Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zdrowie: Oto produkty, które zmniejszają ryzyko raka trzustki

Zdrowie: Oto produkty, które zmniejszają ryzyko raka trzustki

Od kilku lat badacze zajmujący się nowotworami badają owoce, warzywa, przyprawy i rośliny. I nie bez powodu wiele z tych pokarmów zawiera aktywne cząsteczki, które mają ochronne właściwości przeciwnowotworowe.

Niesamowite wyniki. Kilka badań nad rakiem wykazało, że naturalna żywność, taka jak niektóre warzywa, zawiera aktywne cząsteczki, które mają właściwości ochronne przed rakiem trzustki.

Dużym plusem jest to, że warzywom tym daleko do egzotyki, jak na przykład seler i pietruszka, które zawierają apigeninę i luteolinę, czyli dwie molekuły szczególnie skuteczne w profilaktyce raka trzustki.

I nie bez powodu zapobiegają stymulowanemu stanem zapalnym tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych, które są niezbędne do rozwoju nowotworów. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w apigeninę i luteolinę zapobiega rozwojowi wielu nowotworów.

Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko raka o 15%.

Przyglądając się tym badaniom, eksperci odkryli, że dodanie tych dobroczynnych cząsteczek do komórek nowotworowych pochodzących z tego narządu spowodowało całkowite zatrzymanie ich wzrostu.

W ten sposób uruchamia program śmierci komórki przez apoptozę, która jest niezbędnym procesem komórkowym. Odgrywa to ważną rolę w naturalnej profilaktyce rozwoju raka w organizmie, ponieważ eliminuje uszkodzone lub źle umiejscowione komórki.

Dzięki tym obserwacjom naukowcom udało się wyjaśnić pozytywny wpływ wielu roślin na ryzyko zachorowania na raka.

Badanie dotyczące nawyków żywieniowych 540 000 osób wykazało, że dieta oparta na umiarkowanym spożyciu cukru, tłuszczu i alkoholu, składająca się z różnych owoców, warzyw i pełnych ziaren, może zmniejszyć ryzyko raka trzustki o 15%.

READ  Asteroida wielkości budynku została odkryta dwa dni po zderzeniu z Ziemią!