Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy to jest dobre dla twojego zdrowia? odpowiedzi.

Powodem, dla którego magazyn People Act zaprasza dziś do zwrócenia uwagi na masło, jest jego wpływ na poziom cholesterolu.

Masło to pokarm szczególnie ceniony w naszym regionie. Niezależnie od tego, czy jest słodki, lekki, półsolony, surowy, czy nawet hodowlany, pozwala na sublimację dużej liczby przetworów, zarówno słonych, jak i słodkich.

Masło i cholesterol: bądź ostrożny! Pyszne, ale odważne

Ponadto jest również podstawą jednych z najsmaczniejszych sosów we francuskiej gastronomii. Jeśli jednak walory smakowe nie są kwestionowane, to ten produkt jest wynikiem transformacji mleko Jest bardzo krytykowany za swoje bogactwo. Innymi słowy, nie jest to dieta przyjazna i może mieć wpływ na twoją stawkę cholesterol.

Masło i cholesterol: bądź ostrożny! Pyszne, ale odważne

Przede wszystkim ważne jest, aby wyjaśnić, że jeśli chodzi o jedzenie, chodzi o dawkowanie. Jeśli nie masz problemu z zdrowie W szczególności możesz jeść wszystko, o ile nie przejadasz się i przestrzegasz kilku zasad. Oczywiście cukry i złe tłuszcze powinny być sporadyczne.

Ale potem: A co z masłem? Czy to naprawdę tuczy? Czy wpływa na poziom cholesterolu we krwi? W rzeczywistości wydaje się, że tak jest z następujących powodów. Tak więc masło zawiera tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, które mają bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu LDL.

Który nazywamy złym cholesterolem. Magazyn People Act wyjaśnia wszystko dogłębnie Detale.

Ciekawe liczby

Według badań ekwiwalent łyżki masła to około 30 miligramów cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości. Dlatego jest to ważne dla osób, które zwracają uwagę na pliki jedzenie Żeby jej nie urazić. Lekarze zalecają również spożywanie nie więcej niż 5-6% tłuszczów nasyconych dziennie w porównaniu do całkowitego spożycia kalorii.

W porównaniu z dietą zawierającą więcej lub mniej niż 2000 kalorii, stanowi to około 13 gramów tłuszczów nasyconych dziennie. Liczba, która przywodzi na myśl masło. Jedna łyżka stołowa to podwójna wartość tłuszczu zalecana przez naukowców do codziennego spożywania. Dlatego najlepiej uważać zwłaszcza na osoby z wysokim poziomem cholesterolu.

READ  Jak astronauta śpi w kosmosie?

Nie chodzi jednak o całkowite wyeliminowanie masła z naszej diety, ale o uświadomienie sobie, że nie jest to pokarm nieszkodliwy dla naszego metabolizmu.

Ma więc konsekwencje, o których musimy być świadomi. Wysoki zły cholesterol może w rzeczywistości powodować wiele objawów, które czasami nie pojawiają się od razu. Dlatego People Act Magazin zaprasza do regularnego sprawdzania tych danych badaniem krwi, które pozwoli lekarzowi na dokładną ocenę sytuacji.

Zagrożenia

W przypadku wysokiego cholesterolu istnieje duże prawdopodobieństwo rozwoju choroby zwanej miażdżycą. Choroba powodująca miażdżycę, ból w klatce piersiowej, udary i chorobę tętnic obwodowych. Choroba nerek i wreszcie zawał serca.

Nawet jeśli nie ma mowy o panice, pamiętajmy przynajmniej, że nasza dieta odgrywa ważną rolę w naszym samopoczuciu. Tak więc, nawet jeśli masło jest często uważane za ośrodek szczęścia, wymaga umiaru.

Najlepiej używać go z umiarem i preferować alternatywy. Ale tutaj również musisz być ostrożny, ponieważ istnieje długa lista z góry przyjętych pojęć. W porównaniu do ghee, które Być może Zdrowsze, należy pamiętać, że olej roślinny jest częścią jego składu.

Chociaż zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż masło, nie jest to również to, co można nazwać pożywieniem idealnym.

Aby uzyskać tłuszcze, które są oczywiście niezbędne dla naszego organizmu, dietetycy zalecają oliwę z oliwek zamiast masła. Ale pod warunkiem, że nie przekracza równowartości kilku łyżek stołowych Kawiarnia Codziennie. Jak zawsze, jeśli chodzi o jedzenie, przejadanie się wszystko szkodzi.

masło

Jeśli chodzi o tłuszcz, awokado jest również interesującym źródłem, którego nie należy pomijać. W końcu, jeśli masz bardzo wysoki poziom cholesterolu, nie wahaj się porozmawiać z lekarzem lub pracownikiem służby zdrowia. zdrowie. Jeśli chodzi o masło, nawet jeśli jest to doskonałe ciasto, lepiej nauczyć się zarządzać jego spożyciem.

READ  „Zakończenie izolacji zaszczepionych kontaktów ma sens, aby zachęcić ludzi do szczepień”