Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Rejestracja pochodzenia mięsa, zobowiązanie od 1 marca

opublikowany

Artykuł autorstwa

C. Ruggeri, J. Van Hoof, R. Mochelon, A. Dupont, M. Berden, E. Urtado – Francja 2

Telewizory we Francji

Od 1 marca należy ustalić pochodzenie wszystkich rodzajów mięsa w zakładach gastronomicznych. Tak było już w przypadku wołowiny i tak będzie w przypadku kurczaka, który jest regularnie importowany.

W restauracjach, stołówkach i fast foodach: Od 1 marca kraj pochodzenia wieprzowiny, drobiu i jagnięciny musi być pokazane. Dla mnie Paris, Laurent Frecht, restaurator, przygotowuje się, ale jest sceptyczny. „Powinno to pozostać w gestii każdego szefa kuchni”., on myśli. W przypadku niektórych mięs, np. jagnięciny, trudno jest zaopatrzyć się w dostawy od francuskich producentów.

W 2020 roku we Francji ponad 40% mięsa z kurczaka byłem Importowane z Polski lub Ameryki Łacińskiej. Dla Eliora, specjalisty ds. cateringu w firmie, śledzenie było naprawdę priorytetem. „To dla nas nic nie zmieni, to kontynuacja tego, co już robimy”Szef kuchni Pascal Teruel mówi: Nowy dekret dotyczy wszystkich usług gastronomicznych, z wyjątkiem tych, które są wykonywane w domu: stołówki szkolne, szpitale i restauracje muszą przestrzegać.

READ  Puchar Świata – Holger Badstuber o bluesie: „Między pewnością siebie a arogancją jest cienka granica”