Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Finistère: Fermentacja laktozy sprawia, że ​​warzywa są lepsze dla naszego zdrowia

Finistère: Fermentacja laktozy sprawia, że ​​warzywa są lepsze dla naszego zdrowia

Zobacz moje wiadomości

Świeże warzywa, sól, miska i cierpliwość. Oto w kilku słowach przepis na Fermentacja mleka. Jest to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. W ostatnich latach powróciło na powierzchnię.

Mona Lahorst dowiedziała się o tym dzięki przyjaciółce, która mieszkała w Polsce. „To powszechne w tym kraju” – mówi 32-latek.

Szybko udało się to wygrać. Podczas kwarantanny podjęła wiele prób i w 2022 r. założyła swoją firmę La Voielacto. „Chciałam się przekwalifikować, znaleźć sensowną pracę i założyć własną firmę” – wspomina. Ten mieszkaniec Trégourez (Finistère) korzysta z laboratorium Biokerzest w Coray.

Warzywa organiczne pochodzą od lokalnych ogrodników: Marchew, kapusta, rzodkiewka, rzepa i porBoćwina, buraki, papryka itp. Są starte, doprawiane solą i przyprawami (imbirem, kurkumą itp.) i umieszczane w dużych słoikach (35–150 litrów) na cztery–sześć tygodni.

Dzieje się magia

I dzieje się magia: przy braku tlenu lub pod wpływem bakterii kwasu mlekowego cukry zamieniają się w kwasy. Ale uważaj, warzywa nie zakwaszają.

Ta starożytna metoda zachowuje wszystko Składniki odżywcze, witaminy i probiotyki Naturalne warzywa, nie wymagają gotowania. Ale dodatkowo wzbogaca żywność dzięki działaniu bakterii. Zatem w surowej kiszonej kapuście znajdziemy więcej witaminy C niż w kapuście.

Fermentuj warzywa w bardzo dużych kadziach. © La Voie Lacto

„Ponadto kwas mlekowy zapobiega rozwojowi chorobotwórczych bakterii i pleśni. „Wtedy żywność fermentowana z laktoferem jest bardziej strawna” – dodaje Mona Lahorset.

Filmy: obecnie w Actu

Korzyści zdrowotne

Lista korzyści zdrowotnych jest długa: Rozwój flory jelitowej (dzięki prebiotykom i probiotykom); Lepsze wchłanianie witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Przydatny w przypadku anemii lub zmęczenia…

„Jeśli chcesz skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw, nie podgrzewaj fermentowanych warzyw z mlekiem. Dodaj je do sałatki, dania z makaronem lub na kanapkę…”

Mona Lahorset, dyrektorka Voielacto.

Na swojej stronie na Facebooku ogłasza nadchodzące rynki:

READ  NATO wzywa do przejrzystości rosyjskich ćwiczeń wojskowych

Chwali także smak swojego jedzenia. Niektóre przepisy są dość ostre, np. boćwina czy kimchi dyniowe.

Młoda kobieta ma dziesiątki certyfikowanych organicznych przepisów. Chce poszerzyć asortyment warzyw, a w dłuższej perspektywie wprowadzić na rynek kolejne produkty fermentacji mlekowej: Kefir, kombucha…Przekazuje swoją wiedzę podczas warsztatów organizowanych w Quimper i nie tylko.

Quimper: targi Kerfontaine w piątek i centrum miasta w sobotę https://lavoielacto.fr/

Śledź wszystkie wiadomości ze swoich ulubionych miast i mediów, subskrybując Mon Actu.