Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Producent dżemów z Evelyn zostaje nagrodzony w Mistrzostwach Francji

Producent dżemów z Evelyn zostaje nagrodzony w Mistrzostwach Francji

Zobacz moje wiadomości

Pięć lat temu Carole Ledoux robiła około sześćdziesięciu dżemów dziennie w swoim laboratorium w swoim domu w Conde-sur-Visgre. (© AT/78 Wiadomości)

Jest w swoim 15-metrowym laboratorium2W swoim domu w Condé-sur-Visgres w Yvelines Carole Ledoux przygotowała przepis na dżem Mango – pasja, która pozwoliła mu zakwalifikować się do Pucharu Michelet, mistrzostw Francji w produkcji dżemów.

dziedzictwo swojej babci

Od pięciu lat prowadzi działalność ta była dyrektorka działu śmietanki w dystrybucji masowejPrzedsiębiorcza przygoda Tworząc swój biznes: Hodowca prerii.

„Chciałam coś zrobić sama i odkąd pamiętam zawsze robiłam dżemy. Uczyła mnie moja polska babcia. Razem zbieraliśmy dzikie owoce.”

Karola LedouxWytwórnia dżemów została zainstalowana w Condé-sur-Vesgre

Kontynuowanie tradycji

Tradycję tę kultywuje odkąd sama wybrała, czasami w towarzystwie męża Filipa owoc To będzie działać. „W naszym ogrodzie, na starej łące, na której zbudowaliśmy nasz dom, zbieramy mlecze, maliny, poziomki, jabłka, pigwy…”

A jeśli chodzi o resztę, udaje się do Jardins d’Imbermais w Eure-et-Loire, aby zbierać czerwone i żółte owoce, a także od innych lokalnych ogrodników i hurtowników. Surowiec przetwarzany na dżemy, a następnie sprzedawany zwarcie.

Zostało to dostrzeżone w Internecie przez organizatorów Pucharu Micheleta

the Sklepy Houdanais i okolice Monfort l’Amaury oferują te wyśmienite kreacje. Jej nianie można spotkać także na jarmarkach i jarmarkach.

Carole Ledoux jest w sieci dopiero od roku. Dzięki swojej stronie internetowej została zauważona przez organizatorów Pucharu Micheleta. A dzięki konfiturowi z mango i marakui, którego przepis musiał zostać przerobiony specjalnie na potrzeby konkursu, producent dżemu ostatecznie znalazł się wśród najlepszych. 10 finalistów konkursu.

Zemsta pomidorowa

W niedzielę 23 lipca 2023 r. Yvelinoise popłynął do Igozon-Chantôme w Endre, gdzie Dom Michelleorganizatora konkursu, została powołana do wzięcia w nim udziału ostatni. Chodziło o przygotowanie o 13:30 przed jury złożonym z profesjonalistów, które obserwowało każdy jego ruch (technika, praca z owocami, higiena) dżemu na bazie nałożonych owoców.

READ  Polska. Dlaczego nie chcemy jednolitego patentu europejskiego?
Filmy: obecnie w Actu

„Kiedy rysowałem pomidora, bardzo się denerwowałem, bo zrobiłem to tylko raz i przegapiłem. Nie do końca wiedziałem, co robić, ale nie miałem wyboru. Skupiłem się i zachowywałem się, jakbym był w domu Byłem tak przygotowany, że zignorowałem całe to podekscytowanie wokół nas.

Karola Ledoux

Wygrał dżem pomidorowy Ulubiona nagroda jury, zwłaszcza dzięki doskonałemu krojowi. Podsunęła mu pomysły. Obecnie pracuje nad prototypem dżemu z pomidorów ananasowych.

Od Francji po Japonię

Od czasu Pucharu Micheleta mieszanki Carole Ledoux są wybierane przez organizację Galeria Francji, które odbędzie się w Osace (Japonia) w 2024 r. To pierwsze duże wydarzenie dla małej firmy Condean. „Wyślemy 120 słoików jeżyn i 120 słoików malin” – cieszy się rzemieślniczka.

Przecież dla niej najsłodszym hołdem zawsze będzie hołd składany przez jej klientów: „Oto twoja borówka, jaka jest dobra! „Już słyszeliście. Nagrodą jest także ciężka praca. Jego dzień często zaczyna się o 3 lub 4 rano..

Celem jest 4500 doniczek w 2023 r

Tyle trzeba zapłacić za sześć strzelanin do południa, kiedy zostanie wyznaczone popołudnie marnować i przygotuj owoce do ugotowania następnego ranka.

Szalone tempo pozwoliło już wyprodukować „3200 doniczek od początku 2023 roku”. produkowane z 3000 widzów w 2022 r została już przekroczona. Para ma nadzieję usłyszeć od Philipa „50% więcej w tym roku”. Kalkulacja została wykonana szybko: celem jest wypuszczenie 4500 doniczek do końca grudnia.

Śledź wszystkie wiadomości ze swoich ulubionych miast i mediów, subskrybując Mon Actu.