Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

A gdyby kluczem była oliwka?

A gdyby kluczem była oliwka?

Wyniki nowego badania Badania na szczurach sugerują, że kwas elenolowy, naturalny związek występujący w oliwkach, może skutecznie obniżać poziom cukru we krwi i sprzyjać utracie wagi.

Naukowcy odkryli, że już po tygodniu myszy otyłe i chore na cukrzycę, którym podano doustnie kwas elenolowy, ważyły ​​znacznie mniej i miały lepszą regulację poziomu cukru we krwi niż przed leczeniem i w porównaniu z otyłymi myszami kontrolnymi, które nie otrzymywały kwasu elenolenowego. Efekty były podobne do liraglutydu i metforminy.

Po czterech do pięciu tygodniach leczenia wskaźnik otyłości u myszy zmniejszył się o 10,7%, podobnie jak poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę w porównaniu do zdrowych, szczupłych myszy.

Otyłość i cukrzyca: „Kwas elenolowy znajdujący się w oliwkach ma obiecujące działanie”

Ogólnie rzecz biorąc, badanie wykazało, że kwas elenolowy występujący w oliwkach ma obiecujący wpływ na uwalnianie hormonów i zdrowie metaboliczne, zwłaszcza w przypadku otyłości i cukrzycy. powiedział pan Liu, autor artykułu. „Związek wydaje się naśladować fizjologiczne warunki karmienia, bezpośrednio zwiększając wydzielanie jelitowych hormonów metabolicznych, co pomaga regulować równowagę energetyczną i zdrowie metaboliczne”. Analizuje.

„Zmiany stylu życia i środki w zakresie zdrowia publicznego mają ograniczony wpływ na rosnącą częstość występowania otyłości, głównego czynnika ryzyka cukrzycy typu 2”. Wyjaśnia również dyrektor ds. badań Dongmin Liu, również profesor w Virginia Tech. „Istniejące leki na otyłość są nieskuteczne w utrzymaniu utraty wagi. Ponadto są drogie i/lub niosą ze sobą długoterminowe ryzyko dla zdrowia. Dlatego naszym celem było opracowanie bezpieczniejszych, tańszych i bardziej praktycznych leków”. Kontynuować.

Zespół badawczy pracuje obecnie nad zrozumieniem działania kwasu elenolenowego poprzez określenie sposobu jego wchłaniania, dystrybucji, metabolizowania i wydalania przez organizm.

Otyłość i cukrzyca: co mówią francuskie dane?

Sytuacja w zakresie otyłości we Francji stale się zmienia od kilku lat, a jej ogólna częstość występowania wzrosła z 17% w 2020 r. do 17,9% w 2024 r. Wzrost ten jest szczególnie widoczny w kategoriach otyłości ciężkiej i masywnej, wskazując na progresję do cięższych postaci.

READ  Dlaczego NASA nie spróbuje po raz ostatni polecieć samolotem Ingenuity?

Częstość występowania cukrzycy również stale rośnie we Francji, z 5,6% populacji Francji w 2015 r. do 6,07% w 2021 r. „Leczenie cukrzycy stanowi obecnie główne wyzwanie z punktu widzenia społeczno-ekonomicznego i zdrowia publicznego. W 2021 r. całkowite wydatki na cukrzycę i refundowane przez ubezpieczenie zdrowotne przekroczyły 9 miliardów euro, co stanowi wzrost o 7% w porównaniu z rokiem 2020”. Kończy finansowanie rozwoju.