Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przetworzona żywność: jest gorsza, niż nam się wydaje

opublikowany

zdrowiePrzetworzona żywność: jest gorsza, niż nam się wydaje

Płatki kukurydziane, dania gotowe, batony proteinowe… Według nowych badań produkty te szkodzą wszystkim układom organizmu.

Selena Ochsner
przez

Selena Ochsner

Mrożona pizza, gotowe sosy i wędliny są bardziej szkodliwe dla zdrowia, niż nam się wydawało. W rzeczywistości nowe badanie wykazało, że spożycie ultraprzetworzonej żywności jest powiązane z łącznie 32 różnymi problemami zdrowotnymi. Należą do nich zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2, zaburzeń psychicznych i skrócenia średniej długości życia.

Stwierdzono również, że spożycie tych pokarmów jest powiązane z chorobą Leśniowskiego-Crohna, przyrostem masy ciała i otyłością.

Zwykle zawierają co najmniej pięć składników i różne dodatki. Obecnie na całym świecie wzrasta spożycie gotowej żywności, lodów, chipsów ziemniaczanych, płatków śniadaniowych, jogurtów smakowych i ciastek.

Czym jest żywność ultraprzetworzona?

Według niemieckiego magazynu „Focus” co drugi produkt sprzedawany w handlu jest obecnie uważany za „UPF”, co oznacza „żywność ultraprzetworzona”. Ta ultraprzetworzona żywność przeszła znaczną transformację w procesach przemysłowych i często zawiera wiele składników, w tym dodatki, aromaty i konserwanty.

Należą do nich zazwyczaj produkty gotowe do spożycia, fast foody, posiłki mrożone, przekąski, napoje bezalkoholowe i desery. Produkty te charakteryzują się zazwyczaj wysoką zawartością energii, ale niską zawartością składników odżywczych i błonnika.

Przykłady: Dania gotowe (mrożona pizza, gotowe zupy), fast food (burgery, frytki, nuggetsy z kurczaka), płatki zbożowe i batoniki zbożowe, napoje bezalkoholowe i inne napoje słodzone, chipsy i krakersy ziemniaczane, przystawki (chipsy tortilla, popcorn), makarony instant, desery (batoniki czekoladowe, misie), ciastka, ciasta i ciastka, wędliny i zamienniki mięsa, gotowe sosy i dressingi, dania mrożone, napoje energetyzujące i napoje dla sportowców.

Szkodliwy dla całego organizmu

Badanie opublikowane w Brytyjski dziennik medyczny, zawiera dużą ilość danych. Australijscy, amerykańscy, francuscy i irlandzcy badacze wzięli udział w metaanalizie 45 badań, w których łącznie wzięło udział 9,8 miliona osób.

Naukowcy podkreślili, że należy podjąć niezbędne działania, aby celowo ograniczyć światowe spożycie ultraprzetworzonej żywności.

Czy lubisz fast food?  Tego typu żywność należy spożywać z umiarem.

Czy lubisz fast food? Tego typu żywność należy spożywać z umiarem.

Pexels / Polina Tankelevich

Społeczność naukowa skomentowała te wyniki. Carlos Monteiro, profesor na Uniwersytecie w São Paulo (Bré), potwierdził, że odkryto, że „istnieją bogate środki odżywcze w elementach ultratransformacyjnych, które można zastosować we wtyczce, dla wszystkich układy „ciała”.

Problem staje się coraz poważniejszy

Zdaniem autorów badania, w krajach zachodnich podstawą diety staje się żywność wysoko przetworzona. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez profesora Davida Faha, eksperta ds. żywienia z Berna, w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii produkty te stanowią ponad połowę dziennego spożycia kalorii, w porównaniu z jedną czwartą w Szwajcarii.

Duża część spożywanej codziennie żywności to produkty ultraprzetworzone.

Duża część spożywanej codziennie żywności to produkty ultraprzetworzone.

Produkcja Pixels/Mart

Czy już obserwujesz nas na WhatsApp?

Zapisz się na naszą stronę internetową Kanał WhatsAppa Klikając link lub skanując poniższy kod QR i aktywując mały 🔔. Otrzymasz Podsumowanie dzisiejszych wiadomościMiędzy informacją a rozrywką.

READ  Ostatnie zaćmienie w 2023 roku najbardziej wpłynie na 4 znaki