Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Te potrawy, które sprawiają, że czujesz się smutny

Te potrawy, które sprawiają, że czujesz się smutny

Zgodnie z wnioskami z niedawnego badania naukowego, aby uniknąć przechodzenia przez depresję, najlepiej unikać niektórych pokarmów. Tutaj należy ich wygnać za wszelką cenę.

Nie jesteś na swoim talerzu i nie wiesz dlaczego? Ostatnie amerykańskie badanie zidentyfikowane przez witrynę psychologia Opublikowana w lipcu 2022 r. w Public Health Nutrition, może dać ci odpowiedź. Według niej niektóre pokarmy mogą być źródłem naszej depresji. Tak więc, aby uniknąć tych drobnych codziennych kłopotów i pozwolić, aby nasze zdrowie psychiczne było zdrowe, nadszedł czas, aby uporządkować nasze szafki i lodówki.

Nic dziwnego, że te Żywność ultra przetworzona którzy są w zasięgu wzroku. Mówi się, że jest to lepsze przetwarzanie, ponieważ oryginalna żywność została poddana rozległym przemianom fizycznym, chemicznym lub biologicznym w procesach przemysłowych. Dodatki i składniki przeznaczone do użytku przemysłowego są również regularnie dodawane, aby dotrzeć do produktu końcowego.

Wśród obrażających potraw znajdziemy w szczególności klasyczne i lekkie napoje bezalkoholowe, napoje energetyzujące, produkty przemysłowe takie jak cordon bleu, paluszki i nuggetsy z drobiu, ryb czy rekonstytuowane mięsa, ale także większość pieczywa i ciast. Przemysłowe batony „energetyczne” oraz wiele ciast i ciastek przemysłowych.

wideo – Dr Christian Reccia: 1 na 5 osób ma depresję

Pesymistyczne spojrzenie na świat i siebie

Jeśli te produkty mają wiele zalet dla niektórych konsumentów, zwiększą ryzyko depresji. Aby dojść do tego wniosku, naukowcy odpowiedzialni za badanie przeanalizowali dane od ponad 10 000 dorosłych. A „W porównaniu z osobami, które jadły najmniej nadmiernie przetworzonej żywności, ci, którzy jedli najwięcej, byli o 80% bardziej narażeni na łagodne lub poważniejsze objawy depresji”. Wyjaśnili, kładąc nacisk na związek między przyczyną a skutkiem. „Żywność wysoko przetworzona zmniejsza swoją wartość odżywczą, a także zwiększa liczbę kalorii, ponieważ żywność wysoko przetworzona ma zwykle wysoką zawartość dodanego cukru, tłuszczów nasyconych i soli, a jednocześnie ma niską zawartość białka, błonnika, witamin, minerałów i fitochemikaliów. ”

READ  Ta żywność, która znajduje się w lodówce każdego człowieka, stwarza ogromne ryzyko dla zdrowia - Tuxboard

jak pamiętaszubezpieczenie zdrowotne Na ich stronie depresja charakteryzuje się zaburzeniami nastroju (smutek i utrata przyjemności), które prowadzą do pesymistycznego spojrzenia na świat i siebie. Zjawisko to trwa na ogół dłużej niż dwa tygodnie i ma znaczący wpływ na codzienne życie. Osoby zainteresowane regularnie doświadczają zaburzeń apetytu i pożądania seksualnego, izolacji lub braku snu i funkcjonowania intelektualnego.

Wideo – „Pomaganie innym”: Selena Gomez ponownie przeżywa swoją walkę z depresją w filmie dokumentalnym