Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

„Rynek mrożonych owoców stoi w martwym punkcie”

„Rynek mrożonych owoców stoi w martwym punkcie”


Świeżo zebrane owoce trafiają do przetwórstwa

Owoce prawidłowo zamrożone w ciągu dwóch dni od zbioru często zachowują więcej witamin niż świeże owoce zbierane przez tydzień. Przemysł mrożonych owoców nie jest jeszcze rozwinięty w Mołdawii. Jednak obfita podaż świeżych owoców skłoniła niektóre firmy do zakupu odpowiednich maszyn i zamrażania dużych ilości owoców, zwłaszcza na eksport. „Przed pandemią rynek był stabilny. Ale wtedy, a zwłaszcza w tym roku, ceny są nieprzewidywalne. Obecnie główni detaliści i przetwórcy czekają, aby zobaczyć, co się stanie. Dotarliśmy trochę do końca naszej liny „, mówi Julia Tymoszenko z Tifrit Frozen Fruits.


Umyte owoce

Tiferet stale zamraża owoce
„Zamrażamy produkty przez 12 do 24 godzin w temperaturze -35°C. Uzyskujesz taki sam wynik, jak pojedyncze szybkie zamrażanie tunelowe. Niektóre owoce, takie jak jagody, wyglądają jeszcze lepiej po zamrożeniu statycznym (z mniejszą liczbą połamanych jagód). Możemy zamrażamy 40 ton dziennie. Nasz sezon zwykle zaczyna się pod koniec maja i kończy w październiku, ale w tym roku zbiory były krótsze ze względu na pogodę. Czyli zamroziliśmy ponad 1000 ton owoców w ciągu miesiąca i zaledwie 200 ton poza tym Oczywiście tegoroczne ograniczone ilości mają coś wspólnego z rosnącymi cenami energii elektrycznej.Musieliśmy dokonać wyboru.”

pracowite lato
Truskawki rozpoczynają sezon. „Wybieramy je z wartością Brixa o punkt lub dwa wyższą od sprzedaży na rynku świeżych. Truskawki powinny być całkowicie czerwone, bez zielonych smug. Używamy odmiany marmolady, która jest zwykle najdroższa. Latem zazwyczaj sprzedać około 500 ton mrożonych owoców, czyli dwie lub trzy przesyłki tygodniowo.Lato jest naszym najbardziej pracowitym okresem, ponieważ wykonujemy jednocześnie cztery czynności: wstępne schładzanie, zamrażanie, przechowywanie i sprzedaż” – kontynuuje Julia.

Tiferet koncentruje swoją sprzedaż na rynku europejskim [occidentale]. „Nasza pierwsza misja udała się do Austrii. Rosyjski zakaz eksportu nie obejmuje naszych produktów, ale obecnie nie wysyłamy tam żadnych towarów. W 2018 roku nawiązaliśmy doskonałe partnerstwo w Rosji z filią ogromnej polskiej firmy. Jesteśmy nadal w bliskim kontakcie, chociaż wstrzymaliśmy eksport”.

READ  Rosyjskie sprawy szpiegowskie w Niemczech

Drogie materiały
Julia wyjaśnia, że ​​tylko w ubiegłym roku ceny skupu owoców prawie się podwoiły. W tym roku jest jeszcze wyższy. Szczególnie drogie są maliny. Wynika to częściowo ze spekulacji, a częściowo ze złej pogody w wielu częściach Europy. W bieżącym roku ceny nadal rosły przy ogólnym wzroście cen paliw, nośników energii, wynagrodzeń, materiałów przetwórczych i opakowaniowych itp. Niektóre firmy produkujące mrożonki dobrze skorzystały z wyższych cen w zeszłym roku i starają się utrzymać te same ceny w tym roku, co nie jest natychmiastowym sukcesem – mówi Julia.

„Wysokie ceny gazu spowodowały już zamknięcie więcej niż jednego zakładu przetwórstwa ich maszyn (w tym jednego z naszych dobrych klientów na Słowacji, który produkuje dżem). Inflacja w Europie wzbudza nieufność konsumentów. Firmy produkujące mrożonki zwykle próbują dowiedzieć się, jak ewoluuje cen w Serbii. Kraj ten ma duże zapasy i determinuje w pewnym stopniu stan rynku. »

potknął się rynek
W tym roku Ukraina całkowicie zaburzyła rynek, a nawet go zatrzymała – mówi Julia. Ukraina zwykle w dużych ilościach wchodzi na rynek owoców mrożonych nieco później niż Mołdawia, ponieważ ma głównie resztki odmian. Za nasze surowce zapłaciliśmy wysoką cenę. W przypadku malin średnio 3,5 euro. A prognoza, którą sporządziliśmy na początku roku, w oparciu o sytuację rynkową i rozmowy z klientami, wskazywała, że ​​produkty mrożone będą sprzedawane za więcej niż 5 euro. zbiory były normalne, a ponieważ potrzebowali Za pieniądze, producenci sprzedawali swoje owoce po niższej cenie niż zwykle.Pierwsze oferty mrożonych malin w Serbii były powyżej 5 euro, ale na Ukrainie znacznie niżej, 3,50 euro za tę samą jakość. Różnica jest znacząca. Niektórzy dealerzy kupują z Ukrainy, a inni nie. Czekają, aż inne kraje też obniżą ceny. Jednak ciężko jest kupić twoje surowce po wysokich cenach. Więc nie robimy zbyt wiele handlu. Wysyłamy tylko jedną przesyłkę tygodniowo.”

READ  Kawa Tibursi Olivia Yasi zaatakowana i broniona przez Armanda Gause!

„Ale wiesz, piękno tego polega na tym, że wszyscy gracze w serii informują się nawzajem o rozwoju rynku i możliwościach. Nawet konkurenci pomagają sobie nawzajem. To dziwne, ale zdarza się, że twój konkurent znajduje kupca. Jednak, od tygodni sprawy nie wyglądają obiecująco. A nadchodzące miesiące. Serbia nie obniży zbytnio cen w tej chwili i naturalnie pojawia się pytanie. Ile ludzie są skłonni zapłacić tej zimy za owoce lub ich pochodne? Julia kończy z pewnym niepokojem.

Tiferet to firma produkująca mrożone owoce, zlokalizowana w regionie Causeni w południowo-wschodniej Mołdawii. Zaczęło się w 2014 roku jako firma zajmująca się uprawą brzoskwini, moreli, cierpkiej wiśni i czarnej porzeczki. W 2017 roku rozwinęła się w producenta mrożonych truskawek, malin, jeżyn, moreli, brzoskwiń i rokitnika. Schemat zakładu opracowały dwie włoskie firmy, natomiast mroźnie zapewniły je polskie firmy. Produkcja jest zgodna z normami europejskimi, firma pracuje również nad uzyskaniem niezbędnych certyfikatów na eksport do Kanady i Stanów Zjednoczonych. Większość swoich produktów mrożonych wysyła do Niemiec, Austrii, Włoch, Czech, Belgii, Węgier, Polski, Rumunii i na Ukrainę.

po więcej informacji :
Julia Tymoszenko (kierownik projektu)
Tifryt
Gradenita (Mołdawia)
Jak na przykład. : +373 (0) 78 27 42 58
Jak na przykład. : +38 (0) 97680 47 48 (UCRIN; Viber, Co słychać, Telegram)
[email protected]
www.tiferet.md

Data publikacji: