przez Adele Leiber
Opublikowano dnia
Zobacz moje wiadomości
Świeże warzywa, sól, miska i cierpliwość. Oto w kilku słowach przepis na Fermentacja mleka. Jest to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. W ostatnich latach powróciło na powierzchnię.
Mona Lahorst dowiedziała się o tym dzięki przyjaciółce, która mieszkała w Polsce. „To powszechne w tym kraju” – mówi 32-latek.
Szybko udało się to wygrać. Podczas kwarantanny podjęła wiele prób i w 2022 r. założyła swoją firmę La Voielacto. „Chciałam się przekwalifikować, znaleźć sensowną pracę i założyć własną firmę” – wspomina. Ten mieszkaniec Trégourez (Finistère) korzysta z laboratorium Biokerzest w Coray.
Warzywa organiczne pochodzą od lokalnych ogrodników: Marchew, kapusta, rzodkiewka, rzepa i porBoćwina, buraki, papryka itp. Są starte, doprawiane solą i przyprawami (imbirem, kurkumą itp.) i umieszczane w dużych słoikach (35–150 litrów) na cztery–sześć tygodni.
Dzieje się magia
I dzieje się magia: przy braku tlenu lub pod wpływem bakterii kwasu mlekowego cukry zamieniają się w kwasy. Ale uważaj, warzywa nie zakwaszają.
Ta starożytna metoda zachowuje wszystko Składniki odżywcze, witaminy i probiotyki Naturalne warzywa, nie wymagają gotowania. Ale dodatkowo wzbogaca żywność dzięki działaniu bakterii. Zatem w surowej kiszonej kapuście znajdziemy więcej witaminy C niż w kapuście.
„Ponadto kwas mlekowy zapobiega rozwojowi chorobotwórczych bakterii i pleśni. „Wtedy żywność fermentowana z laktoferem jest bardziej strawna” – dodaje Mona Lahorset.
Korzyści zdrowotne
Lista korzyści zdrowotnych jest długa: Rozwój flory jelitowej (dzięki prebiotykom i probiotykom); Lepsze wchłanianie witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Przydatny w przypadku anemii lub zmęczenia…
„Jeśli chcesz skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw, nie podgrzewaj fermentowanych warzyw z mlekiem. Dodaj je do sałatki, dania z makaronem lub na kanapkę…”
Na swojej stronie na Facebooku ogłasza nadchodzące rynki:
Chwali także smak swojego jedzenia. Niektóre przepisy są dość ostre, np. boćwina czy kimchi dyniowe.
Młoda kobieta ma dziesiątki certyfikowanych organicznych przepisów. Chce poszerzyć asortyment warzyw, a w dłuższej perspektywie wprowadzić na rynek kolejne produkty fermentacji mlekowej: Kefir, kombucha…Przekazuje swoją wiedzę podczas warsztatów organizowanych w Quimper i nie tylko.
Quimper: targi Kerfontaine w piątek i centrum miasta w sobotę https://lavoielacto.fr/
Śledź wszystkie wiadomości ze swoich ulubionych miast i mediów, subskrybując Mon Actu.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Ta polska firma produkuje w 100% biodegradowalne talerze i sztućce z wykorzystaniem pszenicy
Toupret kupuje konkurenta w Polsce
Drobiarski gigant LDC jest w trakcie przejęcia fabryki Konspolu w Polsce