Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Świeże, polskie grzyby shiitake cieszą się dużym zainteresowaniem

Świeże, polskie grzyby shiitake cieszą się dużym zainteresowaniem

Bi Shutong zapewnia rozwój europejskiej działalności QiHe Biotechnology. Firma specjalizuje się w produkcji kłód rdzeniowych z grzybów shiitake, boczniaków królewskich, boczniaków i innych gatunków grzybów egzotycznych.

Niedawno otworzyła własny oddział w Polsce, w którym znajduje się pieczarkarnia.

Bi Shutong przedstawia aktualizację na temat rozpoczęcia sezonu jesiennego: „Nasze oczekiwania na przyszły sezon w zakresie sprzedaży świeżych grzybów i substratów są doskonałe. W ciągu ostatnich kilku tygodni zaobserwowaliśmy silny wzrost, a jesteśmy dopiero na początku sezon jesienny.”


Biotechnologiczna pieczarkarnia QiHe w Polsce

„Sezon sprzedaży pieczarek rozpoczyna się we wrześniu. Dzięki sprzedaży z naszego gospodarstwa w Polsce tygodniowo sprzedajemy około 4-5 ton świeżych pieczarek. Wolumen tej sprzedaży wzrósł dwukrotnie w porównaniu ze sprzedażą w miesiącach letnich. Jeśli chodzi o substraty, dostarczamy substraty do Europejscy producenci pieczarek w Polsce, na Węgrzech, w Rumunii i na Litwie. Tej jesieni wyślemy około czterech do sześciu kontenerów. Używamy tych produktów w naszej pieczarkarni w Polsce, ale co najmniej dwa kontenery są sprzedawane na rynku europejskim. Popyt wciąż rośnie zdecydowanie” – kontynuuje Shutong.


Produkcja shiitake w Polsce

Grzyby shiitake są stosunkowo łatwe w uprawie, ale często wymagają ograniczonej przestrzeni i kontrolowanej atmosfery. Hodowcy usuwają substrat z pojemnika, spryskują go wodą i monitorują rozwój grzyba shiitake po 3 do 5 dniach. Po 7 dniach można przystąpić do zbioru. Ogólnie rzecz biorąc, shiitake daje dwa pąki na łodygę, każdy o wadze 700 do 800 gramów. Boczniaki Pannot rosną za jednym razem i produkują od 400 do 500 gramów grzybów w ciągu 20 dni.

Wydajność grzybów shiitake uprawianych przez sadzonki jest o około 30% wyższa niż w przypadku kultury pakowanej. Czas sadzenia jest około 2 razy krótszy (7 do 10 dni). Ponadto produkowane grzyby shiitake mają lepszy smak i wyższą wartość odżywczą, gdy są uprawiane z zarodników grzybów.

READ  Wyniki za 2022 rok, rekordowy dla Grupy InPost » Newsletter gospodarczo-polityczny PACA

W Chinach zakłady firmy obejmują zautomatyzowane linie do produkcji i pakowania shiitake. Firma produkuje od 150 do 200 milionów sztuk shiitake rocznie. Po wyprodukowaniu kłody są zamrażane i czekają na montaż w miejscu uprawy shiitake.

Firma stale rozwija swoją obecność na arenie międzynarodowej i moce produkcyjne. Oprócz zakładów produkcyjnych w Chinach i Europie, w 2005 roku Qihe Biotechnology otworzyła fabryki w Korei Południowej. W 2014 roku firma otworzyła fabrykę w Stanach Zjednoczonych, a ostatecznie w 2015 roku otworzyła zakłady w Japonii. „Obecnie mamy cztery farmy w Stanach Zjednoczonych, trzy w Japonii oraz oddziały w Korei Południowej i Polsce” – wyjaśnia Shotong. Na wszystkich tych rynkach sprzedajemy świeże grzyby. Dodatkowo dostarczamy na rynek również podłoża. W dalszym ciągu dostarczamy światu świeże grzyby i substrat. »


Biotechnologiczna pieczarkarnia QiHe w Polsce

Rynki produktów wegetariańskich i wegańskich stale rosną, wraz ze wzrostem popytu wśród pokolenia milenialsów i pokolenia Z. „Boczniaki są świetną alternatywą dla mięsa, a ponadto są wygodne i łatwe do ugotowania lub dodania do przepisów. Dzięki naszym lokalnym zakładom produkcyjnym i dystrybucyjnym w Europie i na innych rynkach jesteśmy elastyczni i szybko dostarczamy produkty na rynek. Jesteśmy przekonani, że w nadchodzących latach popyt w Europie będzie wzrastał. Jesteśmy gotowi temu sprostać” – podsumowuje Shutong.

po więcej informacji :
B. Xutong
Shandong Qihe Biotechnology Co., Ltd
komórka. : +8618766988961
[email protected]
www.qiheshengwu.com

Polska firma:
Centrum Grzybów Egzotycznych Sp. z oo
Leszczyńska 10, 67 -210 Krzykotów, Polska

Data publikacji: