Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Spożywanie tauryny spowalnia starzenie się i utrzymuje zdrowie (badanie amerykańskie)

Spożywanie tauryny spowalnia starzenie się i utrzymuje zdrowie (badanie amerykańskie)

Inne badania sugerują, że te korzystne efekty mogą przenosić się na ludzi.

Tauryna, kolejny środek przeciwstarzeniowy? Badanie przeprowadzone przez Columbia University w USA i opublikowane w czasopiśmie nauka Wykazano, że suplementacja tauryną, aminokwasem występującym naturalnie w organizmie i spopularyzowanym w napojach energetycznych, poprawia zdrowie i długość życia robaków i myszy. Tauryna występuje naturalnie w organizmie człowieka. Jest to aminokwas siarkowy, który występuje na wielu poziomach w organizmie i występuje obficie w sercu, siatkówce, mięśniach szkieletowych i mózgu. Tauryna może być również dostarczana z pożywieniem.

„Szczury w średnim wieku, którym podawano taurynę, żyły od 10% do 12% dłużej niż te, którym podawano wodę”, mówi badanie koordynowane przez indyjskiego fizjologa molekularnego Vijaya Kumara, w którym wzięło udział 56 naukowców.

Wśród innych korzyści zdrowotnych naukowcy odkryli, że tauryna zmniejsza przyrost masy ciała związany z wiekiem u samic szczurów (nawet u szczurów „po menopauzie”), zwiększa wydatek energetyczny, a także masę kostną, wytrzymałość i siłę mięśni oraz zmniejsza zachowania depresyjne i lękowe, a także . Jako oporność na insulinę, spraw, aby układ odpornościowy był bardziej wydajny.

PHILIPPE MERLE / AFPIlustracja – myszy laboratoryjne

Na poziomie komórkowym tauryna poprawiła kilka funkcji, które normalnie zanikają wraz z wiekiem: suplementacja zmniejszyła liczbę „komórek zombie” (starych komórek, które powinny umrzeć, ale pozostają i uwalniają szkodliwe substancje), zwiększyła przeżywalność po niedoborze telomerazy i zwiększyła przeżywalność po telomerazie niedobór i zwiększenie liczby komórek macierzystych w określonych tkankach (co może pomóc tkankom w gojeniu się po urazie), poprawa funkcjonowania mitochondriów, zmniejszenie uszkodzeń DNA i poprawa zdolności komórek do wyczuwania składników odżywczych.

Podobne efekty suplementacji tauryną zaobserwowano również u rezusów w średnim wieku. Pozostaje do ustalenia, czy takie korzystne wyniki można znaleźć dla tego aminokwasu u ludzi. W każdym razie dwa badania sugerują, że tak może być.

AFP/Marco Bertorello
AFP/Marco BertorelloIlustracja – Jeździec Tour de France

Najpierw naukowcy zbadali związek między poziomem tauryny a około 50 parametrami zdrowotnymi u 12 000 dorosłych Europejczyków w wieku 60 lat i starszych. Ogólnie rzecz biorąc, osoby z wyższym poziomem tauryny były zdrowsze, miały mniej przypadków cukrzycy typu 2, niższy poziom otyłości i stanów zapalnych oraz niższe ciśnienie krwi. „Te powiązania nie dowodzą związku przyczynowego, ale odkrycia są zgodne z możliwością, że niedobór tauryny może przyczynić się do starzenia się ludzi” – wyjaśnili naukowcy.

READ  Chiny powrócą na Księżyc, korzystając z francuskiego instrumentu do pomiaru księżycowego gazu radonowego

Drugie badanie miało na celu sprawdzenie, czy poziom tauryny zmienił się pod wpływem ćwiczeń. I tak naukowcy zmierzyli poziom tauryny przed i po tym, jak grupa sportowców płci męskiej i osób prowadzących siedzący tryb życia ukończyła intensywny trening rowerowy i stwierdzili znaczny wzrost tauryny we wszystkich grupach sportowców (biegaczy, biegaczy wytrzymałościowych i kulturystów) oraz osób prowadzących siedzący tryb życia.

„Niezależnie od osoby, poziom tauryny wzrósł po wysiłku, co sugeruje, że niektóre korzyści zdrowotne wynikające z ćwiczeń mogą wynikać ze wzrostu tego aminokwasu” – czytamy w badaniu. Tauryna bierze swoją nazwę od radykalnego „wół”, co oznacza „wół”, ponieważ została po raz pierwszy wyizolowana z żółci wołowej.