Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie pokazuje ryzyko sztucznych słodzików dla mikroflory jelitowej

Badanie pokazuje ryzyko sztucznych słodzików dla mikroflory jelitowej

Nowe badanie rzuciło światło na prawdziwe zagrożenia, jakie sztuczne słodziki stwarzają dla ludzkiego zdrowia, pokazując znaczący wpływ, jaki te substancje mogą mieć na mikrobiom jelitowy. Sztuczne słodziki mogą faktycznie wpływać na zdrowe bakterie jelitowe. Ten ostatni, który zachoruje, może zaatakować ścianę jelita, co może spowodować poważne problemy zdrowotne.

To nowe badanie jest pierwszym, które pokazuje patogenny wpływ niektórych z najczęściej stosowanych sztucznych słodzików, takich jak sacharyna, sukraloza i aspartam, na dwa rodzaje bakterii jelitowych, Escherichia coli (E.Escherichia coli) i E. faecalis (Enterococcus faecalis). Szczegóły zostały opublikowane w magazynie Międzynarodowy Dziennik Nauk Molekularnych.

Wcześniejsze badania wykazały, że sztuczne słodziki mogą zmieniać liczbę i rodzaj bakterii w jelitach, ale te nowe badania molekularne, prowadzone przez naukowców z Anglia Ruskin University (ARU), wykazały, że słodziki mogą powodować patogenność bakterii. Ujawnia, że ​​te bakterie chorobotwórcze mogą przyczepiać się, atakować i zabijać komórki Caco-2, ważne komórki nabłonkowe wyściełające wyściółkę jelita.

Zwiększona odporność na antybiotyki

bakterie lubią E. kał, które wyściełają ścianę jelita, mogą przedostawać się do krwiobiegu i gromadzić w węzłach chłonnych, wątrobie i śledzionie, powodując szereg infekcji, w tym posocznicę.

To nowe badanie wykazało, że w stężeniu równym dwóm puszkom dietetycznych napojów gazowanych trzy wspomniane sztuczne słodziki znacznie zwiększyły lepkośćbakterie coli IE. kał do jelitowych komórek Caco-2, w różny sposób zwiększając tworzenie się biofilmów bakteryjnych.

Bakterie, które rosną w biofilmach, są mniej wrażliwe na leczenie (antybiotyki) i częściej wydzielają toksyny i wyrażają czynniki zjadliwości, cząsteczki, które mogą powodować różne choroby. Ponadto wszystkie trzy badane słodziki indukowały inwazję patogennych bakterii jelitowych na komórki Caco-2 zlokalizowane na ścianie jelita, z wyjątkiem sacharyny, która nie miała znaczącego wpływu na ich inwazję. bakterie coli.

« Istnieje wiele obaw związanych ze spożywaniem sztucznych słodzików, ponieważ niektóre badania wykazały, że słodziki mogą wpływać na warstwę bakterii podtrzymujących jelito, znaną jako mikrobiota jelitowa. Powiedział dr Havovi Chesher, główny autor badania i wykładowca nauk biomedycznych na Anglia Ruskin University (ARU).

READ  Znów spacer po Księżycu

« Zmiany te mogą spowodować inwazję bakterii jelitowych i ich zniszczenie, co może prowadzić do infekcji, sepsy, a nawet niewydolności wielu narządów. Wiemy, że nadmierne spożycie cukru jest głównym czynnikiem rozwoju chorób takich jak otyłość i cukrzyca. Dlatego ważne jest, aby pogłębić naszą wiedzę na temat słodzików w odniesieniu do cukrów w diecie, aby lepiej zrozumieć ich wpływ na nasze zdrowie. „na zakończenie.

Źródło : Międzynarodowy Dziennik Nauk Molekularnych