Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Odkryj największe na świecie bakterie na Gwadelupie

Opublikowano w czwartek, 23 czerwca 2022 o 20:37

Można go wychwycić pęsetą: największa na świecie bakteria, 5000 razy większa niż jej rówieśnicy i o bardziej złożonej strukturze, została odkryta na Gwadelupie, wynika z badań opublikowanych w czwartek w czasopiśmie Science.

„Thiomargarita magnifica” mierzy do dwóch centymetrów, wygląda jak „mrugnięcie” i kamienie kody mikrobiologiczne, opisane przez AFP Oliviera Grossa, profesora biologii na Uniwersytecie Indii Zachodnich, współautora badania.

W swoim laboratorium na kampusie Fouillol, w Pointe-à-Pitre, badacz z dumą pokazuje probówkę zawierającą maleńkie białe nitki. Gdy średnia wielkość bakterii wynosi od 2 do 5 mikrometrów, „można to zobaczyć gołym okiem i mogę ją wziąć pęsetą!” , zdumiewający.

Mikrob został po raz pierwszy zauważony przez badacza na Gwadelupie w 2009 roku. „Na początku myślałem, że to tylko bakteria, ponieważ coś nie może mieć dwóch centymetrów”.

Bardzo szybko techniki mikroskopii elektronowej pokazują, że jest to jednak rzeczywiście organizm bakteryjny.

Ale przy takiej wielkości, jak mówi profesor Gross, „nie mieliśmy potwierdzenia, że ​​to pojedyncza komórka” – bakterie to mikroorganizmy jednokomórkowe.

Biolog z tego samego laboratorium ujawnia, że ​​należy do rodziny Thiomargarita, znanego już rodzaju bakterii, który do swojego rozwoju wykorzystuje siarczki.

Profesor Gross wyjaśnia, że ​​praca naukowca z Narodowego Centrum Badań Naukowych w Paryżu wskazuje, że mamy do czynienia z „jedną komórką i tą samą komórką”.

– „Wielkość Mount Everest” –

Przekonany o swoim odkryciu, zespół próbował po raz pierwszy opublikować w czasopiśmie naukowym, ale to się nie powiodło. Biolog wspomina: „Powiedziano nam: to ciekawe, ale brakuje nam informacji, abyśmy ci uwierzyli”, a zdjęcie nie jest wystarczająco mocne.

Wchodzi Jean-Marie Voland, młody doktorant z Uniwersytetu Indii Zachodnich, który zostanie pierwszym autorem badania opublikowanego w czasopiśmie Science.

READ  Zdobądź książki badawcze na temat wyzwania Holly Hedges i 8 tygodnia Pleasant Park - Fortnite

Po nie uzyskaniu stanowiska naukowego na Gwadelupie, 30-latek wyjechał do Stanów Zjednoczonych, gdzie został zwerbowany przez Uniwersytet w Berkeley. Jadąc tam, myślał o zbadaniu „niesamowitych bakterii”, które już znał.

Powiedział sobie: „To byłoby jak spotkanie z człowiekiem przez całą drogę na Mount Everest”. Jesienią 2018 roku otrzymał pierwszy pakiet wysłany przez profesora Grossa do prowadzonego przez uczelnię Institute of Genome Sequencing at Lawrence Berkeley National Laboratory.

Wyzwanie było głównie techniczne: odnieść sukces w przedstawieniu obrazu całej bakterii dzięki „analizom mikroskopowym 3D w większym powiększeniu”.

W amerykańskim laboratorium badacz posiadał zaawansowane technologie. Nie zapominając o znaczącym wsparciu finansowym i „dostępie do naukowców, którzy są ekspertami w sekwencjonowaniu genomu”, przyznaje naukowiec, opisując współpracę USA-Gwadelupy jako „historię sukcesu”.

Jego obrazy 3D w końcu pozwalają udowodnić, że cała nić jest rzeczywiście pojedynczą komórką.

Bakterie, poza swoją „gigantyzmem”, okazały się też „bardziej złożone” niż ich odpowiedniki: badacz jest świadkiem „zupełnie nieoczekiwanego” odkrycia, które „wstrząsa ogromną wiedzą w mikrobiologii”.

„Podczas gdy bakterie normalnie istnieją, DNA swobodnie unosi się w komórce, a w tych organizmach jest kompresowane w maleńkie struktury zwane kropkami, rodzaj małego, otoczonego błoną woreczka, który izoluje DNA od reszty komórki” – rozwija Jean. -Marie Voland.

Ten podział DNA – molekuły niosącej informację genetyczną – jest „cechą charakterystyczną komórek ludzkich, zwierzęcych i roślinnych… a nie bakterii”.

Według Oliviera Grosa przyszłe badania powinny ustalić, czy te właściwości są specyficzne dla Thiomargarita magnifica, czy też są obecne w innych typach bakterii.

„Ten bakteryjny gigant kwestionuje wiele ustalonych zasad mikrobiologii” i „daje nam możliwość obserwowania i zrozumienia, jak złożoność pojawia się w żywych bakteriach” – jest podekscytowany Jean-Marie Volland.