Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dlaczego polskie kurczaki trafiają do fabryki dań gotowych w Sarthe?

Dlaczego polskie kurczaki trafiają do fabryki dań gotowych w Sarthe?

We wtorek 30 stycznia szok dla rolników, którzy zamknęli drogę A28 w Mareschi. Przeglądając ładunki ciężarówek w poszukiwaniu produktów zagranicznych przeznaczonych na rynek francuski, w jednej z nich odkryli polskie kurczaki, opatrzone stemplem LDC, przeznaczone dla firmy Marie z siedzibą w Sable-sur-Sarthe.

A Skandal dla wielu pedagogów Którzy pracują z grupą i czują się oszukani. We wtorek przedstawiciel firmy odwiedził tamę, aby wyjaśnić sytuację. „Ciężarówka wiozła już polskie mięso przeznaczone dla Maryi. Nie dla naszych marekAle produkować gotowe dania dla klienta, który pyta nas o ceny, które nie pozwalają na stwierdzenie francuskiego pochodzenia.” wyjaśnia Dylan Chevalier, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Grupie Krajów Najsłabiej Rozwiniętych.

Kurczak francuski jest droższy

Ponieważ francuski kurczak jest drogi Od 30% do 50% droższe Z kurczaka polskiego, ukraińskiego lub brazylijskiego. LDC zobowiązuje się do współpracy z tymi klientami, którzy szukają niskich cen. Widzisz firmę Nawet drzwi wejściowe W obronie drobiu pochodzącego z Francji. Tym samym po kilku latach dyskusji polski klient kurczaków zobowiązał się, że w 2025 r. w swoich przetworach będzie używać wyłącznie kurczaków francuskich, potwierdza LDC.

Aby przekonać klienta do przejścia na produkt pochodzenia francuskiego, musisz być jego dostawcą. W przeciwnym razie jest to bardziej skomplikowane– mówi Dylan Chevalier, który pamięta, że ​​50% drobiu na rynku francuskim pochodzi z importu. „Aby odzyskać te udziały w rynku, jesteśmy zmuszeni zająć stanowisko wobec klientów importujących w celu zwiększenia francuskiego pochodzenia”. Opłacalną strategię potwierdza grupa krajów najsłabiej rozwiniętych, która za rok fiskalny 2022-2023 osiągnęła 5,8 mld euro.