Jest również skutecznym filtrem neutralizującym i detoksykującym. Przy szacowanej wielkości średnio między 1400 a 1500 gramów ułatwia przepływ krwi i reguluje jej przepływ. Ze względu na swoją rolę należy dbać o ten narząd, a rośliny hepatoprotekcyjne mogą być bardzo pomocne w detoksykacji wątroby.
Oto 7 roślin hepatoprotekcyjnych, które mają dobroczynny wpływ na wątrobę.
- karczoch
Karczoch jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych w leczeniu i ochronie wątroby. Zarówno ceniona w kuchni, jak i dobra dla zdrowia.Roślina ta zawiera cynarynę, polifenol, który ma działanie stymulujące wydzielanie żółci i ułatwiające trawienie. Liście karczocha są najbardziej skuteczne w detoksykacji oraz utrzymaniu i przywracaniu zdrowia wątroby.
- Ostropest plamisty
Ostropest zapewnia funkcję hepatoprotekcyjną (hepatoprotekcyjną). Ta jakość wynika z obecności sylimaryny, która wspomaga metabolizm komórkowy. Ten aktywny składnik został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za skuteczny w zwalczaniu chorób takich jak marskość czy zapalenie wątroby. Roślina ta jest zalecana jako prawdziwy hepatoprotektor do uzupełnienia kuracji w przypadku problemów z wątrobą i może być przyjmowana w postaci kapsułki, kropli lub herbaty ziołowej. Pomaga również zapobiegać chorobom i zachować zdrowie tego narządu dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym.
- mniszek lekarski
Mniszek lekarski nazywany jest także „lwim zębem” i ma właściwości ochronne dla wątroby, zwłaszcza korzeni. Oczyszcza organizm, poprawia wydzielanie żółci i stymuluje funkcje trawienne. Ta roślina pomaga wypłukać toksyny, zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i oczyścić krew.
- mniszek lekarski
Mniszek lekarski może odgrywać rolę w oczyszczaniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Używany jest głównie korzeń tej rośliny. Poprawiając funkcjonowanie tego gruczołu, pomaga również oczyszczać krew. Spożywanie sałatki z mniszka lekarskiego lub herbaty ziołowej pomaga zrównoważyć tempo martwych komórek w wątrobie z ich zdolnością do regeneracji, chroniąc w ten sposób przed niewydolnością wątroby.
- kurkuma
Kurkuma ma właściwości oczyszczające wątrobę. Dzięki zawartej w tej roślinie kurkuminie zapobiega odkładaniu się tłuszczu w tym narządzie oraz obniża poziom cholesterolu. Zwiększy również ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do procesu detoksykacji wątroby.
- cynamon
Cynamon to roślina lecznicza, która ma szczególny aromat. Zalecany do stosowania w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby. Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia. Cynamon można łatwo włączyć do wszystkich menu, spożywać w formie herbaty lub dodawać do deserów.
- czosnek
Czosnek zawiera związki siarki, co wyjaśnia jego zapach. Jest to składnik, który przyczynia się do zdrowej wątroby. Pobudza enzymy wątrobowe odpowiedzialne za detoksykację. Czosnek jest również bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami. Czosnek najlepiej spożywać na surowo, ponieważ zmniejsza szkodliwy wpływ alkoholu na wątrobę (stłuszczeniowe zapalenie wątroby).
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Kiedy sen jest słaby, to stare, dobre rozwiązanie pomaga za każdym razem
Wzmacniacz rakiety SpaceX Falcon 9 eksplodował podczas lądowania
Szczepienie uczelni przeciwko HPV przedłużone do początku roku akademickiego