Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

„Masz 16 lat, jesteś UFO”: Christophe Michalak pod urokiem Maud, zdobywca nagrody „Najlepszy cukiernik”

„Kto wygra sezon 10 Best Pastry Chef, jest…”, po którym następuje 15-sekundowa cisza, która brzmi ponad 100 razy, i głębokie zakończenie Marie Portolano. „To mod! » Nowy gospodarz zawodów M6 około godziny 23:30, przy owacji na stojąco jurorów Mercotte i Cyril Lignac, Aya i Alexandre stracił rywalki, a także ich rodziny stłoczone pod dużym kolorowym namiotem. Maud, sfotografowana z bliska, nic nie mówi: uroniła jedną łzę, potem dwie, a potem jeszcze wiele. Wyobrażamy sobie, że minęło kilka minut, zanim była w stanie mówić.

„To niewiarygodne, naprawdę nie zdaję sobie z tego sprawy” – powiedziała, podnosząc kubek i podając go Elodie, były zwycięzca. Bardzo dziękuję. „To sen” – kontynuuje uczennica liceum, która niekoniecznie chce robić sobie wypieki. Cyril Linyak śpiewa mu po podbiciu: „Powoli zyskujesz siłę. Talent nie czeka na liczbę lat. Szczerze, dobrze zrobione!” Lub: „Albo oszukałeś, albo dałem ci niesamowitą radę. To samo dla Merkot: „Maud, mówię, że masz umysł z piekła. Zadziwiłeś mnie i zadziwiłeś. Masz 16 lat, nic nie zmieniaj. Idź dalej, odejdziesz.”

moja choinka

To wszystko wydarzyło się w najnowszym osiągnięciu Maud, najmłodsza nominowana w historii „Najlepszy Cukiernik” Choinka wykonana ze 150 makaroników w trzech kolorach i słodyczy z chleba z Genui-Ben. misja, która Christoph Michalak, Juror testu uważał, że nie da się go uruchomić w ciągu trzech godzin. „Nie postawiłbym na niego kopiejki. Ale szczerze, jestem na pośladkach, powiedział pieniądze przed partyturą. To profesjonalna praca. Jeśli jest tak dobra, jak wygląda, przyjdziesz i pracujesz z ja. (…) Ona ma 16 lat, ty jesteś UFO. To cholernie dobre ciasto.”

Na zdjęciu tak naprawdę nie jest to efekt „wow”. Ale oprócz dzieł Aleksandra, „belgijskiego klauna” i Ayi, prawniczki na rendez-vous, nie ma zdjęcia. Dwóch pretendentów było prawie nieistotnych, z czekoladowymi drzewami w kształcie wieży dla jednego i sukienką dla drugiego. Oczywiście to, czego jurorzy nie odważyli się powiedzieć. Aya zdała sobie z tego sprawę płacząc. „Wstyd mi to oferować. To nie jest warte finału. Próbowałem pocieszyć Marie Portolano, filantropkę z 2021 roku: „Całe napięcie cofa się w czasie”.

READ  Emirates Agence Nouvelles - La saison artistique de Doubaï revient avec des activités uniques en 2022
Maud wzdrygnęła się, ale wygrała ostateczny test: choinkę z nie mniej niż 150 makaronikami. M6 / Marie Echiguen

Maud, uwieńczona trzema niebieskimi fartuchami, które umiejętnie nabyła w trakcie sezonu, została ukoronowana makijażem. Kilka sekund po zakończeniu makaronik traci równowagę i prawie ląduje na ziemi. Kamery utrwalają brzemienny w skutki moment, który się dla niej dobrze kończy. „Jest jeszcze 150 makaroników, to praca, cieszy się ten, który cierpiał przez dwa lata. Jestem zadowolony z wyniku.”

Ona może. W poprzednim teście, technice narzuconej przez Mercotte, Maud całkowicie wyzdrowiała, nie będąc w stanie odtworzyć kulki izomaltu, rodzaju cukru. Co Aleksandra i Aya tym, którym mniej więcej się udało. „Nigdy nie byłem przytłoczony darami Merkuta” – wyjaśnił najmłodszy uczestnik konkursu. Nie interesuje mnie zrozumienie. Nawet jego krem ​​z przyprawami, który służył jako baza, okazał się porażką. Katastrofa ?

Zmartwienie świątecznego swetra

Nie tak źle. Podczas gdy Alexander szczególnie olśnił, Maud zdobyła pierwsze punkty swoim pierwszym „Brzydkim ciastem świątecznym w trompe-l’oeil”. Naciągany pomysł Cyryla Lignaca, jurora historycznego. Ukochana z serialu podarowała jej ogromnego makaronika z kremem kakaowo-cynamonowym i dodatkami gruszkowymi, z którego musiała oderwać kawałek bezmyślnego plastiku. Muszę znaleźć rozwiązanie, to nieszczęście. O mój Boże ! „Martwiłem się.

Dodaj ciśnienie stopera Portolano: „Pozostało 5 minut. Chodź, robimy na drutach, robimy na drutach! I odrobina dostojnej dyplomacji. To wszystko. „Zgadza się, sędzio Mercote. Nie ma nic do powiedzenia. Lignac ma jeszcze jedno słowo w ustach: „Ciasto Maud ma dodatkowy akcent ducha, szyku i technologii. ” zjemy.