dobry” cholesterol. To usuwa cholesterol z C*RPS przez wątrobę. Tak więc, w przeciwieństwie do innych, wysoki poziom HDL może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Poniżej poznasz 15 składników, które powinieneś regularnie włączać do swojej diety, aby kontrolować poziom cholesterolu.

1. Bakłażan

Im więcej warzyw włączysz do swojej diety, tym więcej Twoje zdrowie Ci za to podziękuje. Bakłażan to jeden z produktów, który należy spożywać regularnie. W rzeczywistości jest bardzo bogaty w błonnik. Na przykład porcja 100 gramów zawiera 3 gramy błonnika. Błonnik pomoże Ci poprawić poziom cholesterolu. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia wszystkich powyższych problemów. Ponadto błonnik zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2.

2. Jumbo

Po raz kolejny mówimy o przydatnym warzywie zwanym okra. Ten jest wszczepiany na całym świecie. Naukowcy odkryli, że zawiera galaretowatą substancję zwaną śluzem, która jest przydatna w obniżaniu poziomu cholesterolu, ponieważ wiąże się podczas trawienia. W rzeczywistości cholesterol opuści twoje ciało jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

3. Jabłko

Wszyscy wiedzą, że jabłka mają wiele zalet. Badanie z 2019 r. wykazało, że jabłka są bardzo korzystne wśród czterdziestu osób z wysokim poziomem cholesterolu. W rzeczywistości spożywanie dwóch dziennie może również obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. Obniża również trójglicerydy, inny rodzaj tłuszczu we krwi. Mówiąc precyzyjnie, jabłko może zawierać od 3 do 7 g błonnika, w zależności od jego wielkości. Ponadto owoc ten zawiera polifenole, które pomagają utrzymać niski poziom cholesterolu.

READ  Wyłącznie: Z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej Thomas Pesquet udziela wywiadu z kosmosu do FRANCE 24 i RFI

4. Prawnik

Awokado jest dobre dla twojego zdrowia. Są bogate w składniki odżywcze, które dbają o Twoje serce. W 2015 roku naukowcy powiedzieli, że spożywanie tego owocu raz dziennie może uchronić Cię przed ryzykiem chorób układu krążenia. W szczególności dlatego, że ma bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu LDL i nie wpływa na poziom cholesterolu HDL. Jeśli chodzi o liczby, filiżanka lub 150 gramów awokado zawiera 14,7 gramów tłuszczu, co zmniejszy zawartość tłuszczu. Tak więc ważne jest, aby go zjeść. Szczególnie jest pyszne. Ale żeby to wszystko uwzględnić z umiarem, ponieważ jest to produkt, który pochodzi z daleka.

5. ryby

Po pewnym wieku lekarze zalecają przyjmowanie tłustych ryb omega-3. Na przykład makrela, łosoś lub sardynki. Ta ryba ma pozytywny wpływ na zdrowie serca, ponieważ działa przeciwzapalnie. Dzięki temu chroni tętnice i serce. Kontrolowany będzie poziom trójglicerydów. Może zapobiec wielu rzeczom. Czy to miażdżyca, tworzenie się kryształków cholesterolu, stany zapalne… i oczywiście poprawi to działanie dobrego cholesterolu. Więc pilnie włącz go do swojej diety! Idealne są dwa do trzech razy w tygodniu.

6. Owies

Wiadomo, że owies poprawia poziom cholesterolu we krwi. W 2017 roku przeprowadzono czterotygodniowe badanie. Świnki morskie o wysokiej średniej zjadały dziennie 70 gramów owsa. Te 3g błonnika to minimalna ilość, która ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Spadek o 11,6% w ciągu 28 dni. Wielki sukces! Inne badania wykazały, że błonnik rozpuszczalny w owsie obniża poziom LDL. Dlatego jest to pokarm, który dodajesz do zbilansowanej diety, aby chronić swoje serce. Zwłaszcza, że ​​bardzo łatwo go włączyć do swojej diety. Każdego ranka w porze śniadania można go dodać do dania fromage blanc.

READ  Perseidy: jak prawidłowo obserwować szczyt gwiazdy meteoru dzisiejszej nocy

7. Jęczmień

Jęczmień nie jest wystarczająco zjadany, a mimo to jest niesamowitym ziarnem. Zawiera dużo witamin, minerałów i błonnika, które przywracają zdrowie. Zawiera rozpuszczalny błonnik zwany beta-glukanem, podobnie jak owies. Naukowcy odkryli, że beta-glukan obniża poziom LDL poprzez blokowanie kwasów żółciowych. W ten sposób ilość cholesterolu wchłoniętego przez organizm będzie mniejsza. Dzieje się tak, ponieważ Twój C*RPS wykorzystuje cholesterol do wytwarzania kwasów. Ten składnik w Twojej diecie będzie miał działanie ochronne. Beta-glukan jęczmienia jest również potrzebny do poprawy flory jelitowej i kontroli poziomu cukru we krwi.

8. Orzech

Orzechy, jak wszystkie suszone owoce, mają nam coś do zaoferowania, to na pewno. To są dobre tłuszcze nienasycone. Więc jeśli zastępują tak zwane tłuszcze nasycone w twojej diecie, to naprawdę bardzo pozytywna rzecz. Ponadto jest bogaty w błonnik. Tak więc orzechy pochłaniają zły cholesterol i usuwają go z organizmu. Wszystkie orzechy są dobre dla zdrowia, ale w szczególności dla serca. Nie krępuj się więc jeść migdałów, pistacji, orzechów laskowych itp.

9. Soja

Produkty sojowe pojawiły się kilka lat temu. Wszyscy już wiedzą, że mleko sojowe, tofu i mleko sojowe są dobre dla twojego zdrowia. Wiele badań to udowodniło. Jeśli spożywasz około 25 gramów białka sojowego dziennie przez sześć tygodni, poziom cholesterolu znacznie się obniży. Tak więc, według naukowców, składniki sojowe mogą obniżyć LDL o 3-4%.

Kto powiedział, że obżarstwo to coś złego? Wielokrotnie udowodniono, że gorzka czekolada jest dobra dla zdrowia. To właśnie zawarte w nim kakao zawiera flawonoidy. Mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W 2015 roku uczestnicy wypijali napój zawierający flawanole kakaowe dwa razy dziennie przez miesiąc. Pod koniec badania poziom LDL i ciśnienie krwi spadły. Nie wspominając o tym, że w tym samym czasie poprawił się poziom dobrego cholesterolu HDL. Upewnij się również, że kupowana gorzka czekolada nie zawiera dużo cukru, co nie przyniesie korzyści Twojemu zdrowiu.

READ  Szczepionka RNA: francuskie badanie potwierdziło, że ryzyko rozwoju zapalenia mięśnia sercowego jest pewne, ale jest ono rzadkie

11. Soczewica

Wiadomo, że soczewica jest bogata w błonnik. W rzeczywistości zawiera 3,3g na 100g. Jak już wiesz, błonnik ograniczy wchłanianie cholesterolu we krwi. Przebadano 39 osób. Cierpiali na cukrzycę typu 2 i mieli nadwagę lub otyłość. Efekty były więcej niż pozytywne. Po 8 tygodniach z 60 gramami soczewicy na talerzu każdego dnia, jej poziom HDL wzrósł, a poziom LDL spadł. Dlatego nie zwlekaj z dodaniem tych roślin strączkowych do swojej diety.

12. Czosnek

Czosnek to cudowny składnik. Jest często reklamowany jako pokarm przeciwnowotworowy. Cóż, ma również tę zaletę, że kontroluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Obejrzyj powyższy film, aby poznać wszystkie sposoby spożywania tego jedzenia.

13. Zielona herbata

Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, z pewnością poznasz zalety zielonej herbaty. Zawiera przeciwutleniacze zwane katechinami. Działają one korzystnie na poziom cholesterolu, obniżając zło i zwiększając dobro.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest często włączana do diety śródziemnomorskiej. Co jest bardzo dobre, ponieważ jest twoim sprzymierzeńcem w obniżaniu ceny. Zapraszam do włączenia go do swoich sałatek. A także zastąpić masło do gotowania oliwą z oliwek. Płyn ten ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające w przeciwieństwie do masła…

15. Kalisz

Ostatnim składnikiem, o którym powiemy, jest jarmuż. Doskonałe warzywo, które bazuje na błonniku i składnikach odżywczych. Jedna filiżanka gotowanego jarmużu daje 4,7 grama błonnika. Jest przeciwutleniaczem, więc jest bardzo dobry dla zdrowia serca.

Podsumowując, dostępnych jest wiele produktów kontrolujących poziom cholesterolu we krwi. Musisz tylko skorzystać z powyższych piętnastu i włączyć swoje ulubione do swojej diety. Zresztą drodzy czytelnicy DobjikoMamy nadzieję, że okaże się to przydatne.