Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Wybór quiche ze szpinakiem przez parę królewską do ich świątecznego menu budzi kontrowersje

Wybór quiche ze szpinakiem przez parę królewską do ich świątecznego menu budzi kontrowersje

W 1953 roku Elżbieta II zdecydowała się na kurczaka w curry. Dla Charlesa i Camilli byłby to quiche ze szpinakiem, bobem i estragonem. Przepis prezentowany w sieciach społecznościowych trafił na pierwsze strony gazet w całym kanale i wywołał wiele reakcji w sieciach społecznościowych.

Danie inspirowane kuchnią francuską na stole króla Anglii. Karol III i jego żona, królowa Camilla, wybrali quiche ze szpinakiem, fasolą i estragonem (zwanym „francuskim estragonem” po drugiej stronie kanału La Manche) jako danie główne na posiłek koronacyjny 6 maja. Prawie 70 lat po tym, jak „koronacyjny kurczak” został podany podczas wstąpienia na tron ​​Elżbiety II, to wegetariańskie menu trafiło na pierwsze strony brytyjskiej prasy i wywołało wiele – często krytycznych – komentarzy w sieciach społecznościowych. polityka kulinarna.

>>> Koronacja Karola III: Książę Harry weźmie udział w ceremonii, ale bez Meghan Markle

Quiche ze szpinakiem „Czy przeciwstawiłbyś się kurze koronacyjnej z 1953 roku?” , Zapytaj go codzienna poczta. Ten gotowany kurczak w kremowym sosie curry, który serwowano w Pałacu Buckingham podczas bankietu koronacyjnego królowej w 1953 roku, stał się już klasykiem brytyjskiej gastronomii. Obecnie jest oferowany jako gotowe danie w supermarketach, jako nadzienie do kanapek lub w wielu odmianach w książkach kucharskich.

Pokazując przepis na wideo w sieciach społecznościowych, w poniedziałek, 17 kwietnia, Pałac Buckingham również wyraźnie chce Zachęcanie poddanych królestwa do przygotowania własnego „quiche koronacyjnego”. Kilka mediów w tym bardzo niebezpiecznych opiekun, jakoś w tym wysiłku, publikując listę składników. Dziennik podaje nawet wskazówki, jak uniknąć efektu Zupa jajeczna w cieście.

Quiche dostępne na każdą kieszeń?

To danie „Łatwa adaptacja do gustów i preferencji”— napisała rodzina królewska na swoim koncie na Twitterze. Ale czy quiche ze szpinakiem jest na każdą kieszeń? W pełnym rozkwicie brytyjscy internauci uważają, że reklama Dnia Króla i Królowej jest nieprzyzwoita. Ciasto szpinakowe Czy trafi do potrzebujących? Czy będzie dostępny w bankach żywności? Zapytaj użytkowników Twittera.

„Tuzin jajek to około 16 funtów, człowieku”., rzuca wyzwanie Twittosowi, gdy reaguje na zdjęcia zrobione w kuchniach Buckingham. Inne wątki Jej Królewskiej Mości wskazują, że supermarkety w całym kraju doświadczyły ostatnio niedoborów jaj.

READ  Historyczny flop nowych prawyborów Pixara

Wykwalifikowany król wegetariańskich menu

Dlaczego Charles i Camilla wybrali quiche ze szpinakiem? prasa brytyjska Regularnie powtarza kulinarne preferencje członków rodziny królewskiej A Król nie ukrywa tego, sam jest fanem jajek w sosie lub gotowanych jako dodatek do każdego dania. Karol III jest także i przede wszystkim zwolennikiem i orędownikiem diety wegetariańskiej. Aby zmniejszyć swój ślad węglowy, jego menu na tydzień zawsze obejmuje dwa dni bez mięsa i ryb oraz jeden dzień bez nabiału, jak wyjaśnił BBC w 2021 roku.

Wiadomo również, że król Anglii bardzo dba o warzywa uprawiane w ogrodzie warzywnym w Buckingham. Wybór szpinaku i fasoli to sposób na promocję produktów sezonowych. Wracając do estragonu, wielu brytyjskich szefów kuchni kwestionuje ten oryginalny wybór ziół typowych dla francuskiej gastronomii. Czy to nawiązanie do wizyty we Francji, którą Charles i Camilla musieli przełożyć w zeszłym miesiącu?