Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Omega 3: Oto 9 produktów spożywczych, które zawierają je najwięcej

Omega 3: Oto 9 produktów spożywczych, które zawierają je najwięcej

Omega-3 są szczególnie zalecane przez dietetyków w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Występuje w dużej liczbie produktów spożywczych.

Szczególnie wiadomo, że Omega 3 ma pozytywny wpływ na depresję. Oto dziewięć produktów spożywczych, które zawierają ich największą liczbę.

łosoś

Tłuste ryby, takie jak łosoś, są bogate w kwasy omega 3. Jest ich bardzo dużo, ponad 4000 mg na 100 g. Im ciemniejsze mięso, tym więcej mięsa zawiera ryba. Dietetycy zalecają preferowanie gatunków dzikich, a nie hodowlanych, które mogą być obciążone metalami ciężkimi.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu tłuszczowego omega 3. Nie jest to ten, który zawiera najwięcej i który ma najlepszy smak, ale charakteryzuje się tym, że jest najbogatszy w składniki odżywcze. Aby z niego skorzystać, użyjemy go w winegrecie zmieszanym z oliwą z oliwek.

Jaja z wolnego wybiegu

Źródłem kwasów omega-3 są także jajka, ale tylko wtedy, gdy pochodzą od kur z wolnego wybiegu. W rzeczywistości rolę odgrywa ich dieta. Jeśli te ostatnie będą karmione nasionami lnu, ich jaja będą szczególnie bogate w kwasy omega-3: Podczas trawienia przedostają się bezpośrednio do żółtka.

nasiona Chia

Jest to szczególnie modne. Nasiona Chia są ważnym źródłem kwasów Omega 3. Są również bogate w minerały, takie jak mangan, wapń czy fosfor. Lepiej kupować organiczne. W jogurcie lub w sałatce pasują do wszystkiego.

Soja

Jest to niewątpliwie potrawa preferowana przez wegetarian ze względu na swoje walory odżywcze. Soja jest nie tylko bogata w błonnik i białko, ale także w kwasy omega-3, czyli 1443 mg na 100 gramów. W formie pączków można go spożywać w sałatkach lub jeszcze lepiej w domowych sajgonkach.

szpinak

Wśród zielonych warzyw, a dokładniej szpinak zawiera największy procent kwasów omega-3Kwas alfa linolowy. W sałatce czy zapiekance błędem byłoby się go pozbawić. Zawiera także brokuły i roszponkę.

READ  Lyon. Skażony Covid, a potem małpi ospa: „Nie mam już prawa wychodzić”

Świeże orzechy

Jemy je od września, kiedy właśnie zrywa się je pod orzechem włoskim. Świeże orzechy są bardzo bogate w przeciwutleniacze i kwasy omega 3. Są także żywymi owocami. Według ekspertów ds. żywienia idealnym rozwiązaniem jest spożywanie 25 gramów dziennie, co odpowiada kilku orzechom.

Śledź

Śledź to kolejna tłusta ryba będąca doskonałym źródłem kwasów omega-3. 100 gramów śledzia może zawierać do 2300 mg omega-3. W wielu kulturach często jest spożywany jako śledź marynowany, ale można go również grillować, wędzić lub jeść . chleb. Podobnie jak w przypadku łososia, najlepiej wybrać dzikiego śledzia, aby uniknąć potencjalnych zanieczyszczeń.

Nasiona lnu

Kolejnym wyjątkowym roślinnym źródłem kwasów omega 3 są nasiona lnu, które zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA) będący rodzajem omega 3. Aby w pełni wykorzystać ich zalety, zaleca się zmielić nasiona lnu przed spożyciem. Można go posypać płatkami zbożowymi lub jogurtem lub dodać do koktajli lub wypieków.