Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ten gorący (i pyszny) napój zawiera pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż herbata

Ten gorący (i pyszny) napój zawiera pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż herbata

Naukowcy porównali kilka napojów i odkryli, że jeden z nich był pięciokrotnie bogatszy w przeciwutleniacze niż czarna herbata.

Uwielbiamy ją na gorąco, jako przekąskę, przy kuchence, przed telewizorem lub po dniu spędzonym poza domem. W badaniu opublikowanym w Ucz codziennieUdowodnili to naukowcy z Cornell University w Nowym Jorku Główny zimowy napój Zawiera Znacznie więcej przeciwutleniaczy niż taka sama ilość herbaty lub czerwonego winaDwa napoje znane jako bogate w przeciwutleniacze. Niesamowite przeciwutleniacze Czynniki ochronne dla organizmu. Chronią komórki A przedwczesne starzenie, zanieczyszczenie, ciśnienie…biorą udział w jego tworzeniu Obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, pomaga zmniejszyć ryzyko chorób neurologicznych (choroba Alzheimera itp.), Choroby układu krążenia I na podstawie rakChronią oczy przed AMD (zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem) i zaćmą.

„Pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż czarna herbata”.

Aby lepiej zrozumieć porównanie tych napojów pod względem przeciwutleniaczy, naukowcy przetestowali je, stosując podobne wielkości porcji. Ich testy obejmowały kubek gorącej wody zawierającej… Dwie łyżki czystego, niesłodzonego proszku kakaowego (mniej więcej tyle, ile kakao znajduje się w zwykłej torebce gorącej czekolady instant), filiżanka wody zawierająca torebkę zielonej herbaty, filiżankę czarnej herbaty i filiżankę czarnej herbaty. Kieliszek czerwonego wina (Merlot z Kalifornii). Nie badano kawy i soku żurawinowego (o których wiadomo, że zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy). Naukowcy wykazali to za pomocą specjalnych technik Do każdego posiłkuStężenie przeciwutleniaczy w gorącej czekoladzie wynosiło:

  • 2 razy Wyższa niż w winie czerwonym
  • 2 do 3 razy Wyższa niż w zielonej herbacie
  • 4 do 5 razy Wyższa niż w herbacie czarnej

Chociaż możesz cieszyć się gorącym lub zimnym kakao, Wersja gorąca ma tendencję do uwalniania większej ilości przeciwutleniaczy Z wersji na zimno„, wyjaśnili naukowcy. Dzięki temu wizerunek gorącej czekolady nie może być już zniekształcony! Jest też bogata w żelazo, magnez i potas.

READ  Czy wkrótce zostaniemy zauważeni przez sztuczną inteligencję w przestrzeni publicznej Francji?

Od czasu do czasu filiżankę lub dwie

Należy jednak uważać, aby nie nadużywać go. Gorąca czekolada (zwłaszcza zrobiona na mleku, a nie na wodzie) nadal jest napojem Kalorie, Tłusto i słodko (licząc ok 150 kalorii na filiżankęZ 5 gramami tłuszczu i 20 gramami cukru). Może jednak stanowić część zbilansowanej diety, oprócz innych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak owoce i warzywa. Innymi słowy, nie pijemy jej codziennie, Ale od czasu do czasu. „Chociaż wiemy, że przeciwutleniacze są ważne dla dobrego zdrowia, nikt nie zna dokładnej dziennej dawki, jakiej każdy potrzebuje [….] Jednakże, Od czasu do czasu filiżanka lub dwie gorącej czekolady Mogą być pysznym, pożywnym i zdrowym sposobem na uzyskanie większej ilości przeciwutleniaczymówi dr Chang-Yong Li, kierownik badań i profesor chemii żywności na Wydziale Nauk o Żywności i Żywności w Cornell Tech.

Naukowcy radzą, aby znaleźć najzdrowszą alternatywę:

→ Zastąp mleko krowie mlekiem odtłuszczonym lub napojem roślinnym na bazie soi, migdałów lub owsa

→ Nie dodawaj cukru ani nie zastępuj go naturalnym słodzikiem (np. łyżeczką miodu, syropu z agawy lub cukrem kokosowym).

→ liczyć 2 łyżki kakao (około 20 g) na filiżankę 20 cl.

→ Wybierz proszek kakaowy Czysty, niesłodzony (Jak Van Houten czy Montpanna). Należy pamiętać, że im wyższa zawartość kakao w proszku czekoladowym, tym mniej kalorii zawiera.

→ Dla dodania smaku możesz posypać odrobiną cynamonu lub laską wanilii.