Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Grzyby są przed nami! Przepisy i zatrucia… 5 wskazówek, jak bezpiecznie je wybrać

podstawowy
Tego lata wśród zbieraczy grzybów odnotowano 330 przypadków zatruć, w tym 3 zgony. Istnieje jednak kilka wskazówek, dzięki którym dokonasz udanego wyboru, który łączy w sobie zabawę i bezpieczeństwo. Sezon grzybowy nadchodzi w tym roku na początku.

Jedzenie grzybów samodzielnie lub jako omlet to prawdziwa przyjemność. Zabawa może przerodzić się w dramat, jeśli zebrane grzyby są trujące, a nawet śmiertelne. Oprócz słynnych borowików i kurek we Francji istnieje około 30 000 gatunków grzybów, z których 30-40 jest śmiertelnych.

Ze względu na chłodne i deszczowe lato sezon grzybowy rozpoczyna się w tym roku. Od 1 lipca do 29 sierpnia Centra Kontroli Zatruć zgłosiły 330 przypadków zatruć. Zginęły trzy osoby. Takie zatrucia powtarzają się co roku.

Oto 5 wskazówek, jak bezpiecznie zbierać grzyby.

1- Poznaj grzyby

Musisz być absolutnie pewien, jaki rodzaj grzyba zbierzesz. Bardzo trujący grzyb jest podobny do gatunku jadalnego: rośnie we wszystkich regionach Francji. Przy najmniejszych wątpliwościach nie należy spożywać grzybów.

„Ludzie mają przewodnik lub małą aplikację, idą do lasu i myślą, że rozpoznają pierwszego grzyba, na który się natkną, nie mając pojęcia o jego różnorodności, i mówią sobie: „Och, to nie całkiem, ale prawie „I oto oni, tak to nazywają”, wyjaśnia Guillaume Isartier. Miłośnik grzybów od 50 lat, mikolog i autor „Przewodnika po grzybach, Francji i Europie” wydanego przez Bellin. Robert Kazinav, prezes Bighor Fungi Society, dodaje: „Prawdziwą zasadą mówiącą, że grzyb jest dobry lub zły, jest poznanie go całkowicie. Nie powinieneś ufać tylko obrazowi. Ale to nie jest łatwe”.

Należy zwrócić szczególną uwagę, ponieważ wiele aplikacji na telefon do identyfikacji grzybów wyświetla fałszywe informacje serwis-public.fr.

2- W razie wątpliwości skonsultuj się ze specjalistą

Czy grzyby, które zebrałeś są jadalne? Aby się o tym przekonać, warto skonsultować się z farmaceutą ze znajomością mikologii (jest ich coraz mniej). Możesz poprosić o pomoc w jednej z dwóch uznanych grup na Facebooku: Pieczarki z Francji – pieczarki cyfrowe I Mikologia i grzyby z Francji. Możesz również skonsultować się ze stowarzyszeniem mikologicznym w swoim oddziale. Pełna lista jest dostępna klikając tutaj.

3- Odpowiednio ugotuj grzyby

Grzyby powinny być dokładnie ugotowane przed jedzeniem. Nigdy nie powinieneś jeść surowych grzybów. Przed gotowaniem należy je przechowywać w lodówce w temperaturze maksymalnie 4°C w osobnym pojemniku. Nie używaj plastikowej torby: przyspiesza gnicie grzyba. Spożywaj go w dniach następujących po zbiorach.

4- Nie jedz grzybów przez kilka kolejnych posiłków

Spożywanie grzybów leśnych powinno pozostać sporadyczne. „W przypadku grzybów jadalnych mogą wystąpić bardzo poważne zatrucia” – wyjaśnia Guillaume Isartier. „Jeśli jemy je w kilku posiłkach z rzędu, w naszych ciałach odkładają się cząsteczki, które są bardzo powoli metabolizowane, a kiedy osiągamy śmiertelną fazę, czujemy się zatruci. Możemy z tego umrzeć”. Zgony zostały zgłoszone przy użyciu bidaou, co jest nazwą Gascon dla trichomonas koni (znanych również jako dżokej, kanarek lub jaunet). Jest szeroko rozpowszechniony w Landach, gdzie rośnie pod sosnami i na piasku. Spożywany od średniowiecza jest doskonały, ale nie należy go nadużywać.

5- Nie idź na teren prywatny?

Większość lasów znajduje się zwłaszcza we Francji. Więc grzybów nie można tam zbierać. W lasach rządowych i publicznych istnieją kwoty, których nie można przekroczyć pod groźbą kary grzywny.

Jak znaleźć dobry kącik na grzyby?

Grzybiarz nigdy nie powie ci, gdzie je znaleźć. To dobrze strzeżony osobisty sekret! Więc gdzie rosną grzyby? „To całkowicie losowe” — wspomina Guillaume Isartier.

Istnieją pewne ogólne zasady: borowiki czy kurki rosną zawsze u podnóża drzewa, nigdy na łące. Odmiany preferujące łąki będą rosły w miejscu jak najbardziej naturalnym, bez azotanów, zwłaszcza że grzyby łatwo akumulują zanieczyszczenia.

READ  Hemoroidy czy rak jelita grubego? Jak robisz różnicę?

Wytnij lub wykop nożem podstawę grzyba: nie ma podstawy. Rano lub po południu nie ma idealnej pory na polowanie na grzyby.