Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Oto, co dzieje się z Twoim organizmem, jeśli codziennie jesz mięso

Oto, co dzieje się z Twoim organizmem, jeśli codziennie jesz mięso

Mięso jest niewyczerpanym źródłem białka. Jednak spożywanie go w dużych ilościach może mieć szkodliwy wpływ na organizm. Oto, co dzieje się z organizmem, gdy codziennie jesz mięso.

Nauka nieustannie udowadnia, że ​​regularne spożywanie mięsa może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Wręcz przeciwnie, spożywany z umiarem może być prawdziwym dobrodziejstwem dla organizmu.

„Mięso przyczynia się do spożycia przez nas białka, które buduje dużą część komórek w organizmie: nasze mięśnie, włosy, paznokcie itp.” – wyjaśnia Alexandra Morcier, dietetyk z Paryża. „Biorą również udział w układzie odpornościowym i trawieniu” – dodaje.

Jednak, jak ze wszystkim, mięso należy spożywać z umiarem. „Zalecenia dotyczące spożywania czerwonego mięsa to maksymalnie dwa razy w tygodniu. Należy też unikać spożywania wędlin częściej niż raz w tygodniu. Specjalista potwierdza, że ​​białe mięso można spożywać często.

Czerwone mięso i problemy sercowo-naczyniowe

Według niej spożywanie zbyt dużej ilości mięsa zwiększa stan zapalny w organizmie i może mieć poważny wpływ na zdrowie serca. „Jedząc codziennie mięso, narażamy się na spożycie dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są szkodliwe dla naszego układu krążenia” – wyjaśnia dietetyk.

Nadmierne spożycie czerwonego mięsa prowadzi również do stwardnienia tętnic, co prowadzi do chorób serca. Badanie naukowe opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism rzuciło światło na to zjawisko, które wynika z wysokiego poziomu złego cholesterolu.

Nerki pracują gorzej

Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości białka może mieć wpływ na układ nerek. Przypominamy, że we Francji „średnie spożycie białka wynosi 1,4 g białka/kg masy ciała dziennie” – podaje INRAE, a maksymalna dawka, której nie należy przekraczać, wynosi około 1,5 g/kg masy ciała dziennie.

Badanie opublikowane w 2017 roku również wykazało, że duzi miłośnicy czerwonego mięsa stwarzają ryzyko niewydolności nerek. Wyższy niż reszta populacji. Naukowcy odkryli zwiększone ryzyko chorób nerek (takich jak niewydolność nerek) aż do 40%.

READ  Mimo kpin ich syn został zaszczepiony przeciwko wirusowi brodawczaka

Ryzyko raka okrężnicy, odbytnicy i żołądka

Jeszcze bardziej niepokojące jest to, że wędliny i czerwone mięso są bezpośrednio powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego, jak wyjaśnili naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, któryBadanie opublikowano w czerwcu 2021 roku w czasopiśmie Cancer Discovery. To pokazuje, że istnieją specyficzne cechy uszkodzeń DNA spowodowanych dietą bardzo bogatą w czerwone mięso.

ale to nie wszystko. „Jedzenie dużej ilości wędliny zwiększa ryzyko raka żołądka ze względu na zawarte w nim azotyny” – mówi ekspert.

Dlatego ograniczenie lub zaprzestanie spożycia mięsa szybko zmniejsza to ryzyko. Z drugiej strony należy zadbać o odpowiednie zbilansowanie posiłków, aby nie doszło do niedoborów. „Powinieneś preferować ryby i jajka, które są również dobrym źródłem białka i żelaza, lub sięgnąć po zamienniki pochodzenia roślinnego (soja, rośliny strączkowe)” – radzi specjalista.

Badania opublikowane w Dziennik Amerykańskiego Stowarzyszenia MedycznegoWykazano, że „zastąpienie białek roślinnych białkami zwierzęcymi, zwłaszcza białkami czerwonego mięsa lub przetworzonego mięsa, wiązało się z niższym ryzykiem ogólnej śmiertelności związanej z nowotworami i chorobami układu krążenia”.

Na koniec dla przypomnienia, jeśli nadmierne spożycie mięsa może być szkodliwe dla naszego organizmu, okazuje się, że jest również szkodliwe dla środowiska. Według Instytutu Ekonomiki Klimatu produkcja zwierzęca odpowiada za 14,5% emisji gazów cieplarnianych.