Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zdaniem znawcy tematu, tak najlepiej można delektować się kawałkiem czekolady

Zdaniem znawcy tematu, tak najlepiej można delektować się kawałkiem czekolady

Degustacja czekolady to sztuka. Jedna ze specjalistek podaje nam swój sposób na cieszenie się małym pudełkiem z „większą przyjemnością”.

A co by było, gdybyśmy zostali zaprogramowani do jedzenia czekolady? Jest to pozbawiona poczucia winy teoria, wokół której społeczność czekolady chętnie będzie się skupiać. Biorąc wszystko pod uwagę, może być w tym trochę prawdy. Pierwszym argumentem wysuwanym przez dietetyków jest to, że czekolada jest dobra dla zdrowia, zarówno pod względem zdrowia układu krążenia, jak i morale. No cóż, zwłaszcza jeśli na celowniku stawiasz na te zawierające więcej niż 70% kakao – bo biała czekolada, bum, się nie liczy. Mały kryzys lub poważna depresja, presto, reaktywacja syntezy dopaminy i zaczynamy od nowa. Ale drugi argument jest trafny: Twoje usta mają temperaturę odpowiednią do uwolnienia aromatu czekolady uwięzionego w batoniku. Mały cud natury, który warto doświadczyć…

Jak wgryzasz się w czekoladę? Czy mechanicznie, wieczorem na kanapie, jesteś bardziej pochłonięty kontemplacją małego ekranu niż swojej małej przestrzeni? Stopniowo, w porze przekąski, wyciągając kawałek tostu posmarowanego masłem do przekąszenia? Skrupulatnie, przy popołudniowej kawie, krok po kroku, aby ta wyjątkowa chwila trwała jak najdłużej? Jeśli jesteś uzależniony od kakao (lub nie!), wiedz, że istnieje doskonały sposób na dziesięciokrotne zwiększenie przyjemności smakowej.

Valentine Tepper jest cukiernikiem. Tak jak enolog rozszyfrowuje wino, jego zadaniem jest degustacja różnych odmian produkowanych na całym świecie w celu określenia ich cech aromatycznych. Udzielił wywiadu do podcastu Nie gryzę W Éthiqueable zdradza swoją metodę uczenia się słuchania wrażliwych ludzi „Czekoladowa piosenka”jak lubi mówić.

Pierwsza rekomendacja specjalisty: nie gryź pudełka, ale pozwól mu się rozmrozić, aby wszystkie zapachy zostały ujawnione. Zalecane jest również uczestnictwo „Wdychaj trochę tlenu, aby napowietrzyć podniebienie”. oraz poprawę percepcji smaków, tj. cech aromatycznych, poprzez wsteczne węchowanie (droga zanosowa).

READ  Czarne dziury „bekają” po połknięciu gwiazd

Kolejny istotny element, temperatura czekolady: „Jeśli skosztujesz kwadratu w temperaturze 15°C, aromaty zostaną całkowicie zamknięte”.„, wyjaśnia ekspert. Idealnie? Ciesz się tabletem w temperaturze od 20 do 23 stopni Celsjusza „Ciesz się chrupiącą stroną czekolady i rozpływającą się w ustach przyjemnością.”. Na koniec ostatnia rada dla czekoladnika: zawsze próbuj dwa razy, bo cała złożoność czekolady nie ujawnia się przy pierwszym spotkaniu: „Będziesz miał pierwsze wrażenie, ale możesz nie być w stanie uchwycić wszystkich uczuć, które poczujesz, ani ubrać ich w słowa”., określ. Wreszcie ważny pretekst, aby dać Ci drugie pudełko!