Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Finistère: Fermentacja laktozy sprawia, że ​​warzywa są lepsze dla naszego zdrowia

Finistère: Fermentacja laktozy sprawia, że ​​warzywa są lepsze dla naszego zdrowia

Zobacz moje wiadomości

Świeże warzywa, sól, miska i cierpliwość. Oto w kilku słowach przepis na Fermentacja mleka. Jest to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. W ostatnich latach powróciło na powierzchnię.

Mona Lahorst dowiedziała się o tym dzięki przyjaciółce, która mieszkała w Polsce. „To powszechne w tym kraju” – mówi 32-latek.

Szybko udało się to wygrać. Podczas kwarantanny podjęła wiele prób i w 2022 r. założyła swoją firmę La Voielacto. „Chciałam się przekwalifikować, znaleźć sensowną pracę i założyć własną firmę” – wspomina. Ten mieszkaniec Trégourez (Finistère) korzysta z laboratorium Biokerzest w Coray.

Warzywa organiczne pochodzą od lokalnych ogrodników: Marchew, kapusta, rzodkiewka, rzepa i porBoćwina, buraki, papryka itp. Są starte, doprawiane solą i przyprawami (imbirem, kurkumą itp.) i umieszczane w dużych słoikach (35–150 litrów) na cztery–sześć tygodni.

Dzieje się magia

I dzieje się magia: przy braku tlenu lub pod wpływem bakterii kwasu mlekowego cukry zamieniają się w kwasy. Ale uważaj, warzywa nie zakwaszają.

Ta starożytna metoda zachowuje wszystko Składniki odżywcze, witaminy i probiotyki Naturalne warzywa, nie wymagają gotowania. Ale dodatkowo wzbogaca żywność dzięki działaniu bakterii. Zatem w surowej kiszonej kapuście znajdziemy więcej witaminy C niż w kapuście.

Fermentuj warzywa w bardzo dużych kadziach. © La Voie Lacto

„Ponadto kwas mlekowy zapobiega rozwojowi chorobotwórczych bakterii i pleśni. „Wtedy żywność fermentowana z laktoferem jest bardziej strawna” – dodaje Mona Lahorset.

Filmy: obecnie w Actu

Korzyści zdrowotne

Lista korzyści zdrowotnych jest długa: Rozwój flory jelitowej (dzięki prebiotykom i probiotykom); Lepsze wchłanianie witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Przydatny w przypadku anemii lub zmęczenia…

„Jeśli chcesz skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw, nie podgrzewaj fermentowanych warzyw z mlekiem. Dodaj je do sałatki, dania z makaronem lub na kanapkę…”

Mona Lahorset, dyrektorka Voielacto.

Na swojej stronie na Facebooku ogłasza nadchodzące rynki:

READ  TGV z prędkością ponad 500 km/h może być rzeczywistością!

Chwali także smak swojego jedzenia. Niektóre przepisy są dość ostre, np. boćwina czy kimchi dyniowe.

Młoda kobieta ma dziesiątki certyfikowanych organicznych przepisów. Chce poszerzyć asortyment warzyw, a w dłuższej perspektywie wprowadzić na rynek kolejne produkty fermentacji mlekowej: Kefir, kombucha…Przekazuje swoją wiedzę podczas warsztatów organizowanych w Quimper i nie tylko.

Quimper: targi Kerfontaine w piątek i centrum miasta w sobotę https://lavoielacto.fr/

Śledź wszystkie wiadomości ze swoich ulubionych miast i mediów, subskrybując Mon Actu.