Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Premier Hiszpanii Pedro Sanchez powiedział, że rozważa rezygnację ze stanowiska po wszczęciu śledztwa w sprawie korupcji przeciwko swojej żonie

Premier Hiszpanii Pedro Sanchez ogłosił dzisiaj, w środę, 24 kwietnia, W wiadomości opublikowanej na portalu społecznościowym, ” myśleć „ Do ewentualnej rezygnacji po ogłoszeniu wszczęcia śledztwa przeciwko żonie pod zarzutem nadużycia wpływów i korupcji. „Muszę się zatrzymać i pomyśleć” Aby zdecydować „Czy powinienem nadal sprawować funkcję premiera, czy powinienem zrezygnować z tego zaszczytu”., on napisał. W poniedziałek Sanchez ogłosi swoją decyzję prasie i do tego czasu zawiesi działalność publiczną.

To wstępne dochodzenie przeciwko Begoni Gomez dotyczy „Zarzuty przestępstw związanych z handlem wpływami i korupcją”Zostało otwarte 16 kwietnia po skardze złożonej przez stowarzyszenie Manos limpias („Czyste Ręce”), jak ogłosił w środę w krótkim komunikacie prasowym Wysoki Trybunał Sprawiedliwości w Madrycie. Jest on umieszczony pod uszczelką „Tajne instrukcje”.Dodał sąd.

Pedro Sanchez, sprawujący władzę od 2018 r., w swoim piśmie potępia opartą na faktach skargę „niedostępne”kampania ” molestowanie „ Prowadzona przez media „Ultrakonserwatyści” Jego zdaniem wspiera go prawicowa i skrajnie prawicowa opozycja skierowana przeciwko jego żonie. „Nie jestem naiwny”Powiedział, „Wiem, że składają skargę na Begonię nie dlatego, że zrobiła coś nielegalnego, bo wiedzą, że to nieprawda, ale dlatego, że jest moją żoną”..

Według mediów elektronicznych tajność, Kto ujawnił informacjeDochodzenie koncentruje się w szczególności na powiązaniach Begoni Gomez z hiszpańską grupą turystyczną Globalia, właścicielem linii lotniczej Air Europe, w czasie, gdy ta ostatnia prowadziła rozmowy z rządem w sprawie uzyskania pomocy w obliczu poważnego ograniczenia ruchu lotniczego. Spowodowane epidemią Covid.

W tamtym czasie mI Gomez kierowała IE Africa Centre, instytucją powiązaną z IE University of Madrid Business School, które to stanowisko opuści w 2022 roku. tajność, Centrum IE stanowiła Afryka „Podpisałem umowę sponsorską z Globalią w 2020 roku” Begonia Gomez miała w nim uczestniczyć „Prywatne spotkanie z dyrektorem generalnym Javierem Hidalgo w czasie, gdy Globalia negocjowała z rządem wielomilionową pomoc pomocową”. Przez pana Sancheza.

READ  Zaszczepieni turyści ze Stanów Zjednoczonych będą mogli tego lata podróżować do Unii Europejskiej

Plan ten pozwolił Air Europa otrzymać w listopadzie 2020 r. 475 mln euro z funduszu o wartości 10 miliardów dolarów, którego celem jest wsparcie strategicznych przedsiębiorstw borykających się z trudnościami wynikającymi z kryzysu zdrowotnego. Hiszpańska spółka była pierwszą firmą, która skorzystała z tego funduszu. W ślad za nimi podążyły dziesiątki innych firm, w tym wielu ich konkurentów (Iberia, Vueling, Volotea itp.).

Przeczytaj także | Materiał jest zastrzeżony dla naszych subskrybentów W Hiszpanii parlament Pedro Sancheza miał bolesny początek

„Wszystko będzie znane na końcu”.

W środę prawicowa opozycja wezwała do tego premiera „Udzielanie wyjaśnień Hiszpanom”Wyraziła to Esther Muñoz, członkini kierownictwa Partii Ludowej (po prawej). „Wszystko będzie znane na końcu”.– ostrzegł rzecznik partii Borja Semper.

Od czasu pierwszego ujawnienia tej sprawy w prasie Partia Ludowa w dalszym ciągu atakuje premiera i jego żonę. „Pedro Sanchez chce wyglądać na spokojnego, ale jest bardzo zdenerwowany”.Potwierdził to pod koniec marca ubiegłego roku lider tej formacji Alberto Nunez Viejo. Zapytany w środę przed parlamentem Sanchez podkreślił, że ma zaufanie do wymiaru sprawiedliwości. „Podobnie jak dzisiaj, po wiadomościach, które usłyszałem, mimo wszystko nadal wierzę w sprawiedliwość mojego kraju”.Potwierdził.

Uniwersalne zastosowanie

Poranny świat

Codziennie rano znajdziesz w naszym wyborze 20 artykułów, których nie możesz przegapić

Pobierz aplikację

Grupa Manos limpias, założona w 1995 r., była w ostatnich latach przyczyną kilku postępowań sądowych i stała się stroną cywilną w kilku procesach w sprawach o korupcję. Uważa się ją za bliską skrajnej prawicy, zwłaszcza ze względu na osobowość jej założyciela, Miguela Bernada, byłego przywódcy rozwiązanego w 1993 roku Frontu Narodowego.

Pan Bernad, oskarżony o udział w siatce wymuszenia, został skazany w lipcu 2021 r. na cztery lata więzienia, ale w zeszłym miesiącu w wyniku apelacji został ostatecznie uniewinniony ze względu na brak dowodów, zdaniem sądu.

READ  Putin był zaniepokojony klęskami żywiołowymi o „bezprecedensowej” skali w Rosji
Przeczytaj nasz artykuł redakcyjny: Hiszpania: Ryzykowny zakład Pedro Sancheza

Świat z Agence France-Presse