Nie wyrzucaj naczyń, które je psują! Raphael Humont wyjaśnia, jak poddać recyklingowi jajka mleczne, korzystając z dwóch przepisów zapobiegających powstawaniu odpadów!
Pisał dalej
Jeśli zdarzy Ci się zepsuć naczynie w kuchni, zastanów się dwa razy zanim je wyrzucisz, bo często możesz sobie to wyobrazić Drugie życie poprzez recykling. Dopóki się nie pali, jest zatem toksyczny.
Dobrym tego przykładem jest budyń jajeczny, który jest łatwy do przygotowania, ale także łatwy do zmieszania.
Przepis na budyń jajeczny
- 1/2 litra mleka.
- 3 jajka.
- 80 gramów cukru waniliowego lub ekstraktu cukru waniliowego.
- Trochę karmelu na spód formy.
- Godzinę i 30 minut w temperaturze 120 stopni w łaźni wodnej.
Przygotowanie jajek budyniowych jest łatwe, proste i niedrogie. Ale jeśli nie kontrolujesz dobrze temperatury, jeśli nie zwracasz uwagi na to, czy gotujesz, czy nie Kąpiel wodna-Możesz szybko zawieść swój przepis.
Niepowodzenie często wynika z gotowania, a zwłaszcza z nadmiernej koagulacji jaj. Jeśli ma małe dziurki, jest to oznaka ulatniania się pary i wydobywania się pozostałej wody.
Szybko zorientujesz się, że nadmierne gotowanie… Białka Koagulują, ale bardzo szybko, łączą się i zachowują się podobnie„mały omlet”Odrzucenie wody obecnej w mleku. To danie jest nieprzedstawialne i ujmujące.
Sekret udanego budyniu jajecznego
Kiedy poniesiesz porażkę, zauważ i przeanalizuj swoje błędy. Zrozumiesz, że powinieneś używać bemaru z zachowaniem wielu środków ostrożności.
Najpierw wybierz formę wykonaną z żaroodpornego szkła lub porcelany, która źle przewodzi ciepło, co prowadzi do Rozsmaruj delikatnie i wydłuż czas pieczenia, w przeciwieństwie do foremek metalowych.
Całość włóż do łaźni wodnej (w drugiej misce) i zalej wodą. Przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu powierzchni przez ciepło piekarnika. Bemar pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła.
Użyj dwóch pojemników, które są słabymi przewodnikami, zalej je wodą i przykryj, a uzyskasz idealną dystrybucję ciepła i sprawiedliwą koagulację.
Woda w łaźni wodnej nie wrze, jeśli temperatura piekarnika wynosi 120°C, woda pozostanie w temperaturze 80°C.
Aby wzmocnić efekt, możesz dodać odrobinę karmelu na spód balsamu. Otrzymasz bardzo miękką konsystencję.
Przepis na mus z orzechów laskowych zapobiegający odpadom
Jeśli przegapisz budyń jajeczny, nie panikuj. Masz już mleko, jajka (nawet jeśli są ugotowane) i cukier. Stanowi podstawę przynajmniej 50% wypieków. Można więc zamienić go w miękkie ciasto orzechowe lub migdałowe.
Jaja dojrzały, więc białka nie pełnią już roli wiążącej. Konieczne jest dodanie spoiwa ze świeżymi jajami. Całe ugotowane mleko i masa jajeczna dodadzą dużo miękkości.
Dodać trochę konsystencji z mąki (skrobiowej) i odrobiny proszku z migdałów lub orzechów laskowych, dodać odrobinę roztopionego masła i drożdże.
- 400 gramów nieudanych jajek.
- 100 gramów cukru.
- 2 jajka.
- 280 gramów mąki.
- 150 gramów roztopionego masła.
- 70 gramów zmielonych orzechów laskowych.
- 1 torebka proszku do pieczenia.
Przepis na krem przeciw odpadom
Używając tych nieudanych jajek mlecznych, możesz również zrobić krem. Brakuje Ci tylko odrobiny skrobi, którą uzyskasz dodając skrobię kukurydzianą. Do tego przepisu będziesz potrzebować:
- 500 gramów nieudanych jaj mlecznych.
- 25 centymetrów mleka.
- 20 gramów masła.
- 60 gramów skrobi kukurydzianej.
- Wanilia.
Wszystko dobrze wymieszaj i włóż z powrotem do garnka, aż zgęstnieje. Kapustę można udekorować i wykorzystać jako bazę do tarty z morelami lub truskawkami.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!