Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Coraz więcej produktów zanieczyszczonych tlenkiem etylenu

Zawsze więcej. Organizacja pozarządowa Foodwatch uruchomiła alarm w tej sprawie, ponieważ od prawie roku przypomina o zanieczyszczonej nim żywności.Tlenek etylenu tylko wzrasta. Ale o co chodzi z tą substancją? ten’Szczegóły organizacji pozarządowych : „Ten gazowy środek dezynfekujący stosowany w krajach poza Unią Europejską w celu zapobiegania wszelkiemu skażeniu bakteryjnemu surowców (w szczególności Salmonella) nie jest dopuszczony w Europie, ponieważ jest rakotwórczy, mutagenny i szkodliwy dla reprodukcji. Tysiące odniesień na temat artykuły spożywcze Został wycofany we Francji, ponieważ zawierał składniki, które były nielegalnie przetwarzane z tlenkiem etylenu. oznacza, że ​​nie są zgodne; Nie powinni byli trafić do naszych supermarketów. Po ostrzeżeniu ogłoszonym przez Belgię we wrześniu 2020 r. w sieci europejskiej po raz pierwszy odkryliśmy, że omawiane nasiona sezamu w ciasteczkach, chlebie, hummusie i innych gotowych posiłkach pochodzą z Indii. Dziś indyk został dodany do listy, ponieważ mąka chleba świętojańskiego używana specjalnie do lodów jest również zanieczyszczona”.

Ponad 9300 produktów

Początkowo tylko Francja stosowała zasadę ostrożności, co skutkowało wycofaniem tysięcy odniesień. Następnie, po ostrzeżeniu Foodwatch, Komisja Europejska ostatecznie podjęła decyzję o wycofaniu produktów zawierających: Karob (dodatek E410) zanieczyszczony tlenkiem etylenu z rynku europejskiego. W związku z tym wymieniliśmy ponad 9300 produktów sprzedawanych w supermarketach zanieczyszczonych tlenkiem etylenu, według DGCCRF. BFMTV Uwaga przy okazji Że „od początku miesiąca we Francji wycofano ze sprzedaży ponad 360 referencji, głównie lodów, ciastek i ciast marek Czasami bardzo widoczneNależy zapoznać się z listą wycofanych produktów, która jest stale rozwijana tutaj.

obserwacja żywności „Jest zdenerwowany początkiem tego skandalu” – powiedział w komunikacie prasowym brak kontroli nad jedzeniem krzyczy. DGCCRF przypomina w czerwcu ubiegłego roku W komunikacie prasowym Stosowanie tlenku etylenu jest „zakazane w Unii Europejskiej jako środek ochrony żywności i pasz od 2011 roku”. „W przypadku wszystkich innych substancji klasyfikowanych jako CMR zaleca się ograniczenie w jak największym stopniu narażenia konsumentów na tę substancję, co może istnieć w dłuższej perspektywie, jeśli produkty ją zawierające są spożywane” – dodał departament.

READ  Chiński łazik „Zhurong” rozpoczyna eksplorację Czerwonej Planety