Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ta herbata ziołowa najlepiej obniża poziom cukru we krwi

Ta herbata ziołowa najlepiej obniża poziom cukru we krwi

Pić 25 ml w porze lunchu i 25 ml wieczorem, przed posiłkami.

Poziom cukru we krwi to poziom cukru we krwi. Stabilny poziom cukru we krwi – ani za niski, ani za wysoki – jest niezbędny do utrzymania równowagi ciała i prawidłowej wagi. I odwrotnie, niezrównoważony poziom cukru we krwi (z „dużymi szczytami”) może prowadzić do problemów zdrowotnych, zwłaszcza na poziomie układu sercowo-naczyniowego. Nadmierne wahania poziomu cukru we krwi również sprzyjają przyrostowi masy ciała, utracie energii i wahaniom nastroju.

Miłośnicy naparów wiedzą, że niektóre rośliny pomagają zmniejszyć wchłanianie glukozy i ustabilizować poziom cukru we krwi. Jeden z nich jest szczególnie skuteczny. „Wyjaśnijmy sobie, że jedna filiżanka herbaty ziołowej nie spowoduje żadnej różnicy w poziomie glukozy, chyba że zastąpi ona filiżankę napoju gazowanego lub soku owocowego, a różnicę od razu zauważysz. Mówimy tutaj o codziennym spożyciu, które ma realny wpływ na poziom cukru we krwi. Oczywiste jest, że nie dodaje się żadnego cukru, pseudocukru (na przykład lizaka lub stewii) ani środków aromatyzujących.„, chciałbym wyjaśnić dr Pierre Nice, endokrynolog i dietetyk w swojej książce „L’Alimentation Glucose Control” (red. Leduc).

Roślina ta ma niski indeks glikemiczny (25 w porównaniu do 68 dla cukru białego dla porównania) i dobrze wpływa na poziom cukru we krwi. „Działa poprzez spowolnienie przemiany węglowodanów w glukozę prostą (cukier), a następnie przedostawanie się tej samej glukozy do krwi (pozwalając uniknąć słynnego „szczytu poziomu cukru we krwi”).„, kontynuuje endokrynolog. Kilka Studia naukowe Wykazano również, że roślina ta może modyfikować wewnątrzkomórkowe szlaki metabolizmu glukozy. Konkretnie, jeden ze składników tej rośliny miałby zdolność regulowania powstawania transporterów glukozy (tzw. GLUT-4), które stabilizowałyby poziom cukru we krwi. Ponadto garbniki mogą zmniejszać wchłanianie glukozy poprzez hamowanie aktywności enzymów węglowodanowych. To hamowanie ogranicza „cięcie” cukrów, czyniąc je mniej wchłanialnymi.

READ  Dziewięć nowych przypadków zakrzepów krwi i cztery kolejne zgony we Francji

Aby obniżyć poziom cukru we krwi, warto mieć w swojej farmakopei liście malin – podpowiada w swojej pracy endokrynolog. Podawany samodzielnie, faktycznie ma niesamowite korzyści w zakresie poziomu cukru we krwi. Ale w połączeniu z innymi roślinami efekty są maksymalne. Oto specjalny przepis na napar z cukru we krwi, zaproponowany przez zielarkę Caroline Gayette w jej książce „Przygotuj ziołową herbatę, która leczy” (red. Leduc): Wymieszaj 20 gramów liścia borówki + 20 gramów liścia oliwnego + 20 gramów korzenia łopianu + 20 gramów Geranium Robert i 20 gramów kory cynamonu (cynamon równoważy glukozę). Użyj zaparzacza, aby używać przez kilka minut. Weź 2 szklanki wody do zupy roślinnej na 50 cl wody i użyj 25 cl midi i 25 cl tej samej przekąski, a całość będzie peklowana przez 3 miesiące. . W miesiącu. W razie wątpliwości co do ewentualnych przeciwwskazań należy zasięgnąć porady farmaceuty lub lekarza.