Jest również skutecznym filtrem neutralizującym i detoksykującym. Przy szacowanej wielkości średnio między 1400 a 1500 gramów ułatwia przepływ krwi i reguluje jej przepływ. Ze względu na swoją rolę należy dbać o ten narząd, a rośliny hepatoprotekcyjne mogą być bardzo pomocne w detoksykacji wątroby.
Oto 7 roślin hepatoprotekcyjnych, które mają dobroczynny wpływ na wątrobę.
- karczoch
Karczoch jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych w leczeniu i ochronie wątroby. Zarówno ceniona w kuchni, jak i dobra dla zdrowia.Roślina ta zawiera cynarynę, polifenol, który ma działanie stymulujące wydzielanie żółci i ułatwiające trawienie. Liście karczocha są najbardziej skuteczne w detoksykacji oraz utrzymaniu i przywracaniu zdrowia wątroby.
- Ostropest plamisty
Ostropest zapewnia funkcję hepatoprotekcyjną (hepatoprotekcyjną). Ta jakość wynika z obecności sylimaryny, która wspomaga metabolizm komórkowy. Ten aktywny składnik został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za skuteczny w zwalczaniu chorób takich jak marskość czy zapalenie wątroby. Roślina ta jest zalecana jako prawdziwy hepatoprotektor do uzupełnienia kuracji w przypadku problemów z wątrobą i może być przyjmowana w postaci kapsułki, kropli lub herbaty ziołowej. Pomaga również zapobiegać chorobom i zachować zdrowie tego narządu dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym.
- mniszek lekarski
Mniszek lekarski nazywany jest także „lwim zębem” i ma właściwości ochronne dla wątroby, zwłaszcza korzeni. Oczyszcza organizm, poprawia wydzielanie żółci i stymuluje funkcje trawienne. Ta roślina pomaga wypłukać toksyny, zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i oczyścić krew.
- mniszek lekarski
Mniszek lekarski może odgrywać rolę w oczyszczaniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Używany jest głównie korzeń tej rośliny. Poprawiając funkcjonowanie tego gruczołu, pomaga również oczyszczać krew. Spożywanie sałatki z mniszka lekarskiego lub herbaty ziołowej pomaga zrównoważyć tempo martwych komórek w wątrobie z ich zdolnością do regeneracji, chroniąc w ten sposób przed niewydolnością wątroby.
- kurkuma
Kurkuma ma właściwości oczyszczające wątrobę. Dzięki zawartej w tej roślinie kurkuminie zapobiega odkładaniu się tłuszczu w tym narządzie oraz obniża poziom cholesterolu. Zwiększy również ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do procesu detoksykacji wątroby.
- cynamon
Cynamon to roślina lecznicza, która ma szczególny aromat. Zalecany do stosowania w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby. Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia. Cynamon można łatwo włączyć do wszystkich menu, spożywać w formie herbaty lub dodawać do deserów.
- czosnek
Czosnek zawiera związki siarki, co wyjaśnia jego zapach. Jest to składnik, który przyczynia się do zdrowej wątroby. Pobudza enzymy wątrobowe odpowiedzialne za detoksykację. Czosnek jest również bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami. Czosnek najlepiej spożywać na surowo, ponieważ zmniejsza szkodliwy wpływ alkoholu na wątrobę (stłuszczeniowe zapalenie wątroby).
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!